ΟΗΕ: Αρνητική αντίδραση για την προσάρτηση οικισμών στη Δυτική Όχθη από το Ισραήλ

Προσχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε την Τρίτη το σχέδιο του Ισραήλ για την προσάρτηση των οικισμών του στην Δυτική Όχθη, πλήττοντας άμεσα την ειρηνευτική πρόταση που προωθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και την οποία υποστηρίζει το Ισραήλ.

Το προσχέδιο διανεμήθηκε στις χώρες – μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας από την Τυνησία και την Ινδονησία, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι η Ουάσινγκτον θα ασκήσει βέτο.

Στο ίδιο προσχέδιο απόφασης μερικές χώρες που μετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζουν τις αμφιβολίες τους σχετικά με την αποτελεσματικότητα του ειρηνευτικού σχεδίου που παρουσίασε ο πρόεδρος Τραμπ την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, οι διαπραγματεύσεις για το κείμενο της απόφασης αναμένεται να αρχίσουν αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς αναμένεται να μιλήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας την επόμενη εβδομάδα σχετικά με το προτεινόμενο από τον πρόεδρο Τραμπ σχέδιο ειρήνευσης. Η ομιλία του θα συμπέσει με τη διεξαγωγή ψηφοφορίας επί του προσχεδίου, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ