Κορoνοϊός: Επιστρέφουν άλλοι δύο Έλληνες από τη Γουχάν

Eπιστρέφουν άλλοι δύο Ελληνες από τη Γουχάν, την κινεζική πόλη που πρώτη χτυπήθηκε από τον κοροναϊό. Οι δύο Ελληνες αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα τις επόμενες ώρες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για έναν άνδρα και μία γυναίκα, οι οποίοι αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας με στρατιωτικό αεροπλάνο από τη Ρώμη. 

Οι δύο Ελληνες έχουν κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις που επιβάλλουν τα πρωτόκολλα και έχουν βρεθεί αρνητικοί στον ιό. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα είχε γυρίσει από την Κίνα ένας ακόμη Ελληνας από την επαρχία Χουμπέι. «Θα μας κρατήσουν σε καραντίνα για 14 μέρες», είχε δηλώσει ο Ελληνας που επέστρεψε με ειδική πτήση από την κινεζική πόλη. «Θα με κρατήσουν εδώ για 14 μέρες πριν μπορέσω να ταξιδέψω, αλλά όταν μπορέσω να φύγω το σχέδιο μου είναι να έρθω στην Αθήνα. Δεν έχω κανένα σύμπτωμα αλλά θα μας κρατήσουν ούτως ή άλλως σε καραντίνα. Καλύτερα αυτό από το να μέναμε στη Γουχάν. Η γυναίκα μου είναι εδώ μαζί μου είναι οκτώ μηνών έγκυος, δεν μπορούσαμε να κάτσουμε παραπάνω. Αν δεν είχαμε τους Ελληνες διπλωμάτες να μας βοηθήσουν θα ήμουν ακόμα εκεί με τη γυναίκα μου η οποία είναι οκτώ μηνών και ήταν πολύ επικίνδυνη η κατάσταση, έπρεπε να φύγουμε γρήγορα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Σε νοσοκομείο αναφοράς θα οδηγηθούν οι δύο Ελληνες 

Οι δύο Έλληνες που βρίσκονταν στην κινεζική πόλη Γουχάν, θα οδηγηθούν σε ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κοροναϊό. Σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κοροναϊό, όπως ορίστηκαν από το υπουργείο Υγείας, τα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και τις Υγειονομικές Περιφέρειες έχει καταγράφει επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές.

Επίσης, έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης. Οι δύο Ελληνες που γυρίζουν από τη Γουχάν θα παραμείνουν για προληπτικούς λόγους για περίπου 14 ημέρες στο νοσοκομείο αναφορά για τον κορωναϊό.

Ελπίδες από την ίαση νεαρής 

Την ίδια ώρα, μία 38χρονη, η οποία είχε ταξιδέψει μαζί με τον μέχρι στιγμής ασθενή που νόησε και πέθανε από τον κοροναϊό, εκτός Κίνας και Χονγκ – Κονγκ, δεν παρουσιάζει πλέον τα συμπτώματα του φονικού ιού, όπως έκαναν γνωστό οι γιατροί.

Το τελευταίο τεστ, στο οποίο υπεβλήθη η 38χρονη στις 6 Φεβρουαρίου βγήκε αρνητικό, και ήταν το δεύτερο κατά σειρά τέτοιο, όπως απαιτείται, προκειμένου να επιτραπεί στον ασθενή να πάρει εξιτήριο. «Αυτό αποδεικνύει, ότι ο νέος κοροναϊός δεν είναι καθολικά θανάσιμος και ότι η θεραπεία είναι πιο πιθανή από τον θάνατο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δρ Εντσελ Σαλβάνα, διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου των Φιλιππίνων. «Παρακαλούμε να μην πανικοβάλλεστε και να μην διασπείρετε ψευδείς ειδήσεις», σημείωσε.

Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων προσπαθεί να διαχειριστεί τους φόβους της κοινής γνώμης για την επιστροφή 30 πολιτών της, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, από την επαρχία Χουμπέι της Κίνας. Και οι 30 έφθασαν με πτήση τσάρτερ το πρωί της Κυριακής και μεταφέρθηκαν σε μία απομονωμένη εγκατάσταση κοντά στη Μανίλα, όπου θα παραμείνουν σε 14ήμερη καραντίνα.

Οι Φιλιππίνες έχουν μέχρι στιγμής αναφέρει τρία κρούσματα κοροναϊού, συμπεριλαμβανομένου ενός θανατηφόρου. Εκτός της 38χρονης, στις Φιλιππίνες, υπήρξαν δύο ακόμη περιπτώσεις: Η πρώτη αφορούσε μία κοπέλα που ταξίδευε μαζί με τον 44χρονο από την Γουχάν (κατά πληροφορίες τον σύντροφό της) που κατέληξε από τον ιό την 1η Φεβρουαρίου. Είναι το μόνο θανατηφόρο κρούσμα με αιτία τον κοροναϊό εκτός των συνόρων Κίνας και Χονγκ Κονγκ.

Στη δεύτερη εξ αυτών μία 60χρονη επίσης προερχόμενη από τη Γουχάν, έφυγε από τη χώρα ως ιαθείσα, αλλά τα αποτελέσματα του δεύτερου τεστ υπήρξαν θετικά. Η επιδημία του νέου κοροναϊού έχει προκαλέσει το θάνατο 803 ανθρώπων μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, ξεπερνώντας έτσι τον αριθμό των νεκρών που καταγράφηκαν παγκοσμίως από τον SARS την περίοδο 2002-2003, με βάση τον τελευταίο απολογισμό που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι κινεζικές αρχές.

Ethnos

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ