Ο Σι Τζινπίνγκ γνώριζε για τον κοροναϊό δύο εβδομάδες πριν ενημερώσει το κοινό

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ήταν ενήμερος για τον κορωνοϊό δύο εβδομάδες πριν το αναγνωρίσει δημοσίως, σύμφωνα με μια συνομιλία εκ των έσω που δημοσιεύθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, μια παραδοχή που θα μπορούσε να πυροδοτήσει περαιτέρω κριτική, καθώς το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας αντιμετωπίζει έντονη διεθνή και εγχώρια κριτική για το χειρισμό του θανάσιμου ιού.

Σε παρατηρήσεις προς κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Σι δήλωσε ότι “έδωσε εντολές σχετικά με τις προσπάθειες πρόληψης και ελέγχου” της νόσου στις 7 Ιανουαρίου – δύο εβδομάδες προτού κάνει τις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του για τον COVID-19 στις 20 Ιανουαρίου.

Η ομιλία δημοσιεύθηκε, σύμφωνα με το capital.gr, από τα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης σε μια προφανή προσπάθεια να δείξουν ότι ο Σι ανέλαβε την ευθύνη για την αντίδραση της χώρας από την αρχή, αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη κριτική για το ότι η κινεζική κυβέρνηση δεν ”ήχησε” τον συναγερμό έγκαιρα.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου οργή από τους πολίτες, οι οποίοι κατηγορούν τη κυβέρνηση ότι αποσιώπησε πληροφορίες σχετικά με τη σοβαρότητα της επιδημίας από νωρίς.

Ως αποτέλεσμα αυτής της οργής, αξιωματούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν απομακρυνθεί από τα πόστα τους.

Η οργή του κινεζικού λαού επικεντρώθηκε γύρω από την υπόθεση του Li Wenliang, ενός γιατρού που τιμωρήθηκε επειδή προσπάθησε να προειδοποιήσει το κοινό για τους κινδύνους του κορωνοϊού τον Δεκέμβριο. Οι τοπικές αρχές του ζήτησαν να υπογράψει μια επιστολή με την οποία αναγνώριζε ότι προχώρησε σε “ψευδή σχόλια” αφού είχε γράψει για την ασθένεια στην ομάδα αποφοίτων ιατρικής σχολής του στην υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat. Ο Li αργότερα μολύνθηκε από τον κορωνοϊό και τελικά πέθανε στις 7 Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα να πυροδοτηθεί η οργή του κοινού για τον τρόπο που οι αρχές αντιμετώπισαν τον γιατρό.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μειώθηκε για τρίτη σερί ημέρα την Κυριακή, προσφέροντας την ελπίδα ότι η εξάπλωση του ιού ενδέχεται να επιβραδύνεται, αλλά οι αξιωματούχοι του τομέα υγείας προειδοποιούν ότι ο Covid-19 είναι απρόβλεπτος. Συνολικά, έχουν επιβεβαιωθεί ως τώρα 70.548 κρούσματα ενώ έχουν πεθάνει 1.770 άνθρωποι.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας βρίσκεται υπό διερεύνηση για τους επαίνους που έκανε για την καταπολέμηση του κορωνοϊού από την Κίνα.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ