Υπ.Υγείας: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις και ενημέρωση με sms

Ένα νέο νομοσχέδιο έθεσε χθες, Τρίτη,  σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Υγείας, το οποίο προβλέπει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για την πρώιμη ανίχνευση, σε πρώτη φάση, του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, καρδιαγγειακών νοσημάτων και ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσεται στο συνολικό Εθνικό Πρόγραμμα για την πρόληψη «Σπύρος Δοξιάδης» και αναμένεται να ξεκινήσει με δωρεάν οριζόντιες μαστογραφίες για δύο εκατομμύρια Ελληνίδες άνω των 39 ετών.

Με το σχέδιο αυτό, το οποίο θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή στις 18 Φεβρουαρίου, νομιμοποιείται επίσης ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, τα οποία φέρουν τον κίνδυνο διάδοσης μεταδοτικού νοσήματος με σοβαρές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία.

Μάλιστα, οι πολίτες αναμένεται να ενημερώνονται με sms ή  προσωπικό τηλεφώνημα για τις δωρεάν εξετάσεις και τα εμβόλια που πρέπει να κάνουν, οι οποίες σχετίζονται με τα νοσήματα που προαναφέρθηκαν. Συνεπώς, προβλέπονται μαστογραφίες για τον καρκίνο του μαστού, τεστ-παπ για τον καρκίνο του τραχήλου, τρίπλεξ καρδιάς και άλλες εξετάσεις στην καρδιά για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, κολονοσκόπηση και άλλες διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Με υπουργικές αποφάσεις θα καθορίζονται οι περαιτέρω λεπτομέρειες των προληπτικών ελέγχων.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ