Σαρώνει την χώρα η κακοκαιρία: Στα λευκά η Αττική – Πυκνό χιόνι σε πολλές περιοχές

Ραγδαία είναι η επιδείνωση του καιρού στην Αττική ήδη από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, με έντονη χιονόπτωση σε άρκετες περιοχές του νομού. 

Ηδη, έντονη χιονόπτωση έχει ξεκινήσει στην Πάρνηθα, την Πεντέλη, τον Άγιο Στέφανο, την Ιπποκράτειο Πολιτεία, τη Νέα Ερυθραία και τον Υμηττό, ενώ και νοτιότερα ρίχνει χιονόνερο. Εξαιτίας της χιονόπτωσης -και της προβλεπόμενης έντασής της τις επόμενες ώρες- έκλεισε η λεωφόρος Πάρνηθος, από το τελεφερίκ και πάνω, ενώ χαμηλή ορατότητα παρατηρείται στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, από Κηφισιά και προς την άνοδο.

Τα έντονα φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν έως το πρωί της Παρασκευής, κατά περιόδους στα ορεινά και ημιορεινά του νομού, καθώς και σε περιοχές στα βόρεια του λεκανοπεδίου, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου της Βόρειας Αττικής και της Εύβοιας, ενώ χιονόνερο ή βροχή αναμένεται στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής.

Ισχυρό ψύχος, βροχοπτώσεις στα κεντρικά και νότια, τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και θυελλώδεις άνεμοι είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού από το πρωί της Πέμπτης. Οι σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψαν σήμερα το πρωί τις χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες στη Βλάστη Κοζάνης (-6,4 βαθμοί), στη Βυτίνα Αρκαδίας (-4,7) και στο Μαυρολιθάρι Φωκίδας (-4,6). Σε χιονοδρομικά κέντρα και καταφύγια καταγράφηκαν ακόμη χαμηλότερες θερμοκρασίες, όπως στο Χ/Κ Καϊμακτσαλάν, όπου η ελάχιστη τιμή ήταν -12,3 βαθμοί Κελσίου.

Κατά το υπόλοιπο της σημερινής μέρας χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά, αλλά και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας και των Βορείων Κυκλάδων, καθώς και στα ορεινά της Πελοποννήσου.

Άρση της διακοπής κυκλοφορίας στην Ν.Ε.Ο Αθηνών – Λαμίας  

Λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι, η Νέα Οδός ενημέρωσε ότι λόγω ύφεσης των καιρικών φαινομένων, η τροχαία αποφάσισε την προσωρινή άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ.

Εξαιτίας της χιονόπτωσης, η κυκλοφορία παντός είδους φορτηγών ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου είχε απαγορευτεί στην Νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας και στα δύο ρεύματα, από την γέφυρα Καλυφτάκη ως τον ημικόμβο Σχαματαριού. 

Διακοπή κυκλοφορίας στην Πεντέλη

Διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων επιβλήθηκε στην Περιφερειακή Οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης, από το ύψος του Αγ. Πέτρου ως το ύψος του Στρατιωτικού Νοσοκομείου Πεντέλης 414 και στα δύο ρεύματα. 

Χιόνι και στην Κρήτη

Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της Κρήτης από το μεσημέρι. Βροχές θα σημειωθούν στις υπόλοιπες περιοχές των νοτίων και νοτιοανατολικών ηπειρωτικών, του Αιγαίου και της Κρήτης.

Σποραδικές καταιγίδες αναμένονται κυρίως στο Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη έως το μεσημέρι. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν έως το πρωί της Παρασκευής.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα έως και το πρωί της Παρασκευής, οπότε θα καταγραφεί άνοδος. Εξαίρεση αποτελούν η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, όπου θα παρουσιάσει νέα μικρή πτώση. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 8 και τοπικά τα 9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα φτάνουν τοπικά τα 8 μποφόρ την Πέμπτη και τα 7 μποφόρ την Παρασκευή.

Χαμηλές θερμοκρασίες

Ισχυρό ψύχος, βροχοπτώσεις στα κεντρικά και νότια, τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και θυελλώδεις άνεμοι είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού από το πρωί της Πέμπτης. Οι σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατέγραψαν σήμερα το πρωί τις χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες στη Βλάστη Κοζάνης (-6,4 βαθμοί), στη Βυτίνα Αρκαδίας (-4,7) και στο Μαυρολιθάρι Φωκίδας (-4,6). Σε χιονοδρομικά κέντρα και καταφύγια καταγράφηκαν ακόμη χαμηλότερες θερμοκρασίες, όπως στο Χ/Κ Καϊμακτσαλάν, όπου η ελάχιστη τιμή ήταν -12,3 βαθμοί Κελσίου.

Κατά το υπόλοιπο της σημερινής μέρας χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά, αλλά και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας και των Βορείων Κυκλάδων, καθώς και στα ορεινά της Πελοποννήσου. Χιονοπτώσεις επίσης αναμένονται στα ορεινά της Κρήτης από το μεσημέρι. Βροχές θα σημειωθούν στις υπόλοιπες περιοχές των νοτίων και νοτιοανατολικών ηπειρωτικών, του Αιγαίου και της Κρήτης. Σποραδικές καταιγίδες αναμένονται κυρίως στο Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη έως το μεσημέρι. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν έως το πρωί της Παρασκευής.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα έως και το πρωί της Παρασκευής, οπότε θα καταγραφεί άνοδος. Εξαίρεση αποτελούν η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, όπου θα παρουσιάσει νέα μικρή πτώση. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 8 και τοπικά τα 9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα φτάνουν τοπικά τα 8 μποφόρ την Πέμπτη και τα 7 μποφόρ την Παρασκευή.

Σε ποιους δρόμους της Κ. Μακεδονίας είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες σε ορισμένα τμήματα του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας λόγω παγετού και χιονοπτώσεων. Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο νομό Ημαθίας, αλυσίδες χρειάζονται από το 12ο έως 17ο χλμ της δημοτικής οδού Νάουσας –Τριών Πέντε Πηγαδίων, στη δημοτική οδό Νάουσας –Σελίου,από 12ο έως 17ο χλμ στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Βέροιας -Κοζάνης μέσω Καστανιάς και στις επαρχιακές οδούς Βέροιας –Σελίου και Βέροιας –Δασκίου.

Στο οδικό δίκτυο του νομού Πέλλας αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί που κινούνται στις επαρχιακές οδούς Άρνισσας-χιονοδρομικού κέντρου «Βόρας», από το 17ο χλμ έως το χιονοδρομικό και στον δρόμο Κερασιάς έως το χιονοδρομικό κέντρο «Βόρας».

Στις Σέρρες, αλυσίδες απαιτούνται για τα οχήματα που κινούνται στις επαρχιακές οδούς Σερρών –Χιονοδρομικού Κέντρου Λαιλιά, Σερρών –Άνω Βροντούς και Νιγρίτας –Σοχού.

Στην Χαλκιδική αντιολισθητικές αλυσίδες πρέπει να έχουν οι οδηγοί που κινούνται στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Ιερισσού από το 65ο έως το 74ο χλμ., από το 54ο έως το 85ο χλμ της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης –Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη), στους επαρχιακούς δρόμους Αρναίας –Στανού, Νεοχωρίου –Βαρβάρας –Ολυμπιάδας και στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ταξιάρχη.

Στην Πιερία, η κίνηση διεξάγεται με αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Ελατοχωρίου προς το Χιονοδρομικό Κέντρο, ενώ στο νομό Κιλκίς αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Γουμένισσας –Λιβαδίου.

 Χιόνια στο Πήλιο, κρύο στον Βόλο, μποφόρ στις Σποράδες

Πυκνή χιονόπτωση σημειώνεται σε όλον τον ορεινό όγκο του Πηλίου, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο της περιοχής. Πυκνό χιόνι πέφτει αδιάκοπα από το ύψος της Πορταριάς, αλλά τα εκχιονιστικά μηχανήματα διατηρούν τους δρόμους ανοιχτούς προς όλους τους προορισμούς, ενώ τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Μαγνησίας εκτελούνται κανονικά ακόμα και στους ορεινούς οικισμούς. Στα Χάνια το χιόνι έφθασε τα 30 εκατοστά και τα θερμόμετρα έδειξαν -7 βαθμούς, αλλά η αίσθηση του κρύου είναι εντονότερη εξαιτίας των δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Άφθονο χιόνι υπάρχει και στο Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου στις Αγριόλευκες, το οποίο όμως είναι κλειστό λόγω των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν.

Στον Βόλο έβρεχε όλη τη νύχτα, ενώ από το πρωί πέφτει χιονόνερο, φυσάει δυνατά και το κρύο είναι πολύ έντονο. Στη θάλασσα οι άνεμοι πνέουν με ένταση 7 μποφόρ. Το οχηματαγωγό “Εξπρες Σκιάθος” που εκτελούσε το πρωινό δρομολόγιο Βόλος – Σποράδες μετά τη Σκιάθο δεν μπόρεσε να δέσει στο λιμάνι της Γλώσσας, αφού έπνεαν τοπικά άνεμοι 8 μποφόρ.

Κλείνουν αύριο σχολεία λόγω γρίπης και κακοκαιρίας

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ