Νύχτα έντασης σε Χίο-Λέσβο: Σε θέση μάχης απέναντι στα ΜΑΤ οι κάτοικοι

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί σε Χίο και Λέσβο, λόγω των πληροφοριών που μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ, περί μεταφοράς δυνάμεων των ΜΑΤ στα δύο νησιά, με πλοίο της γραμμής.

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν αποκλείσει τις τρεις εισόδους του λιμανιού της Μυτιλήνης.

Εξωτερικά των εισόδων, εκατοντάδες πολίτες έχουν αποκλείσει, από την μεριά του δρόμου, την είσοδο του λιμανιού ενώ απορριμματοφόρα και φορτηγά του δήμου έχουν κλείσει κάθε πιθανή δίοδο από και προς το λιμάνι.

LiVE εικόνα από τη Λέσβο

Σκοπός των πολιτών στο λιμάνι είναι να αποτρέψουν την είσοδο στην πόλη των αστυνομικών δυνάμεων οι οποίες έρχονται στο νησί με το πλοίο «Πήγασος» προκειμένου να διευκολύνουν τις οικοδομικές εργασίες στην επιταγμένη περιοχή της Καράβας – Καβακλή Μανταμάδου, στην οποία έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 1500 κάτοικοι.

Σε ενίσχυση των πολιτών της Μυτιλήνης κατεβαίνουν πολίτες από τον δήμο δυτικής Λέσβου ενώ οι καμπάνες στα χωριά της περιοχής Μανταμάδου χτυπούν καλώντας τον κόσμο να πάει από απόψε στην επιταγμένη περιοχή.

Φορτηγά αυτοκίνητα και απορριμματοφόρα του δήμου δυτικής Λέσβου έχουν αποκλείσει το σύνολο των οδικών αξόνων που οδηγούν την περιοχή Καράβας –Καβακλή.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ Βορείου Αιγαίου, 10 λεωφορεία των ΜΑΤ όπως και όχημα εκτόξευσης νερού βρίσκονται σε πλοίο που αναχώρησε πριν από λίγο για το Βορειοανατολικό Αιγαίο. Το δημοσίευμα αναφέρει πως το εν λόγω πλοίο πιθανολογείται ότι θα προσεγγίσει πρώτα το λιμάνι των Μεστών κι έπειτα τη Λέσβο.

 

Η ΕΡΤ Βορείου Αιγαίου μεταδίδει ότι η συντονιστική επιτροπή αγώνα έχει ήδη ενημερωθεί και έχει αποκλείσει τις εισόδους στα σημεία πρόσβασης της Καράβας. Στο μεταξύ, σύμφωνα με το stonisi.gr, το λιμάνι της Μυτιλήνης κλείνει με απορριμματοφόρα, προκειμένου να αποτραπεί η άφιξη ΜΑΤ στο νησί.

Τα απορριμματοφόρα του δήμου Δυτικής Λέσβου αποκλείουν και το λιμάνι Σιγρίου, ώστε να αποτρέψουν την άφιξη των ΜΑΤ.

Όπως αποκάλυψε χθες το «Ν» οι ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας -συνολικά 14 διμοιρίες- θα δράσουν υπό τις διαταγές των Διοικητή και Υποδιοικητή των ΜΑΤ. Πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα, αναφέρουν πως το συγκεκριμένο πλοίο εκτός από τις δυνάμεις των ΜΑΤ μεταφέρει και αυτοκίνητα αντιμετώπισης διαδηλωτών, όπως αύρα ρίψης νερού.

Σε αναβρασμό και στη Χίο – Επεισόδια στα Μεστά

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι κάτοικοι και στη Χίο. Σύμφωνα με τον “Πολίτη της Χίου” στο λιμάνι των Μεστών συγκεντρώνονται πολίτες και αιρετοί του νησιού, προκειμένου να εμποδίσουν την άφιξη του πλοίου, που πληροφορούνται ότι μεταφέρει δυνάμεις των ΜΑΤ.

Ήδη υπάρχει ένταση μεταξύ τνω πολιτών και των ΜΑΤ που βρίσκονται στα Μεστα.

H ΕΡΤ Βορείου Αιγαίου αναφέρει πως μαζί με τους πολίτες βρίσκονται ο αντιπεριφερειάρχης και ο δήμαρχος Χίου, ενώ γίνεται κάλεσμα και στα χωριά να συνδράμουν την περιφρούρηση.

Δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονται ήδη από τις 11:30 το βράδυ στο λιμάνι των Μεστών της Χίου και δεν επιτρέπουν τους συγκεντρωμένους πολίτες να μπουν μέσα σε χώρο του λιμανιού.

Οι αστυνομικοί έχουν αποκλείσει τον δρόμο προς τα Μεστά και δεν επιτρέπουν στους πολίτες να κινηθούν από την πόλη της Χίου και το Βροντάδο προς το λιμάνι των Μεστών.

ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης σε Χίο και Λέσβο

Για απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές κινήσεις στην διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση, με αφορμή τις πληροφορίες «για την εν κρυπτώ μεταφορά δέκα διμοιριών των ΜΑΤ στη Χίο και στη Λέσβο, προκειμένου να ενταθούν τα μέτρα καταστολής εναντίον των πολιτών που διαμαρτύρονται για τη δημιουργία των νέων προσφυγικών δομών- φυλακών». 

Οι πληροφορίες αυτές προκαλούν μεγάλη ανησυχία και ενισχύουν την ένταση, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη ρίχνει λάδι στη φωτιά. Αντί να δώσει λύσεις, καταφεύγει στην πυγμή και στη βία, χωρίς μάλιστα να προβαίνει στην απαραίτητη ενημέρωση για τις κινήσεις της. Οι απαράδεκτες αυτές τακτικές το μόνο που κάνουν είναι να υπονομεύουν τη δημοκρατία».  

Κλείνοντας, προειδοποιεί ότι «δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του να μετατρέψουν τα νησιά σε πεδίο μάχης. Καθιστούμε τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Χρυσοχοΐδη αποκλειστικά υπεύθυνους για την ομαλότητα και τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών στα νησιά μας». 

Καμίνης σε ΝΔ: Στρέψατε εναντίον σας τις τοπικές κοινωνίες – Αυτόν τον εξευτελισμό ουδείς τον ανέχεται

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα της δημιουργίας κλειστών κέντρων για μετανάστες και πρόσφυγες στα νησιά του Αιγαίου, παρά τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, άσκησε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο αρμόδιος κοινοβουλευτικός Τομεάρχης του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης.

Οκ. Καμίνης κατηγόρησε την κυβέρνηση για εξαπάτηση των νησιωτών, αφού προεκλογικά είχε υποσχεθεί άμεση αποσυμφόρηση των νησιών. Αναφέρθηκε μάλιστα και στη «Συμφωνία Αλήθειας» που είχε συνάψει με τους κατοίκους της Σάμου τον περασμένο Ιούλιο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κατασκευή των κλειστών κέντρων καταρρακώνει το κύρος της κυβέρνησης και εισάγει μια απαράδεκτη διάκριση εις βάρος των νησιωτών, καθιερώνοντας μία Ελλάδα δύο ταχυτήτων, δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Καμίνης.

«Καταφέρατε, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, να στρέψετε εναντίον σας τις τοπικές κοινωνίες των νησιών. Ξέρετε γιατί; Γιατί οι άνθρωποι αισθάνονται ταπεινωμένοι. Τσαλακώνετε την αξιοπρέπειά τους γιατί τους μεταχειρίζεστε σαν να ήταν ραγιάδες. Αυτή την ταπείνωση, αυτόν τον εξευτελισμό, ουδείς τον ανέχεται» είπε στο τέλος της παρέμβασής του ο βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής.

ΚΚΕ: Αντί να απεγκλωβίσετε τους πρόσφυγες στέλνετε ΜΑΤ και «αύρες» εναντίον των νησιωτών, θα βρείτε απέναντί σας όλο το λαό

«Η κυβέρνηση, αντί να στείλει πλοία στα νησιά του Αιγαίου για να απεγκλωβίσει τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, όπως δικαίως διεκδικούν οι νησιώτες, ναυλώνει και στέλνει πλοία γεμάτα ΜΑΤ και “αύρες” για να τα χρησιμοποιήσει εναντίον των νησιωτών!» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ «για την αποστολή δυνάμεων των ΜΑΤ στα νησιά».

«Μυστικά ναύλωσε το πλοίο “Πήγασος”, που απέπλευσε από το Λαύριο, προκειμένου να ενισχύσει τις δυνάμεις καταστολής στα νησιά, για να αντιμετωπίσει με τη βία τον “εχθρό λαό”, που αγωνίζεται για να μην γίνουν τα νησιά του Αιγαίου οι μεγάλες φυλακές προσφύγων και μεταναστών της ΕΕ» προσθέτει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Και καταλήγει: «Η κυβέρνηση γελιέται αν νομίζει ότι με τα ΜΑΤ, την τρομοκρατία, το ψέμα και τους εκβιασμούς, θα επιβάλει τον επικίνδυνο σχεδιασμό της. Απέναντί της δεν θα βρει μόνο τους νησιώτες, αλλά όλο το λαό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ Βορείου Αιγαίου, stonisi.gr, Πολίτης Χίου

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ