Spiegel για μεταναστευτικό: Η σκληρή στάση της Αθήνας προκαλεί δυσαρέσκεια
Συγνώμη, άνθρωποι της Λέσβου” και “Ελευθερία, ελευθερία” φώναζαν οι πρόσφυγες και μετανάστες στο κέντρο της Μυτιλήνης, σημειώνει το Spiegel Online με τίτλο “Εξέγερση στη Λέσβο”. “Σταματήστε τις απελάσεις”, αναγραφόταν, μεταξύ άλλων, στα πανό σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ελληνική πολιτική ασύλου, η οποία τους έχει καθηλώσει εδώ και μήνες ή ακόμα και χρόνια στο αιγαιοπελαγίτικο νησί. Λίγο αργότερα ξέσπασαν επεισόδια με την αστυνομία. Οι πρόσφυγες πέταξαν πέτρες, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και προχώρησε σε 40 συλλήψεις.
Οι σκηνές αυτές δείχνουν ότι η κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς στο Αιγαίο κινδυνεύει με εκτροχιασμό. Εδώ και χρόνια δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο ζουν εκεί υπό απάνθρωπες συνθήκες. Ποτέ στο παρελθόν δεν ζούσαν τόσοι άνθρωποι στα κέντρα υποδοχής σε Σάμο, Λέρο, Χίο, Κω και Λέσβο. Περισσότεροι από 42.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά. Ποτέ η απελπισία τους δεν ήταν μεγαλύτερη.
Πολιτική ασύλου δύο επιπέδων
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζει πλέον μια σκληρότερη μεταναστευτική πολιτική, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στο κλίμα οργής στα νησιά. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αυξηθούν οι απελάσεις ατόμων χωρίς δικαίωμα ασύλου. Βάσει νέου νόμου οι νεοαφιχθέντες θα μεταφέρονται σε κλειστά κέντρα κράτησης και εντός 25 ημερών η αίτησή τους θα εξετάζεται. Στην ουσία δημιουργείται ένα σύστημα δύο επιπέδων. Όσοι έφθασαν στα νησιά τέλη Ιανουαρίου καταγράφονται και η αίτησή τους εξετάζεται άμεσα. Σε περίπτωση που χρίζουν ασύλου μεταφέρονται στην ηπειρωτική χώρα. Διαφορετικά απελαύνονται στην Τουρκία ή την χώρα προέλευσης. Σε αντίθεση με αυτούς, οι περισσότεροι από 40.000 πρόσφυγες και μετανάστες που ήρθαν στην Ελλάδα νωρίτερα θα πρέπει να περιμένουν μήνες ή ακόμα και χρόνια. Το γεγονός αυτό εντείνει τη δυσαρέσκεια στους καταυλισμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel Online οι αρχές της Κω πήραν εντολή να εξετάσουν κατά προτεραιότητα τις αιτήσεις 55 Παλαιστινίων και Σύρων που έφθασαν στο νησί στις 26 Ιανουαρίου. Συγκριτικά, πρόσφυγες που έφθασαν τον περασμένο Οκτώβριο στην Κω θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι το καλοκαίρι για την ακρόασή τους. Σύμφωνα με κυβερνητικό εκπρόσωπο στην Αθήνα η κυβέρνηση προτίθεται να απελαύνει 200 άτομα κάθε εβδομάδα. Τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη αυτού του στόχου ωστόσο στενεύουν. Οι πιέσεις της ελληνικής κοινής γνώμης προς την κυβέρνηση είναι τεράστιες. Η πλειοψηφία των πολιτών βλέπει αρνητικά την νέα μεταναστευτική πολιτική, επειδή η Νέα Δημοκρατία υποσχέθηκε στον προεκλογικό αγώνα μια “επιστροφή στην τάξη”».
«Εκρηκτική η κατάσταση στη Λέσβο»
Στις διαδηλώσεις προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο, τα σχέδια της κυβέρνησης για δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Λέσβου αναφέρεται σε ανταπόκριση από την Αθήνα η Badische Zeitung: «Οργισμένοι κάτοικοι της Μόριας πραγματοποίησαν την Τρίτη παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη με αίτημα το κλείσιμο του ΚΥΤ Μόριας. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για την αύξηση κλοπών και διαρρήξεων. Συνολικά 400 αστυνομικούς απέστειλε η κυβέρνηση στην Λέσβο. Στο μεταξύ παρατηρητές μιλούν για αυξημένες εντάσεις και σε άλλα νησιά με προσφυγικούς καταυλισμούς, όπως η Χίος και η Σάμος».
topontiki