Η συγκλονιστική ιστορία της 24χρονης δασκάλας που πέθανε από ανορεξία

“Η κόρη σας παθαίνει διαρκώς ανακοπές. Δεν θα βγάλει το βράδυ”. Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια των γιατρών προς τους γονείς της άτυχης δασκάλας Γιολάντας Τσώνη, της δασκάλας που “χτυπημένη” από την επικίνδυνη νόσο της εποχής μας, τη νευρική ανορεξία, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 24 ετών.

Η 24χρονη δασκάλα από την Εύβοια είχε όλη τη ζωή και τις προοπτικές μπροστά της αλλά έχασε τη μάχη στο κρεβάτι του ψυχιατρικού τμήματος του δημόσιου νοσοκομείου στο οποίο νοσηλευόταν. Η οικογένειά της στην Εύβοια θρηνεί τον αδόκητο χαμό της. “Η όμορφη Γιολάντα δεν ξυπνά πια κοντά στους γονείς της. Τα μεγάλα εκφραστικά της μάτια δεν θα ξανααντικρίσουν τη δίδυμη αδελφή της” λέει η μητέρα της Δέσποινα Τσώνη. “Είμαι σε άθλια ψυχολογική κατάσταση αυτή τη στιγμή. Δεν μπορώ να το πιστέψω, να το αποδεχτώ ότι έχασα το παιδί μου”.

Μια οικογένεια που έκανε τα πάντα για τα παιδιά της

“Μας έχουν κοπεί τα πόδια. Εγώ δούλευα από το πρωί μέχρι το βράδυ για να τη σπουδάσω” δηλώνει ο πατέρας της Σπύρος Τσώνης.

Όπως υποστήριξε η μητέρα, η Γιολάντα δεν παραδεχόταν την κατάστασή της. Τα προηγούμενα χρόνια έτρωγε κανονικά, αλλά όταν τελικώς εισήλθε στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου είχε φθάσει τα 29 κιλά. “Άρχισε να κόβει σταδιακά το φαγητό μέχρι που σιτιζόταν μόνο με καραμέλες και τσίχλες”, είπε. “Το παιδί μου δεν έπαιρνε φάρμακα γιατί το παιδί μου πίστευε ότι τα πάντα παχαίνουν. Ακόμα και ένα ντεπόν δηλαδή πίστευε ότι παίρνοντας ένα ντεπόν θα πάρει βάρος”, σημείωσε.

“Μπαμπά έτρωγα μία φορά την εβδομάδα που ερχόμουν σε εσάς και τις υπόλοιπες ημέρες έτρωγα καραμέλες… Μπαμπά τρώω είμαι μία χαρά… Ούτε γέλαγε ούτε τίποτα. Ούτε να γελάει μόνο κατάθλιψη είχε”, δηλώνει ότι του είπε η κόρη του ο πατέρας της Γιολάντας.

Η συγκλονιστική μαρτυρία του συντρόφου της

Ο σύντροφός της μίλησε στην εκπομπή “Μαζί σου Σαββατοκύριακο” με την Τατιάνα Στεφανίδου στον ΣΚΑΪ: “To να φάει δεν ήταν για την ίδια προτεραιότητα. Την πίεζα για να φάει όταν πηγαίναμε έξω. Κοιταζόταν στον καθρέφτη και νόμιζε ότι ήταν διπλή από ότι ήταν στην πραγματικότητα. Μου έλεγε ψέματα ότι έτρωγε αλλά ήμουν στη δουλειά και δεν μπορούσα να το ελέγξω. Όταν κατάλαβα ότι με κοροϊδεύει μίλησα στη μητέρα της. Έλεγε όμως και σε εκείνη ψέματα. Τον τελευταίο καιρό μου έλεγε ότι ήθελε να κάνει παιδιά. Μου υποσχόταν ότι θα τρώει και θα αλλάξει αλλά δυστυχώς έκανε τα ίδια. Την πιέζαμε να φάει και γινόταν επιθετική”.

Τι συνέβη στο νοσοκομείο κατά της διάρκεια της νοσηλείας της

Η άτυχη Γιολάντα εισήχθη με συναίνεσή της στην ψυχιατρική κλινική Δημόσιου Νοσοκομείου στις 8 Φεβρουαρίου με σκοπό να νικήσει την ασθένεια. “Ήταν αποφασισμένη να γίνει καλά και να γυρίσει. Είχε όνειρα το παιδί μου. Ήταν ξαφνικό, δεν το περίμενε κανένας…Η κόρη μου βρισκόταν σε πολύ καλή κατάσταση. Περπατούσε, δεν της έβαλαν κάποιο ορό. Σάββατο και Κυριακή είχαμε συχνή επικοινωνία, μετά χάθηκαν τα ίχνη της. Την επόμενη ημέρα την αναζητήσαμε μας είπαν από το νοσοκομείο ότι ξεκουράζεται” είπε ο πατέρας της.

Οι γονείς ενημερώθηκαν ότι ασθενής με ψυχική ασθένεια επιτέθηκε στο κορίτσι την ώρα που έκανε μπάνιο. Λίγες ώρες αργότερα ειδοποιούνται ότι είναι σε κρίσιμη κατάσταση. “Βρήκαμε το παιδί διασωληνωμένο στην παθολογική σε ένα δωμάτιο με άλλα τρία άτομα. Κάναμε αγώνα να βρούμε εντατική, βρέθηκε την επόμενη ημέρα στις πέντε και μισή το απόγευμα στο ίδιο νοσοκομείο” συμπλήρωσε η μητέρα.

Η οικογένεια ερευνά τις συνθήκες του θανάτου

Η Γιολάντα πέθανε στις 11 Φεβρουαρίου μέσα στο νοσοκομείο. Αιτία θανάτου ήταν η ανακοπή καρδιάς. Η οικογένεια της έχει αρχίσει τη διαδικασία συλλογής στοιχείων για να διευκρινιστούν οι συνθήκες που η 24χρονη δασκάλα έχασε τη ζωή της στο νοσοκομείο. Ήδη έχει ζητηθεί ο ιατρικός φάκελος που και θα παραδοθεί στον εισαγγελέα τις επόμενες ημέρες, καθώς οι γονείς της θα κινηθούν νομικά, με μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου που θα καταθέσουν στον εισαγγελέα προκειμένου να ορισθεί πραγματογνώμονας για τα ακριβή αίτια θανάτου του κοριτσιού.

Οι γονείς ανέφεραν πως το παιδί τους εισήχθη σε κλινική για να αντιμετωπίσει την ασθένεια και όχι για να πεθάνει. Οι τραγικοί γονείς ανέφεραν ακόμα ότι η κόρη τους συγκατοικούσε με τον σύντροφό της, αλλά όταν κατάλαβαν ότι το παιδί τους είναι άρρωστο το πήραν στο σπίτι τους.

thetoc

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ