Σφραγίζεται ο Έβρος – Η Τουρκία καλεί τα ΜΜΕ για να καταγράψουν τις βάρκες που θα φεύγουν για τα νησιά

Στο «σφράγισμα» των συνόρων του Έβρου, αλλά και σε εντατικό έλεγχο στα θαλάσσια σύνορά μας προχωρά η κυβέρνηση, με ενίσχυση δυνάμεων, θερμικές κάμερες, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το πρωί της Παρασκευής. Είναι ενδεικτικό ότι στις Καστανιές έχουν φθάσει άνδρες των ειδικών δυνάμεων με θερμικές κάμερες και συσκευές, με στόχο να επιτηρούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας όλα τα περάσματα. 

 Σε 800 με 1.000 υπολογίζονται οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στον Έβρο, στην περιοχή που είναι ο μεθοριακός σταθμός Καστανιών, ενώ καταγράφονται συνεχώς νέες αφίξεις. 

Η κυβέρνηση, λόγω φόβου κυμάτων προσφύγων και μεταναστών, προχωρά στην επιχείρηση «Σφραγίστε τον Έβρο». Σύμφωνα με ρεπορτά της ΕΡΤ, οχήματα του στρατού, κλείνουν την περιοχη απ’ άκρη σε άκρη, ενώ αναμένεται να μεταφερθούν και στρατιωτικοί από άλλες περιοχές το επόμενο διάστημα. 

Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχει αποφασίσει μία σειρά μέτρων όπως: ενισχυμένες περιπολίες, περισσότερες ενέδρες από την Αλεξανδρούπολη έως την Ορεστιάδα. Κύριο μέλημα είναι να μην υπάρξει κάποιο μελανό σημείο και το μήνυμα είναι: «Δεν περνάει κανείς».

Πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν ότι αυστηροποιούνται τα μέτρα στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα προκειμένου να αποτραπούν οι παράνομες είσοδοι μεταναστών. «Υπάρχει πίεση και στις νόμιμες εισόδους από μετανάστες. Δεν κλείνουμε τα σύνορα ώστε να μπορούν να περάσουν οι νόμιμοι. Τα σύνορα στεγανοποιούνται, αλλά δεν κλείνουν. Ωστόσο, θα κάνουμε ο,τιδήποτε για να μην περάσουν οι παράνομοι», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του στο twitter έγραψε: Σημαντικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων έχει συγκεντρωθεί σε μεγάλες ομάδες στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα και έχουν προσπαθήσει να εισέλθουν παράνομα στη χώρα. Θέλω να είμαι σαφής: δεν θα ανεχθούμε παράνομες εισόδους στην Ελλάδα. Αυξάνουμε την ασφάλεια στα σύνορα».

Ενισχύονται δυνάμεις των ΜΑΤ στον Εβρο

Στις Καστανιές Έβρου βρίσκονται πάνω από 10 διμοιρίες των ΜΑΤ, οι οποίες αναχώρησαν το μεσημέρι της Παρασκευής από την Καβάλα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη καθώς και από πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας. Νωρίτερα στον Έβρο έφτασαν δυνάμεις ΟΠΚΕ (Ομάδες Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας), έπειτα από σχετική διαταγή του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι άνδρες του Στρατού και της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να αναπτυχθούν κατά μήκος των συνόρων σε σημεία-περάσματα, προκειμένου να αποτρέψουν την παράνομη είσοδο στην Ελλάδα μεταναστών και προσφύγων. Ο στρατός έχει απλώσει στο δρόμο αγκαθωτά συρματοπλέγματα προκειμένου να μην επιτρέψει την πρόσβαση μεταναστών στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ορεστιάδας δεν υπάρχει κάποιος τραυματισμός αστυνομικού ή πρόσφυγα ενώ τα πνεύματα τα οποία είχαν οξυνθεί νωρίς το μεσημέρι μεταξύ προσφύγων και αστυνομικών δυνάμεων έχουν καταλαγιάσει. Πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στο Τελωνείο των Καστανιών προσπαθούσαν νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής ανά διαστήματα να περάσουν στην ελληνική επικράτεια σπρώχνοντας τους αστυνομικούς που βρίσκονται στο σημείο. ΄Άνδρες της Αστυνομίας τους απωθούσαν και δεν τους επέτρεπαν να περάσουν.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το πρωί, μετά τις δηλώσεις αξιωματούχου της κυβέρνησης της Τουρκίας στο Reuters πως δεν θα εμποδίζουν πλέον τους Σύρους πρόσφυγες να περνούν στην Ευρώπη, τουρκικά Μέσα δημοσίευσαν εικόνες με πρόσφυγες να μετακινούνται προς τα σύνορα.

Ειδικότερα, το DHA στον λογαριασμό του στο Twitter δημοσιεύει βίντεο με πρόσφυγες να μετακινούνται προς τα σύνορα με τα πόδια και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου να λένε «Yunanistan», δηλαδή Ελλάδα.

Σύμφωνα με το DHA περίπου 400 πρόσφυγες ανάμεσα στους οποίους γυναίκες και παιδιά, που βρίσκονται στην Αδριανούπολη, στο άκουσμα της είδησης άρχισαν να περπατούν μέχρι τα σύνορα για να περάσουν στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί για το Σάββατο στις 9 το πρωί στο Μαξίμου, σύσκεψη για το θέμα, με τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, του

Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και εκπροσώπων του Λιμενικού Σώματος. Ο κ. Μητσοτάκης είχε νωρίτερα αλλεπάλληλες επαφές με Άνγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν και Σαρλ Μισέλ.

Διευκόλυνση από τους Τούρκους!

Την ίδια στιγμή, κατά κατάφορη παράβαση της ευρωτουρκικής συμφωνίας, οι τουρκικές αρχές κάνουν τα πάντα για να διευκολύνουν τους πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν στην ελληνική επικράτεια, καθοδηγώντας τους και από περάσματα διακινητών. 

Μετανάστες και πρόσφυγες που μίλησαν στον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλη Κωστίδη ευχαρίστησαν μάλιστα τον πρόεδρο της Τουρκίας επειδή, όπως εξήγησε, τους παρέχει δωρεάν λεωφορεία, ενώ τουρκικά στρατιωτικά οχήματα επίσης βοηθούν τους πρόσφυγες! 

Μάλιστα, οι τουρκικές αρχές έχουν καλέσει για το Σάββατο διεθνή και τουρκικά ΜΜΕ για να καταγράψουν τις βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες που φεύγουν από τα τουρκικά παράλια για τα νησιά, την ίδια ώρα που η βελτίωση του καιρού θα διευκολύνει τις προσφυγικές ροές.  

Ομάδες από περίπου 1.000 άτομα που έχουν συγκεντρωθεί στο συνοριακό φυλάκιο των Καστανιών , από την πλευρά της Τουρκίας αποπειράθηκαν να περάσουν τα σύνορα, χωρίς όμως να τα καταφέρουν. 151 μετανάστες αποβιβάστηκαν από το πρωί με βάρκες στη Λέσβο και τη Σάμο. 

Πυρά διεθνών ΜΜΕ κατά της τουρκικής στάσης

Σημειώνεται ότι η τουρκική στάση στο προσφυγικό προκαλεί τα πυρά των διεθνών ΜΜΕ. Για «τηλεοπτική προπαγάνδα» όσον αφορά το προσφυγικό κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ, με δημοσιογράφους να εκτιμούν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν «παίζει το χαρτί το προσφύγων». Ως «κίνηση πανικού και απόγνωσης ενώπιων μιας καταστροφής στον πόλεμο της Σύριας» χαρακτηρίζει η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel τη στάση της Άγκυρας.  Την ίδια στιγμή, η Deutsche Welle αναφέρει ότι 120.000 μετανάστες και πρόσφυγες επιδιώκουν να περάσουν στην Ελλάδα από την Τουρκία. 

Με πληροφορίες από   topontiki,  skai.gr

 

 

 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ