Κορονοϊός: Σε καραντίνα οι δύο Έλληνες που επέστρεψαν από την Γουχάν

Στην Ελλάδα έφτασαν οι δύο Έλληνες που έρχονται από την πόλη Γουχάν της Κίνας, που έχει τεθεί σε καραντίνα, λόγω κορωνοϊού.

Οι δύο Έλληνες επιβιβάστηκαν μαζί με Βρετανούς και άλλους πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ειδικά ναυλωμένο αεροπλάνο, από την πόλη Γουχάν της επαρχίας Χουμπέι. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου υγείας, έχουν τηρηθεί όλα τα ιατρικά πρωτόκολλα και έχουν γίνει οι απαραίτητες εξετάσεις για τον κορωνοϊό.

 Σε ειδική μονάδα για τον κορωνοϊό στο «Σωτηρία» οι δύο Έλληνες

Οι δύο Έλληνες που βρίσκονταν στην κινεζική πόλη Ουχάν, μεταφέρθηκαν από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, στο Γ.Ν. Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» για τον κορωνοϊό. Σε όλα τα νοσοκομεία-αναφοράς για τον κορωνοϊό, όπως ορίστηκαν από το υπουργείο Υγείας, τα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και τις Υγειονομικές Περιφέρειες έχει καταγράφει επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές.

Επίσης έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Οι Έλληνες από την Ουχάν θα παραμείνουν για προληπτικούς λόγους 14 ημέρες στο νοσοκομείο-αναφορά για τον κορωνοϊό.

Η ανακοίνωση του υπ. Υγείας:

«Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Κυβέρνησης, επαναπατρίστηκαν σήμερα δύο Έλληνες πολίτες, που βρίσκονταν στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Πιο συγκεκριμένα:

Οι δύο Έλληνες επιβιβάστηκαν μαζί με Βρετανούς και άλλους πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ειδικά ναυλωμένο αεροπλάνο, από την πόλη Γουχάν της επαρχίας Χουμπέι.

Έφτασαν στο Λονδίνο και στη συνέχεια οι δύο Έλληνες επιβιβάστηκαν σε στρατιωτικό αεροπλάνο, με προορισμό τη στρατιωτική αεροπορική βάση Patrica Di Mare, στη Ρώμη.

Εκεί τους παρέλαβε ιατρικό κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ακολουθώντας το ειδικό πρωτόκολλο. Επιβιβάστηκαν σε ελληνικό στρατιωτικό αεροσκάφος, το οποίο είχε μεταβεί στη Ρώμη για αυτό το σκοπό και προσγειώθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Παρότι οι δύο Έλληνες πολίτες δεν παρουσιάζουν καμία συμπτωματολογία, μεταφέρθηκαν από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, στο Γ.Ν. Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», που αποτελεί Νοσοκομείο Αναφοράς, με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία διακομιδής, και θα τεθούν σε εθελούσια απομόνωση και ιατρική παρακολούθηση για 14 μέρες.

Το Υπουργείο Υγείας ευχαριστεί όλο το προσωπικό που συμμετείχε και βοήθησε στον επαναπατρισμό των δύο συμπατριωτών μας».

Το Υπουργείο Εξωτερικών για τον επαναπατρισμό των δυο Ελλήνων από την Ουχάν

Στην Ελλάδα επέστρεψαν δύο Έλληνες υπήκοοι, από την Ουχάν της Κίνας, σύμφωνα με ενημέρωση και του υπουργείου Εξωτερικών.

«Μετά από συντονισμένες προσπάθειες και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, κατέστη δυνατός ο επαναπατρισμός δύο Ελλήνων από την Κίνα», σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών με σχετική ανάρτησή του στο twitter. «Ευχαριστούμε τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιταλία για την υποστήριξή τους για την ασφαλή επιστροφή τους».

Υπενθυμίζεται ότι όλο το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο Εξωτερικών βρισκόταν σε στενό συντονισμό με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας, καθώς και με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τον επαναπατρισμό των δύο αυτών Ελλήνων, οι οποίοι βρίσκονταν σε περιοχές της Κίνας που τελούν υπό καραντίνα λόγω των κοροναϊού.

Οι δύο Έλληνες που επέστρεψαν στην Ελλάδα με στρατιωτικό αεροσκάφος είναι καλά στην υγεία τους, ενώ έχουν τηρηθεί όλα τα ιατρικά πρωτόκολλα που έχουν τεθεί σε ισχύ τις τελευταίες ημέρες στην χώρα μας από το υπουργείο Υγείας.

 

 Η αντιμετώπιση του κοροναϊού

Μία 38χρονη γυναίκα η οποία είχε συνταξιδέψει με τον μέχρι στιγμής ασθενή που νόησε και πέθανε από τον κορωνοϊό, εκτός Κίνας και Χονγκ – Κονγκ, δεν φέρει πλέον τα συμπτώματα του ιού, ανακοίνωσαν οι γιατροί.

Σύμφωνα με τον Guardian, το τελευταίο τεστ στο οποίο υπεβλήθη η 38χρονη γυναίκα  στις 6 Φεβρουαρίου βγήκε αρνητικό, και ήταν το δεύτερο κατά σειρά τέτοιο, όπως απαιτείται, προκειμένου να επιτραπεί στον ασθενή να πάρει εξιτήριο.

«Αυτό αποδεικνύει, ότι ο νέος κορωνοϊός δεν είναι καθολικά θανάσιμος και ότι η θεραπεία είναι πιο πιθανή από τον θάνατο», δήλωσε ο Δρ Εντσελ Σαλβάνα , διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου των Φιλιππίνων.

«Παρακαλούμε να μην πανικοβάλλεσθε και να μη διασπείρετε ψευδείς ειδήσεις», πρόσθεσε σε μια δημόσια έκκληση.

Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων προσπαθεί να διαχειριστεί τους φόβους της κοινής γνώμης για την επιστροφή 30 πολιτών της, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού,  από την επαρχία Χουμπέι της Κίνας.

Και οι 30 έφθασαν με πτήση τσάρτερ το πρωί της Κυριακής και μεταφέρθηκαν σε μία απομονωμένη εγκατάσταση κοντά στη Μανίλα όπου θα παραμείνουν σε 14ήμερη καραντίνα.

 Οι Φιλιππίνες έχουν μέχρι στιγμής αναφέρει τρία κρούσματα κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένου ενός θανατηφόρου.

Πέραν της 38χρονης, στις Φιλιππίνες, υπήρξαν δύο ακόμη περιπτώσεις:

Η πρώτη αφορούσε μία κοπέλα που συνταξίδευε συνταξίδευε με τον 44χρονο από την Γουχάν (κατά πληροφορίες τον σύντροφό της) που κατέληξε από τον ιό την 1η Φεβρουαρίου. Είναι το μόνο θανατηφόρο κρούσμα με αιτία τον κορωνοϊό εκτός των συνόρων Κίνας και Χονγκ Κονγκ.

Στη δεύτερη εξ αυτών μία 60χρονη επίσης προερχόμενη από την Ουχάν, έφυγε από τη χώρα ως ιαθείσα, αλλά τα αποτελέσματα του δεύτερου τεστ υπήρξαν θετικά.

Περισσότερα από τους νεκρούς SARS τα θύματα του κορωνοϊού

Εν τω μεταξύ, η επιδημία του νέου κορωνοϊού έχει ήδη ξεπεράσει τον αριθμό των νεκρών που καταγράφηκαν παγκοσμίως από τον SARS την περίοδο 2002-2003.

Η επιδημία του Σοβαρού Οξέως Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS) είχε προκαλέσει το θάνατο παγκοσμίως σε 774 ανθρώπους.

Σε όλη την ηπειρωτική Κίνα, καταγράφησαν χθες 2.656 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του 2019-nCoV, αυξάνοντας σε 37.198 το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα.

Η επιστημονική κοινότητα είχε εκφράσει τον φόβο να ξεπεράσουν οι νεκροί τον απολογισμό του SARS καθώς, εκτός των άλλων,: 

α) πιστεύεται ότι πολλά άτομα που έχουν μολυνθεί δεν έχουν αναζητήσει ιατρική φροντίδα και επομένως δεν έχουν επίσημα καταγραφεί ως κρούσματα. Επιδημιολογικά μοντέλα που έχουν βασιστεί στις αρχικές επιδημιολογικές και κλινικές πληροφορίες για τον νέο κοροναϊό υπολογίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι από 3 ως 6 φορές μεγαλύτερος από τον επίσημα καταγεγραμμένο στις αρχές Φεβρουαρίου, 

β) αρκετοί επιδημιολόγοι θεωρούν ότι η καραντίνα που έχει επιβληθεί σε περίπου 50 εκατομμύρια κατοίκους της Κίνας δεν θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Τουναντίον εκφράζονται φόβοι ότι θα αυξήσει ιδιαίτερα τον αριθμό των κρουσμάτων στον αποκλεισμένο πληθυσμό και 

γ) κρούσματα με ήπια ή και χωρίς καθόλου συμπτώματα που μπορούν να συντηρήσουν τη διαρκή κυκλοφορία του ιού μεταξύ των ανθρώπων. Κάτι αντίστοιχο δεν υπήρχε στην επιδημία του ιού SARS καθώς όλα τα κρούσματα είχαν σοβαρή κλινικά εικόνα και μπορούσαν να ταυτοποιηθούν και να απομονωθούν. 

Προσφάτως, ανακοινώθηκαν νέα επιστημονικά δεδομένα που συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση της λοίμωξης από τον κοροναϊό  και στη διαχείριση της επιδημίας. Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι πιθανόν ο ιός να πέρασε στους ανθρώπους από την κατανάλωση του κρέατος του φολιδωτού μυρμηγκοφάγου (manis javanica) που είναι περιζήτητο σε αυτές τις περιοχές της Ασίας.



πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ