Κυτταρίτιδα: Τι είναι ο φλοιός πορτοκαλιού και πώς αντιμετωπίζεται

Δέρμα με υφή φλοιού πορτοκαλιού, ήπια βαθουλώματα και ψηλαφητές προεκβολές της επιφάνειας του δέρματος. Η εικόνα της είναι χαρακτηριστική! Η κυτταρίτιδα είναι μία κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες γυναίκες- για την ακρίβεια το 85-98% των γυναικών, έχει κυτταρίτιδα.

Αν και η συνηθέστερη μορφή της είναι η όψη του «φλοιού πορτοκαλιού», δεν υπάρχει μόνο ένα είδος κυτταρίτιδας Χωρίζεται σε τρία είδη, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος, στη «χαλαρή» κυτταρίτιδα, που είναι αισθητή όταν τσιμπάμε το δέρμα με τα δάχτυλα, την «οιδηματώδη», που είναι ορατή μόνο όταν το πάσχον άτομο στέκεται όρθιο και τέλος τη «συμπαγή» κυτταρίτιδα, που είναι σε προχωρημένο στάδιο, εφόσον το αισθητικό πρόβλημα είναι εμφανές είτε σε όρθια είτε σε ξαπλωτή στάση.

Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης της κυτταρίτιδας;

πρόκειται για ένα τόσο σύνθετο πρόβλημα, που σε ορισμένες περιπτώσεις τα αίτια εμφάνισής του είναι αδιευκρίνιστα. Επίσης, παρότι οι γυναίκες άνω των 30 είναι πιο επιρρεπείς στην κυτταρίτιδα (λόγω αλλαγής του τρόπου ζωής από κάποια ηλικία και μετά) μπορεί να την εμφανίσει ακόμα και ένα νεαρό άτομο, μία καλλίγραμμη γυναίκα ή ακόμα και άνδρας (συνήθως μετά από απότομη αυξομείωση βάρους.)

Μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, από κληρονομικούς και ορμονικούς, μέχρι παθολογικούς (όπως ενδοκρινολογικές διαταραχές ή άλλες ιατρικές παθήσεις.)

Άλλες αιτίες μπορεί να είναι:

  • Η αυξομείωση του σωματικού βάρους
  • Η καθιστική ζωή σε συνδυασμό με κάπνισμα και έλλειψη γυμναστικής
  • Η κακή διατροφή
  • Η κατανάλωση αλκοόλ
  • Το ανεξέλεγκτο άγχος

Πρόκειται για μια διαταραχή της μικρο-κυκλοφορίας τόσο του αίματος όσο και της λέμφου που συνοδεύεται από συσσώρευση λιπώδους ιστού. Ο λιπώδης ιστός περιβάλλεται από πυκνό συνδετικό ιστό με διαφραγμάτια, που παρεμποδίζει τις μεταβολικές ανταλλαγές και εγκλωβίζει τα λιποκύτταρα κάνοντάς τα “ανθεκτικά”, ακόμα και στην εξαντλητική δίαιτα.

Πώς μπορούμε να την καταπολεμήσουμε;

  • Καταπολέμησε την κυτταρίτιδα με νερό
  • Εννοείται πως δεν πρέπει να αρκεστείς στο πρωινό σου ποτήρι με νερό! Με 2 λίτρα νερό την ημέρα, θα δεις σε ελάχιστο χρονικό διάστημα την επιδερμίδα σου να αλλάζει υφή
  • Τρόφιμα κατά της κυτταρίτιδας
  • Μπορείς να βάλεις κάποια τρόφιμα στην καθημερινή σου διατροφή που είναι αποδεδειγμένα εχθροί της κυτταρίτιδας! κάποια από αυτά είναι το πράσινο τσάι, λουϊζα, ανάλατοι ξηροί καρποί, πράσινες σαλάτες, προϊόντα ολικής άλεσης θαλασσινά, ελαιόλαδο και ημιάπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Smoothie κατά της κυτταρίτιδας
  • Βάζεις σε ένα μπλέντερ: Μύρτιλλα, κεράσια, πορτοκάλια ,φράουλες μάνγκο και απόλαυσε το δροσερό smoothie σου! Αν δεν έχεις κάποιο από τα υλικά δεν πειράζει! Απλά μην το βάλεις
  • Αερόβια άσκηση
  • Περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο και 20′ κολύμπι τη μέρα είναι αρκετά για να τονώσουν την κυκλοφορία του αίματος σου!
  • Ποιοτικός ύπνος
  • Όταν ξεκουράζεσαι και κοιμάσαι 7-8 ώρες κάθε βράδυ, βοηθάς την καρδιά σου να λειτουργήσει σωστά! Έτσι έχεις πολύ καλή κυκλοφορία του αίματος που είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας!

Γυναίκες με τάση να αποθηκεύουν λίπος στην περιοχή των γοφών, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κυτταρίτιδα συγκριτικά με μία γυναίκα χωρίς συσσωρευμένο λίπος. Από την άλλη μεριά, ευνόητο είναι πως γυναίκες με μικρό ποσοστό λίπους, σπάνια έρχονται αντιμέτωπες με αυτό το πρόβλημα. Σε γενικές γραμμές, όσο λιγότερο υποδόριο λίπος έχει μια γυναίκα, τόσο λιγότερο εμφανής θα είναι η κυτταρίτιδα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η απώλεια βάρους συνεπάγεται με χαλάρωση του δέρματος, που ευνοεί την εμφάνισή της. Έτσι, εύκολα μπορεί να πει κανείς πως, ενώ το αποθηκευμένο λίπος είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κυτταρίτιδα, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αιτία της.

Μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της γυναίκας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αήττητος, οπότε αντί να βιαστείτε να σηκώσετε λευκή σημαία, εξοπλιστείτε με την απαραίτητη επιμονή και νικήστε την!

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ