Yaravirus: Μυστηριώδης ιός εντοπίστηκε στη Βραζιλία

Συναγερμός έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα καθώς μετά τη φονική επιδημία του κορονοϊού που ξέσπασε στην κινεζική επαρχία Χουμπέι, επιστήμονες εντόπισαν μυστηριώδη ιό, που τα γονίδιά του δεν έχουν καταγραφεί ακόμα, στη Βραζιλία.

Ο ιός αυτός που ονομάστηκε Yaravirus, από το Yara ή lara, μυθολογικό πλάσμα που είναι η βασίλισσα του νερού στη Βραζιλία , εντοπίστηκε στη λίμνη Παμπούλια, μία τεχνητή λίμνη στη βραζιλιάνικη πόλη Μπέλο Οριζόντε.

Ο ιός αυτός είναι για τους επιστήμονες τόσο μυστηριώδης όσο και οι θρύλοι για τη νύμφη του νερού. Ο Γιαραϊός είναι μια νέα γενιά ιού αμοιβάδας με αινιγματική προέλευση και φυλογένεια, αναφέρεται στην έρευνα που έχει γίνει viral.

Δύο από τους επικεφαλής της ομάδας πριν από δύο χρόνια ανακάλυψαν επίσης έναν μυστηριώδη ιό που τον ονόμασαν Tupanvirus, δηλαδή Τουπανιός, από έναν γιγαντιαίο ιό που εντοπίστηκε σε υδρόβια ενδιαιτήματα

Αυτός ο νέος ιός, ο Yaravirus, δεν φαίνεται να είναι γιγάντιος. Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι το πόσο φαινομενικά μοναδικό είναι το γονιδίωμά του. Στις έρευνές τους οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το 90% των γονιδίων του ιού αυτού δεν έχουν καταγραφεί ποτέ, αποτελούμενος από τα αποκαλούμενα ορφανά γονίδια.

Τα ευρήματα καταγράφονται στο bioRxiv

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ