Ποιους χτυπάει ο κορονοϊός: Οι επικίνδυνες ηλικίες, γιατί κινδυνεύουν περισσότερο οι άνδρες

Ο κίνδυνος θανάτου σε περίπτωση μόλυνσης από τον κορωνοϊό αυξάνει όσο μεγαλύτερης ηλικίας είναι ο ασθενής, διαπιστώνει έγγραφο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Μετάδοσης Ασθενειών της Κίνας, που δημοσιεύτηκε προ ημερών στην επιθεώρηση Chinese Journal of Epidemiology και το οποίο συντάχθηκε βάσει των 72,314 επιβεβαιωμένων και υπόπτων κρουσμάτων, αλλά και εκείνων χωρίς συμπτώματα του COVID-19 στην Κίνα μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου.

Το ποσοστό θνησιμότητας του COVID-19 βάσει της ηλικίας

*Το ποσοστό θνησιμότητας (αριθμός θανάτων εν σχέσει με τον αριθμό κρουσμάτων) = η πιθανότητα θανάτου αν μολυνθεί κανείς από τον κορωνοϊό %. Η πιθανότητα αυτή διαφέρει ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα του ασθενούς. Το ποσοστό που εμφανίζεται στον παρακάτω πίνακα δεν αντιπροσωπεύει επ’ ουδενί τον αριθμό θανάτων ανά ηλικιακή ομάδα, αλλά για τον κίνδυνο θανάτου για ένα άτομο δεδομένης ηλικιακής ομάδας αν μολυνθεί με COVID-19.

* Ποσοστό θανάτου = (αριθμός θανάτων / αριθμός περιπτώσεων) = πιθανότητα θανάτου εάν έχει μολυνθεί από τον ιό (%).

Γενικώς, σχετικά λίγες τέτοιες περιπτώσεις εντοπίζεται σε παιδιά.

Ποσοστό θνησιμότητας του COVID-19 ανάλογα με το φύλο

Η πιθανότητα αυτή διαφέρει ανάλογα με το φύλο του ασθενούς. Κατά την ανάγνωση αυτών των αριθμών θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το κάπνισμα, που αυξάνει τον κίνδυνο αναπνευστικών επιπλοκών, είναι συχνότερο στους άνδρες στην Κίνα.

* Ποσοστό θανάτου = (αριθμός θανάτων / αριθμός περιπτώσεων) = πιθανότητα θανάτου εάν έχει μολυνθεί από τον ιό (%).

Προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας

Ασθενείς που είχαν προϋπάρχοντα ιατρικά θέματα (συννοσηρότητες) είχαν ποσοστό θνησιμότητα 0.9%. Οι προυπάρχουσες ασθένειες που σημαίνουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου για ασθενείς που μολύνθηκαν από COVID-19 είναι:

*Ποσοστό θνησιμότητας = (αριθμός θανάτων/αριθμός κρουσμάτων)=πιθανότητα θανάτου σε περίπτωση μόλυνσης από τον κορωνοϊό (%). Η πιθανότητα αυτή ποικίλλει ανάλογα με την προυπάρχουσα ιατρική κατάσταση. Το ποσοστό που παρατίθεται παρακάτω δεν αντιπροσωπεύει το μερίδιο θανάτων σε προϋπάρχουσες καταστάσης, αλλά τον κίνδυνο θανάτου για έναν ασθενή να πεθάνει, αν μολυνθεί με COVID-19.

* Ποσοστό θανάτου = (αριθμός θανάτων / αριθμός περιπτώσεων) = πιθανότητα θανάτου εάν έχει μολυνθεί από τον ιό (%).

ΠΙΣ: Οδηγίες για την αντιμετώπιση του κοροναϊού – Τι να προσέξουμε

Αυξημένη εγρήγορση αλλά και απόλυτη ψυχραιμία, συνιστά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) στους γιατρούς όλης της χώρας, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα που παρέχουν υπηρεσίες υγείας, σχετικά με την εξάπλωση του κορωναϊού.

Δεδομένου ότι ο ιός COVID-19 έχει διασπαρεί και στη γειτονική Ιταλία, όπου και καταγράφονται ήδη δεκάδες κρούσματα αλλά και θάνατοι, ο ΠΙΣ εφιστά την προσοχή του ιατρικού κόσμου της χώρας, προκειμένου να τηρεί απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό μετάδοσης του κορωναϊού.

Στο πλαίσιο αυτό ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ, επικαιροποιώντας συνεχώς όλες τις οδηγίες που εκδίδονται, βάσει των νέων επιδημιολογικών κριτηρίων. Υπενθυμίζει ταυτόχρονα όλα τα μέτρα που πρέπει να τηρούν οι γιατροί όλης της χώρας, στην περίπτωση που διαχειριστούν πιθανό κρούσμα κορωναϊού.

Οι αναλυτικές οδηγίες για τον έλεγχο και την πρόληψη διασποράς του κορωναϊού σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας, έχουν ως εξής:

Κατά τη διάρκεια νοσηλείας ή διαχείρισης ασθενών με πιθανή ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη με τον ιό COVID-19, θα πρέπει να λαμβάνονται οι βασικές προφυλάξεις, καθώς και προφυλάξεις επαφής και σταγονιδίων.

Πρωτίστως όμως οι γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν το ιστορικό των ασθενών με σχολαστικό τρόπο και σύμφωνα με το παραπεμπτικό που έχουν λάβει. Σε περιπτώσεις ύποπτων περιστατικών, θα πρέπει αμέσως να επικοινωνούν με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για περαιτέρω οδηγίες στο τηλέφωνο τηλ. 210-5212000.

Σε ό,τι αφορά στους ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος, δυσκολίας στην αναπνοή και πυρετό, θα πρέπει να επικοινωνούν με το γιατρό τους και να παραμένουν στο σπίτι τους. Επίσης δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στο νοσοκομείο, να μην λαμβάνουν αντιβιοτικά και αντιικά φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού και να τηρούν σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής.

Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των πιθανών κρουσμάτων από τους γιατρούς σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ σε περίπτωση εμφάνισης περιστατικού ιογενούς πνευμονίας με ιστορικό πρόσφατου ταξιδιού στην Κίνα, συστήνονται τα παρακάτω:

χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή

εξέταση και νοσηλεία του ασθενή σε ξεχωριστό θάλαμο

εφαρμογή βασικών προφυλάξεων, προφυλάξεων επαφής και προφυλάξεων σταγονιδίων από το προσωπικό που εμπλέκεται στη διαχείριση του ασθενή

 άμεση ενημέρωση της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων

άμεση δήλωση του περιστατικού στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας

Μέτρα πρόληψης και ελέγχου διασποράς της λοίμωξης από τον ιό COVID-19

Βασικές προφυλάξεις

Οι βασικές προφυλάξεις περιλαμβάνουν την υγιεινή των χεριών και την αναπνευστική υγιεινή, τη χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας ανάλογα με τον εκτιμώμενο κίνδυνο, την ορθή διαχείριση αιχμηρών αντικειμένων, την αποκομιδή μολυσματικών υλικών, την καθαριότητα και την απολύμανση επιφανειών καθώς και την αποστείρωση του ιατρικού εξοπλισμού και του ιματισμού που χρησιμοποιείται στον ασθενή.

Η εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων αναπνευστικής υγιεινής κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική:

χορήγηση απλής χειρουργικής μάσκας στον ασθενή.

κάλυψη μύτης και στόματος κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος με χαρτομάντιλο.

εφαρμογή υγιεινής χεριών μετά την επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις.

Σημειώνεται ότι η ορθή και συστηματική χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού ατομικής προστασίας και η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών είναι κρίσιμης σημασίας για τη μείωση της διασποράς των παθογόνων μικροοργανισμών.

Επίσης, ο καθαρισμός και η απολύμανση των επιφανειών με απορρυπαντικό και νερό καθώς και η χρήση των κοινών απολυμαντικών (π.χ. διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου) είναι επαρκής. Η διαχείριση του ιματισμού, των σκευών εστίασης και των μολυσματικών απορριμμάτων θα γίνεται σύμφωνα με τις συνήθεις και προκαθορισμένες διαδικασίες ασφαλείας.

Διάρκεια εφαρμογής των μέτρων ελέγχου και πρόληψης της διασποράς

Οι βασικές προφυλάξεις πρέπει να εφαρμόζονται συστηματικά και σε κάθε περίπτωση. Τα πρόσθετα μέτρα των προφυλάξεων επαφής και σταγονιδίων θα πρέπει να εφαρμόζονται όλο το διάστημα που ο ασθενής είναι συμπτωματικός.

με πληροφορίες από iefimerida

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ