Νοσηλεύτρια με πλαστό απολυτήριο που απολύθηκε 17 χρόνια μετά, θα επιστρέψει 50.000 ευρώ στο δημόσιο

Να απορριφθεί η αίτηση  ακύρωσης κατά  της καταλογιστικής πράξης σε βάρος νοσηλεύτριας με την οποία το Ελληνικό Δημόσιο της ζητάει επιστροφή όλου του ποσού των αποδοχών που είχε λάβει από την ημέρα διορισμού της έως την ημέρα κατά την οποία απολύθηκε λόγω πλαστού απολυτηρίου Λυκείου, εισηγήθηκε στην μείζονα Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο Επίτροπος Επικρατείας του Ανώτατου Δικαστηρίου Αντώνιος Νικητάκης.

Κατά τον εισηγητή, ορθά ερμηνεύτηκε η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και της έγινε καταλογισμός των αποδοχών που εισέπραξε τα 17 έτη εργασίας της, ενώ από το συνήγορο του Δημοσίου σημειώθηκε ότι η ίδια η νοσηλεύτρια προκάλεσε τον παράνομο διορισμός της, συνεπώς ορθά ζητείται η επιστροφή των χρημάτων.

«Έκπτωση» μετά την υπόθεση της καθαρίστριας από το Βόλο

Το Δημόσιο ζητούσε αρχικώς από την νοσηλεύτρια να επιστρέψει το ποσό των 179.000 ευρώ.

Μετά τις αντιδράσεις όμως που προκλήθηκαν με την   καθαρίστρια από το Βόλο, η οποία προφυλακίστηκε για ανάλογη περίπτωση και τελικά δικαιώθηκε από τη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, το Δημόσιο επικαλούμενο την αρχή της δίκαιης ισορροπίας μείωσε το ποσό του καταλογισμού στις 50.000 ευρώ.

Ο δικηγόρος της νοσηλεύτριας επισήμανε, ότι η πλαστογραφία ανάγεται στο ότι ο απολυτήριος βαθμός  από «14,33»  πλαστογραφήθηκε στο «20», χωρίς όμως αυτό να έχει επιπτώσεις στους συνυποψήφιους της, αφού και αυτοί διορίστηκαν. Υποστήριξε επίσης πως το μεγάλο ύψος του καταλογισμού, μετατρέπεται αυτοδικαίως σε κύρωση, κάτι που εξέρχεται του πλαισίου της νομιμότητας, ενώ το Δημόσιο με τον καταλογισμό των αποδοχών των 17 ετών, στην ουσία   απολαμβάνει την παροχή της εργασίας της όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς να καταβάλει μισθούς, μετατρέποντας έτσι το κράτος σε παράνομο εργοδότη.

Η νοσηλεύτρια είναι διωκόμενη, σημείωσε, καθώς της έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για πλαστογραφία και απάτη, ενώ παράλληλα της έγινε και ο υπέρογκος καταλογισμών των αποδοχών 17 ετών, παραβιάζοντας έτσι κάθε έννοια ασφάλεια δικαίου.

Η απόφαση της Ολομέλεια του Ελεγκτικού που αναμένεται να δημοσιευθεί το επόμενο διάστημα θα αποτελέσει πιλότο για εκατοντάδες ανάλογες περιπτώσεις καταλογισμού μισθών που έχουν γίνει μετά τον ευρύ έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στον Δημόσιο τομέα για πλαστά απολυτήρια Λυκείων και πτυχίων.

Το εάν δηλαδή θα πρέπει ή όχι όσοι απαλύνομαι να επιστρέφουν το σύνολο των αποδοχών που έλαβαν το διάστημα που απασχολήθηκαν στον Δημόσιο.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ