Πότε πρέπει να πάρετε προληπτικά Tamiflu για την γρίπη;
Το κακό με το Ταμιφλού έχει παραγίνει και η κατάσταση έχει ξεφύγει. Δε μπα να βγάζει ανακοινώσεις το Υπουργείο Υγείας για να δίδεται μόνο με ιατρική συνταγή (λες και τα άλλα φάρμακα πρέπει να δίνονται και χωρίς ιατρική συνταγή!!), στου κουφού την πόρτα.
Βέβαια οφείλω να σημειώσω ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που προτίμησαν να μην κάνουν το εμβόλιο και τώρα μόλις βρεθούν κοντά σε κρούσμα τρέχουν πανικόβλητοι να πάρουν Ταμιφλού. Οφείλω βέβαια να πω ότι συνήθως δεν φταίει ο κόσμος.
Αυτοί που φταίνε είναι οι γιατροί που συνεχίζουν να συνταγογραφούν και να δίνουν προληπτικά το Ταμιφλού σε όλους λες και είναι καραμέλες.
Διαβάστε πιο κάτω ποιοι είναι αυτοί που πρέπει να πάρουν προληπτικά Ταμιφλού για να σταματήσετε να ανησυχείτε και να φορτώνεστε με φάρμακα.
• Τα άτομα με υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης που συνιστάται να πάρουν προληπτικά Ταμιφλού περιλαμβάνουν:
– παιδιά ηλικίας μικρότερα των 2 ετών · *
– άτομα με χρόνια πνευμονική νόσο (συμπεριλαμβανομένου του άσθματος), καρδιαγγειακά νοσήματα (εκτός από την υπέρταση μόνο), νεφρική, ηπατική, αιματολογική (συμπεριλαμβανομένης δρεπανοκυτταρικής νόσου), μεταβολικές διαταραχές (συμπεριλαμβανομένου του σακχαρώδους διαβήτη) ή νευρολογικές και νευροαναπτυξιακές καταστάσεις , παθήσεις του νωτιαίου μυελού, των περιφερικών νεύρων και μυών όπως εγκεφαλική παράλυση, επιληψία [διαταραχές επιληπτικών κρίσεων], εγκεφαλικό επεισόδιο, διανοητική αναπηρία [διανοητική καθυστέρηση], μέτρια έως σοβαρή αναπτυξιακή καθυστέρηση, μυϊκή δυστροφία ή βλάβη του νωτιαίου μυελού).
– άτομα με ανοσοκαταστολή, συμπεριλαμβανομένης εκείνης που προκαλείται από φάρμακα ή από HIV λοίμωξη,
– γυναίκες που είναι έγκυες ή μετά τον τοκετό (εντός 2 εβδομάδων μετά),
– άτομα ηλικίας κάτω των 19 ετών που λαμβάνουν μακροχρόνια θεραπεία με ασπιρίνη.
– άτομα που είναι παθολογικά παχύσαρκα (δηλ. δείκτης μάζας σώματος ≥40). και
– οι κάτοικοι γηροκομείων και άλλων εγκαταστάσεων χρόνιας φροντίδας.
___________________________________________
Κάποια στοιχεία για την θεραπεία με Ταμιφλού – ΟΧΙ για πρόληψη• Η κλινική κρίση, βάσει της σοβαρότητας και της εξέλιξης της νόσου του ασθενούς, της ηλικίας, των υποκείμενων ιατρικών καταστάσεων, της πιθανότητας εμφάνισης της γρίπης και του χρόνου από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, είναι σημαντική να ληφθεί υπόψη κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την αντιική θεραπεία για εξωτερικούς ασθενείς υψηλού κινδύνου. Όταν ενδείκνυται, η αντιική θεραπεία θα πρέπει να ξεκινά το συντομότερο δυνατό μετά την έναρξη της νόσου.
• Το μεγαλύτερο όφελος είναι όταν ξεκινήσει η αντιική θεραπεία μέσα σε 48 ώρες από την εμφάνιση της ασθένειας της γρίπης. Ωστόσο, η αντιική θεραπεία μπορεί ακόμα να είναι ευεργετική σε ασθενείς με σοβαρή, περίπλοκη ή προοδευτική νόσο και σε νοσηλευόμενους ασθενείς όταν χορηγείται 48 ώρες από την έναρξη της νόσου.
• Η θεραπεία με αντιιικά φάρμακα μπορεί επίσης να ληφθεί υπόψη για οποιοδήποτε προηγουμένως υγιές, συμπτωματικό εξωτερικό ασθενή που δεν βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο με επιβεβαιωμένη ή ύποπτη γρίπη βάσει κλινικής κρίσης, εάν η θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει εντός 48 ωρών από την εμφάνιση της ασθένειας.
_________________________________________
* Αν και όλα τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών θεωρούνται ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για επιπλοκές από τη γρίπη, ο υψηλότερος κίνδυνος είναι για άτομα ηλικίας κάτω των 2 ετών, με τα υψηλότερα ποσοστά νοσηλείας και θνησιμότητας σε βρέφη ηλικίας κάτω των 6 μηνών. Επειδή πολλά παιδιά με ήπια εμπύρετη αναπνευστική νόσο μπορεί να έχουν άλλες ιικές λοιμώξεις (π.χ. αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, ρινοϊός ή ιός παραγρίπης ή ανθρώπινος μεταπνευμοϊός), η γνώση για άλλους αναπνευστικούς ιούς καθώς και τα στελέχη του ιού της γρίπης που κυκλοφορούν στην κοινότητα είναι σημαντική για τη λήψη αποφάσεων. Η πιθανότητα μόλυνσης από τον ιό της γρίπης σε έναν ασθενή εξαρτάται από την επικράτηση της δραστηριότητας της γρίπης στην τοπική κοινότητα και από τα σημεία και τα συμπτώματα του ασθενούς.
medlabgr
του Κώστα Νταλούκα, παιδιάτρου, Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, medlabnews.gr