Κέρκυρα: Καταγγελία στην Κεραμέως και μήνυση στους καθηγητές από μαθήτρια
Το σχολείο, που κύρια αποστολή του είναι, πέρα από την μετάδοση της γνώσης, η κοινωνικοποίηση των παιδιών για να εφοδιαστούν με εκείνα τα εφόδια που θα τους καταστήσουν χρήσιμους και ενεργούς πολίτες, δεν έχει καμία σχέση με την εφιαλτική εμπειρία που βιώνει η συγκεκριμένη μαθήτρια τα τελευταία 2 χρόνια, εξ αιτίας της βίαιης, προσβλητικής, απαξιωτικής και εκδικητικής συμπεριφοράς 5 καθηγητών τους οποίους κατονομάζει.
Ένα σχολείο αυταρχικό, μισαλλόδοξο, εκδικητικό, τιμωρητικό σε όσους τολμήσουν να έχουν διαφορετική άποψη ή έντονη προσωπικότητα. Μια αριστούχα μαθήτρια στα 15 της χρόνια, ζει έναν πραγματικό εφιάλτη εξ αιτίας των συμπεριφορών 5 καθηγητών, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος αυτές οι συμπεριφορές, τις οποίες καταγγέλλει η μαθήτρια και η οικογένεια της να χαραχθούν αναλλοίωτες στην παιδική ψυχή αυτού του κοριτσιού, ως τραύματα, που θα την ακολουθούν στην υπόλοιπη ζωή της. Στην αρχή αντιμετώπιζε με γενναιότητα και θάρρος την επιθετική, σκληρή, άδικη και εκφοβιστική συμπεριφορά των καθηγητών της, έχοντας την συμπαράσταση της οικογένειας της, αλλά και των συμμαθητών της και των μελών του πενταμελούς συμβουλίου, τώρα όμως έχει λυγίσει από το βάρος του εφιάλτη που ζει και η παιδική της ψυχή δεν άντεξε τις πιέσεις και την αδικία. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η αναγκαία προσφυγή σε παιδοψυχολόγο για να αντιμετωπιστούν τα σύνδρομα που αχνοφαίνονται ότι απειλούν την παιδική ψυχή του 15χρονου κοριτσιού.
Όπως περιγράφουν στην καταγγελία τους προς την Υπουργό Παιδείας και στη μήνυση που κατέθεσαν οι γονείς της μαθήτριας, έχει χάσει την εμπιστοσύνη της σε ανθρώπου που θεωρούσε δικούς της. Αλήθεια πώς να της εξηγήσει κάποιος την συμπεριφορά της Διευθύντριας της όταν έλαβε μέρος στον διαγωνισμό της μαθηματικής εταιρείας κερδίζοντας βραβείο, πλην όμως δεν την ενημέρωσε για την λήψη του βραβείου, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να δηλώσει συμμετοχή στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθηματικών, καίτοι είχε το δικαίωμα ως βραβευθείσα. Και αν αυτό φαίνεται ένα τυπικό δείγμα εκδικητικότητας εκ μέρους της Διευθύντριας, πώς να εξηγήσει κανείς την συμπεριφορά του καθηγητή της Μουσικής, μπροστά μάλιστα στα έκπληκτα μάτια των συμμαθητών της. Όπως καταγγέλλει η μαθήτρια και η οικογένεια της, τόσο στη μήνυση που έχει υποβληθεί, όσο και στην καταγγελία προς το Υπουργείο Παιδείας, έπεσε θύμα βίαιης και αυταρχικής συμπεριφοράς. Συγκεκριμένα στην καταγγελία αναφέρονται μεταξύ των άλλων τα εξής:
«Τις 22.01.2020 κατά το μάθημα της Μουσικής λίγα λεπτά πριν χτυπήσει το κουδούνι για διάλειμμα, όλοι οι μαθητές ήταν όρθιοι και φώναζαν. Ενώ φώναζαν όλοι μαθητές του Τμήματος ο καθηγητής ζήτησε από την θυγατέρας μας να περάσει έξω. Η θυγατέρα μου τον ρώτησε γιατί μόνο η ίδια, αφού όλοι οι μαθητές του τμήματος έκαναν φασαρία και της απάντησε: «Βγάλε το σκασμό και πέρασε έξω».
Η θυγατέρα μας του είπε ότι δεν του επιτρέπει να της μιλάει έτσι και ότι δεν του έχει δώσει κανένα δικαίωμα. Τότε αυτός της απάντησε: «Τα ξέρω πολύ καλά τα δικαιώματά μου και δεν με ενδιαφέρει, τα δικαιώματα τα παίρνω από μόνος μου». Πήρε την τσάντα της επειδή ήταν τελευταία ώρα και σε 2 -3 λεπτά θα χτυπούσε το κουδούνι για να σχολάσουν και τότε ο καθηγητής της τραβούσε με δύναμη την τσάντα από το χέρι και της φώναζε να βγει έξω και να αφήσει την τσάντα της, ενώ η θυγατέρα μας του είπε (επειδή κόντευε να κόψει την τσάντα) ότι, αν της κόψει την τσάντα θα της αγοράσει άλλη.
Ο καθηγητής της ξαναείπε: «Βγάλε το σκασμό» και φέροντας το χέρι του δίπλα στο πρόσωπό της, την απείλησε ότι θα της δώσει χαστούκι. Όλοι οι συμμαθητές της του φώναζαν να μην την ακουμπήσει. Δεν την χτύπησε τελικά, αλλά της πήρε την τσάντα και την έβαλε πάνω στην έδρα και από πάνω έβαλε τα πράγματά του για να μην μπορεί να την πάρει και της είπε να περάσει έξω και στο επόμενο μάθημα να πάει με τους γονείς της.
Την Τετάρτη 29.01.2020, στο μάθημα της Μουσικής, ο καθηγητής έβαλε στους μαθητές του Τμήματος μιαν άσκηση, όπου ζητούσε να γράψουν τους Νομούς της Πελοποννήσου και τις πρωτεύουσες τους. Η θυγατέρα μας τον ρώτησε γιατί στο μάθημα της Μουσικής τους έβαζε ερωτήσεις Γεωγραφίας. Τότε ο καθηγητής άρχισε να της φωνάζει και να της λέει: «Σκάσε! Θα φας σφαλιάρα!»
Του είπε ότι δεν έχει δικαίωμα να την χτυπήσει και αυτός συνεχίζοντας να της φωνάζει, της είπε ότι αυτό εκμεταλλεύεται και της είπε εις επήκοον όλων «ότι είναι άχρηστη», «να πάει με τους άστεγους», «ότι έχει νοητική στέρηση», «ότι είναι ανάπηρη και ότι μόνο για εκεί κάνει». Ταυτοχρόνως, την έπιασε από τα μαλλιά και την πλεξίδα της και την τραβούσε από τα μαλλιά πάντα, μέχρι το γραφείο της Διευθύντριας. Εκεί είπε ότι η θυγατέρα μας δημιουργεί συνεχώς προβλήματα, ότι δεν θα της επιτρέψει να μπει ξανά στο μάθημά του και ότι θα ζητήσει αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.
Η Διευθύντρια είπε στην θυγατέρα μας «ντροπή σου», «είσαι απαράδεκτη» και του πρότεινε να πάρει τριήμερη αποβολή. Με αφορμή αυτή την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στο σχολείο και που η αριστούχα μαθήτρια κόρη τους είχε μετατραπεί σε «μαύρο πρόβατο», οι γονείς απευθύνθηκαν στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία όμως αποδείχθηκε Πόντιος Πιλάτος, όπως ισχυρίζονται. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που αναφέρεται στην μήνυση και καταγγελία προς το Υπουργείο Παιδείας: «Τις 20.09.2019, ημέρα Παρασκευή, στο Τμήμα που φοιτά η κόρη μας, κατά την ώρα του μαθήματος των Αγγλικών, η καθηγήτρια της έκανε παρατήρηση επειδή καθόταν στραβά στην καρέκλα και πιο συγκεκριμένα το ένα πόδι ήταν στο μπροστά μέρος της καρέκλας και το άλλο στο πλάι. Υπάκουσε, αλλά μετά ξεχάστηκε επειδή έτσι συνήθιζε να κάθεται γενικά και τότε η καθηγήτρια των Αγγλικών την έπιασε από τα μαλλιά και τραβώντας τα, της έσπρωξε το κεφάλι προς τα εμπρός. Στο διάλειμμα διαμαρτυρήθηκε για αυτό στην διευθύντρια, η οποία της απάντησε: «σε παρακαλώ φύγε τώρα από το γραφείο!», όπως δημοσιεύτηκε στο corfutvnews.gr.
Την Δευτέρα 23.09.2019 επικοινώνησα τηλεφωνικά εγώ η μητέρα της μαθήτριας με τη Διευθύντρια, η οποία μου είπε: «Σιγά τι έγινε τώρα..δεν ήταν και κάτι σοβαρό!» Όταν δε της ζήτησα να παρατηρήσει την καθηγήτρια ώστε να αποφύγει ξανά τέτοιες ενέργειες, επανέλαβε: «Σιγά τώρα…» Την ίδια μέρα, 23.09.2019, στο διάλειμμα, πλησίασε την θυγατέρα μας η Διευθύντρια και της είπε κοιτώντας την στα μάτια με νόημα: «Την Παρασκευή στα Αγγλικά δεν έγινε τίποτα, έτσι;;». Βλέποντας εγώ η μητέρα της, την εντελή αδιαφορία της Διεύθυνσης του Σχολείου, την ίδια μέρα, έκανα καταγγελία προς την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας. Δεν μου απάντησαν ποτέ στην καταγγελία μου και, όταν επικοινώνησα μαζί τους για να τους ρωτήσω τι έγινε και να τους επισημάνω ότι έχει περάσει η νόμιμη προθεσμία για να απαντήσουν, μου κοινοποίησαν έγγραφο, το οποίο ανέφερε ότι στο σχολείο τα αρνούνται όλα και οι ίδιοι έχουν πολύ περιορισμένες αρμοδιότητες και δεν μπορούν να τιμωρήσουν».
Όπως καταγγέλλουν οι γονείς, συγκεκριμένοι καθηγητές αλλά και η Διεύθυνση του Σχολείου είχε μετατρέψει το παιδί τους σε «αποδιοπομπαίο τράγο» και καταθέτουν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, στοχοποίησης του παιδιού τους: «Το μήνα Ιανουάριο του έτους 2020, την ώρα της προσευχής, η Διευθύντρια του σχολείου ανακοίνωσε από το μικρόφωνο σε όλους τους μαθητές του Σχολείου ότι η Β΄ Τάξη του Γυμνασίου δεν θα πάει στην προγραμματισμένη εκδρομή στην Αθήνα λόγω συμπεριφοράς μιας μαθήτριας της Β’ Τάξης υπονοώντας την θυγατέρα μας, πράγμα βεβαίως που όλοι οι μαθητές του Σχολείου κατάλαβαν». Σοβαρότατη επίσης καταγγελία είναι ότι όπως υποστηρίζει η μαθήτρια και η οικογένεια της δεν της έχει επιτραπεί να αποχωρήσει από το συγκεκριμένο σχολείο και όταν έγινε προσπάθεια, απέβη άκαρπη αφού ξαφνικά δεν την δεχόταν τα άλλα σχολεία στα οποία απευθύνθηκε ενώ αρχικά ήταν θετικά σε μια τέτοια προοπτική. Είναι κάποια σταχυολογημένα περιστατικά και συμβάντα που συμπεριλαμβάνονται τόσο στην καταγγελία προς την Υπουργό Παιδείας, όσο και στη μήνυση κατά των 5 καθηγητών.
Τον λόγο βεβαίως έχει πλέον η δικαιοσύνη και όπως πάντα υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας. Απομένει να αποδειχτούν ή να αντικρουστούν αυτές οι σοβαρότατες καταγγελίες. Εμείς ως αντικειμενικοί παρατηρητές το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ότι, μέσα στο σχολικό χώρο πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες που θα ευνοήσουν την καλλιέργεια και την σύσταση μίας ολοκληρωμένης προσωπικότητας των μαθητών. Το σχολείο πρέπει να αφουγκραστεί τις ανάγκες των σημερινών παιδιών και εφήβων και να μην υποχωρήσει σε αυταρχικές δομές, που ακόμα διαθέτει, αλλά να δώσει χώρο σε πιο ανοικτές μορφές εκπαίδευσης, όπου τα παιδιά θα αλληλεπιδρούν μέσα στο σχολικό χώρο αναπτύσσοντας συνθήκες κοινωνικής ζωής πέρα από τις ακαδημαϊκές τους γνώσεις.
Ζητούμενο της εποχής μας, αλλά και της κοινωνίας μας είναι τα παιδιά, οι μαθητές μας, να αναπτύξουν δημιουργική σκέψη, κριτική στάση και να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες μέσα σε ένα δεκτικό, θετικό και ασφαλές μαθησιακό περιβάλλον. Που κάτι τέτοιο με βάση τις καταγγελίες της μαθήτριας και της οικογένειας της δεν φαίνεται ότι συμβαίνει στο συγκεκριμένο σχολείο.
Όταν γαλουχούμε νέους με αυταρχική αγωγή και πρότυπα δημιουργούμε αυριανούς πολίτες με αισθήματα ενοχής, τιμωρίας, δογματικούς, πολίτες ανυποχώρητους στις διαπροσωπικές τους σχέσεις και στις κοινωνικές τους συνδιαλλαγές, με αποτέλεσμα να διαιωνίζονται κοινωνικές συμπεριφορές και στερεότυπα που δεν προάγουν μια διαφορετική και σύγχρονη κοινωνία.
www.news247.gr