Κορονοϊός: Συμπτώματα 99 ασθενών δημοσιεύθηκαν στο Lancet
Κινέζοι επιστήμονες δημοσίευσαν στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση “The Lancet”, τα επιδημιολογικά δεδομένα όλων των ασθενών με επιβεβαιωμένη μόλυνση από τον κοροναϊό της Κίνας, που νοσηλεύθηκαν στο νοσοκομείο Jinyintan της πόλης Γουχάν.
Η μελέτη εστίασε στην ανάλυση δεδομένων 99 ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη μόλυνση με τον κοροναϊό 2019-nCoV. Διεξήχθη στο διάστημα ανάμεσα στην 1η Ιανουαρίου έως τις 20 Ιανουαρίου του 2020, κι είναι η δεύτερη παρόμοια μελέτη που δημοσιεύεται στο “The Lancet”. Η προηγούμενη είχε συμπεριλάβει την ανάλυση δεδομένων από τους 41 πρώτους νοσηλευθέντες ασθενείς που προσέβαλλε ο νέος κοροναϊός
Στην τελευταία έρευνα, που δημοσιεύθηκε στις 30 Ιανουαρίου, επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι από την Κίνα μελέτησαν τα συμπτώματα που παρουσίασαν οι ασθενείς, ώστε να διευκρινιστούν περαιτέρω τα επιδημιολογικά και κλινικά χαρακτηριστικά της πνευμονίας 2019-nCoV. Τα στοιχεία που συνέλεξαν στηρίχθηκαν σε κλινικές εξετάσεις, αλλά και ακτινολογικά και εργαστηριακά ευρήματα.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνητών, από τους 99 ασθενείς (σχεδόν 100) με πνευμονία 2019-nCoV:
οι 49 είχαν ιστορικό έκθεσης στην αγορά θαλασσινών της Χουνάν
η μέση ηλικία όλων ήταν τα 55,5 χρόνια
οι 67 ήταν άνδρες και οι 32 γυναίκες
50 ασθενείς έπασχαν από χρόνιες ασθένειες
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι περισσότεροι ασθενείς εμφάνισαν ήπια συμπτώματα και είχαν καλή πρόγνωση. Κάποιοι από αυτούς, όμως, ανέπτυξαν σοβαρή πνευμονία, πνευμονικό οίδημα, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) ή πολυοργανική ανεπάρκεια και κατέληξαν στον θάνατο.
Σύμφωνα με τις απεικονιστικές εξετάσεις:
Περισσότεροι από τους 7 στους 10 ασθενείς εμφάνισαν πνευμονία που προσέβαλλε και τους δύο πνεύμονες, ενώ σχεδόν ο 1 στους 10 είχε ραγδαία επιδείνωση και κατέληξε από πολυοργανική ανεπάρκεια.
Οι ασθενείς εμφάνισαν τα παρακάτω συμπτώματα:
- πυρετό – 82 ασθενείς,
- βήχα – 81 ασθενείς,
- δύσπνοια – 31 ασθενείς,
- μυαλγία – 9 ασθενείς,
- κεφαλαλγία – 8 ασθενείς,
- πονόλαιμο – 5 ασθενείς,
- ρινόρροια – 4 ασθενείς
- διάρροια – 2 ασθενείς
- ναυτία και έμετο – 1 ασθενής.
Τι είναι η πνευμονία που προκαλεί ο κοροναϊός 2019-nCoV
Η πνευμονία είναι μία οξεία λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος. Μια δομική βλάβη των πνευμόνων, η οποία προκαλείται από ιούς και κυρίως από μικρόβια. Ο κοροναϊός της Κίνας, ωστόσο, φαίνεται ότι πλήττει περισσότερο το αναπνευστικό σύστημα σε σύγκριση με τους άλλους κοροναϊούς της ίδιας οικογένειας, όπως μας λέει ο κ. Νίκος Τζανάκης αν. Καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης:
“Αυτός ο κορωνοϊός φαίνεται να έχει μεταλλαχθεί και να πλήττει λίγο περισσότερο το κατώτερο αναπνευστικό απ’ ότι οι άλλοι κορωνοϊοί. Όλοι μας έχουμε νοσήσει πάνω από 10 – 20 φορές στη ζωή μας από κάποιο κορωνοϊό να ξέρετε. Όλοι μας. Απλά ο κορωνοϊός που έχουμε εμείς και κυκλοφορεί, είναι ένας κορωνοϊός σχετικά καλοήθης που κάνει ήπια συμπτώματα κοινού κρυολογήματος και βήχα. Το rate της θνητότητάς του κορωνοϊού της Κίνας είναι περίπου 2-3%. Δηλαδή περίπου 5 ή 6 φορές πιο κάτω απ’ ότι ο SARS και περίπου 10 φορές πιο κάτω απ’ ότι ήταν ο MERS, ο άλλος κορωνοϊός που κολλάει από τις καμήλες της Μέσης Ανατολής. Στον συγκεκριμένο κορωνοϊό, στους 100 ασθενείς οι 90 θα αρρωστήσουν πολύ ελαφριά, οι 8 θα αρρωστήσουν σχετικά βαριά και οι 2 θα πεθάνουν”, αναφέρει ο καθηγητής.
Πνευμονία – Συμπτώματα και δύσπνοια
Οι επιπτώσεις της πνευμονίας στον κάθε οργανισμό κυμαίνονται. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι ασυμπτωματική και πιο ελαφριά, ενώ σε κάποιες άλλες μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο, όπως μας εξηγεί ο καθηγητής κ. Τζανάκης:
“Όλοι όσοι νοσούν από τον κορωνοϊό, κάνουν λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού. Δεν έχουν βγει ακόμα αριθμοί πόσοι από αυτούς κάνουν πνευμονία και πόσοι βαριά πνευμονία. Κατά κάποιον τρόπο όλοι κάνουν ενός βαθμού ιογενή πνευμονία, δηλαδή βρογχοπνευμονία, βρογχίτιδα ας την πούμε. Αλλά δεν ξέρουμε με λεπτομέρειες γιατί δεν υπάρχει καλή καταγραφή”.
Το σύμπτωμα της δύσπνοιας είναι συνήθως ένδειξη ότι η πνευμονία είναι σοβαρή. Κι όπως συμβουλεύουν και οι επιστήμονες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, είναι το σύμπτωμα που πρέπει να οδηγήσει κάποιον στο νοσοκομείο. Ο καθηγητής πνευμονολογίας εξηγεί:
“Δύσπνοια παθαίνει κάποιος που έχει βαριά πνευμονία, σοβαρή και μεγάλη πνευμονία. Υπάρχουν πνευμονίες, όμως, που εκδηλώνονται χωρίς πολύ μεγάλη δύσπνοια. Εγώ έχω δει πάνω από 20 αρρώστους φέτος που μετά από 4-5 ημέρες συνεχίζουν να έχουν παρατεταμένο βήχα και πυρετό, παρ’ ότι οι άνθρωποι δεν είχαν δύσπνοια, είχαν απλώς λίγη περισσότερη κακουχία. Κάναμε ακτινογραφία και αποκαλύφθηκε διήθημα, που τρόπον τινά μου επιβεβαίωσε την πνευμονία. Τώρα όταν πάθει κανείς πνευμονία από ιό, μπορεί να κάνει λοίμωξη από μικρόβια, να έχει δηλαδή μεικτή πνευμονία πλέον. Το αποτέλεσμα είναι να κάνει πολύ βαριές αναπνευστικές ανεπάρκειες και ο άνθρωπος να καταλήξει στη Μονάδα Εντατικής. Τότε μπορεί να υπάρξει έκπτωση κι άλλων οργάνων, να αποσυντονιστεί ο άρρωστος και να κάνει σηψαιμίες, σηπτικό σοκ κλπ. Κι εκεί τα πράγματα είναι πλέον πολύ επικίνδυνα. Εξάλλου η πνευμονία έχει περίπου 5-10% θνητότητα. Πολύ μεγαλύτερη από αυτή που έχει ο κορωνοϊός. Αυτές οι πνευμονίες που περνάμε δηλαδή κάθε χρόνο”, τονίζει ο καθηγητής πνευμονολογίας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Τζανάκη, εάν περιοριστεί η μεταδοτικότητα των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν εκτός Κίνας τις επόμενες 2 εβδομάδες, θα έχει περιοριστεί σημαντικά ο κίνδυνος διασποράς της επιδημίας σε όλο τον πλανήτη:
“Δεν μιλώ για την Κίνα γιατί εκεί δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η επιδημία, αλλά μιλάω γι’ αυτά τα άτομα που εξήχθησαν από την Κίνα το προηγούμενο διάστημα πριν λάβουμε τα μέτρα μας. Αν όλες αυτές οι μικρές εστίες “πυρκαγιάς” της επιδημίας περιχαρακωθούν, πιστεύω ότι θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση στον υπόλοιπο κόσμο. Τώρα στην Κίνα πως θα εξελιχθεί, δεν ξέρουμε. Ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση και θα αρχίσει να παίρνει τον αντίστροφο δρόμο, αυτόν της αποκλιμάκωσης”, τόνίζει χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την έρευνα στην Επιστημονική Επιθεώρηση “The Lancet” ΕΔΩ