Κορονοϊός: Σε εθελούσια καραντίνα για 14 μέρες στο "Σωτηρία" οι δύο Έλληνες

Για 14 ημέρες το ζευγάρι των Ελλήνων επιχειρηματιών που βρισκόταν μέχρι πρότινος στην Ουχάν θα μείνει σε εθελούσια και προληπτική καραντίνα στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Οι δύο Έλληνες μεταφέρθηκαν το απόγευμα της Κυριακής από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του ΕΚΑΒ.

Πήραν άδεια για επαναπατρισμό αφού πρώτα το τεστ που έκαναν για τον κοροναϊό στην πόλη Ουχάν βγήκε αρνητικό.

Έτσι οι δύο Έλληνες επιβιβάστηκαν μαζί με Βρετανούς και άλλους πολίτες χωρών της ΕΕ, σε ειδικά ναυλωμένο αεροπλάνο.

Αρχικά έφτασαν στο Λονδίνο και στη συνέχεια οι δύο Έλληνες επιβιβάστηκαν σε στρατιωτικό αεροπλάνο, με προορισμό τη στρατιωτική αεροπορική βάση Patrica Di Mare, στη Ρώμη.

Εικόνες από την στιγμή που οι Έλληνες φτάνουν στην Ρώμη

Ιατρικό κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας τους παρέλαβε και οι δυο τους επιβιβάστηκαν σε ελληνικό στρατιωτικό αεροσκάφος, το οποίο στη συνέχεια προσγειώθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Ο εθνικός οργανισμός Δημόσιας Υγείας δημοσίευσε φωτογραφίες στο Twitter από τη στιγμή που τρεις Σουηδοί πολίτες, επτά Δανοί και δύο Έλληνες, φτάνουν στην Ιταλία με στρατιωτικό αεροπλάνο.

«Εξαιρετικό παράδειγμα ευρωπαϊκής και διεθνούς συνεργασίας»  σχολίασε στο Twitter ο ΕΟΔΥ.

Η ανακοίνωση του υπ. Υγείας

“Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Κυβέρνησης, επαναπατρίστηκαν σήμερα δύο Έλληνες πολίτες, που βρίσκονταν στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Πιο συγκεκριμένα:

Οι δύο Έλληνες επιβιβάστηκαν μαζί με Βρετανούς και άλλους πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ειδικά ναυλωμένο αεροπλάνο, από την πόλη Γουχάν της επαρχίας Χουμπέι.

Έφτασαν στο Λονδίνο και στη συνέχεια οι δύο Έλληνες επιβιβάστηκαν σε στρατιωτικό αεροπλάνο, με προορισμό τη στρατιωτική αεροπορική βάση Patrica Di Mare, στη Ρώμη.

Εκεί τους παρέλαβε ιατρικό κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ακολουθώντας το ειδικό πρωτόκολλο. Επιβιβάστηκαν σε ελληνικό στρατιωτικό αεροσκάφος, το οποίο είχε μεταβεί στη Ρώμη για αυτό το σκοπό και προσγειώθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών για τον επαναπατρισμό των δυο Ελλήνων από την Ουχάν

Στην Ελλάδα επέστρεψαν δύο Έλληνες υπήκοοι, από την Ουχάν της Κίνας, σύμφωνα με ενημέρωση και του υπουργείου Εξωτερικών.

«Μετά από συντονισμένες προσπάθειες και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, κατέστη δυνατός ο επαναπατρισμός δύο Ελλήνων από την Κίνα», σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών με σχετική ανάρτησή του στο twitter. «Ευχαριστούμε τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιταλία για την υποστήριξή τους για την ασφαλή επιστροφή τους».

Υπενθυμίζεται ότι όλο το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο Εξωτερικών βρισκόταν σε στενό συντονισμό με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας, καθώς και με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τον επαναπατρισμό των δύο αυτών Ελλήνων, οι οποίοι βρίσκονταν σε περιοχές της Κίνας που τελούν υπό καραντίνα λόγω των κοροναϊού.

 Σημειώνεται πως ασθενής με συμπτώματα γριπώδους συνδρόμου, που είχε ταξιδέψει τον Δεκέμβριο στην Κίνα, έχει εισαχθεί στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και αμέσως κινήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για το ενδεχόμενο να έχει προσβληθεί από τον κορωναϊό.

Ο ασθενής βρίσκεται σε καραντίνα στο ΑΧΕΠΑ για προληπτικούς λόγους, ενώ δείγμα θα εξεταστεί από το Ινστιτούτο Παστέρ για να εξακριβωθεί εάν πρόκειται για κρούσμα κορωναϊού ή για απλό κρούσμα γρίπης.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ πάντως, το δείγμα που του πήραν, εστάλη στην Αθήνα με τις εξετάσεις να δέιχνουν πως είναι αρνητικό για κοροναϊό.

Υπενθυμίζεται ότι το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ είναι ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς που έχουν ορισθεί από το υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος κοροναϊού στην Ελλάδα.

thetoc



πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ