Εκκρεμείς συντάξεις: Η αύξηση των έγκυρων απαιτήσεων ανεβάζει τη δαπάνη

Ένας νέος παράγοντας αύξησης της συνταξιοδοτικής δαπάνης έχει προστεθεί το τελευταίο διάστημα.

 

Αυτός δεν είναι άλλος από την αύξηση των έγκυρων αιτήσεων συνταξιοδότησης έναντι των άκυρων, γεγονός που οδηγεί  σε μεγαλύτερη από την αρχικά προβλεπόμενη αύξηση της δαπάνης για την καταβολή νέων συντάξεων.

 

Ασφαλείς πληροφορίες του https://www.capital.gr  αναφέρουν πως ενώ μέχρι πρότινος οι άκυρες αιτήσεις ανέρχονταν γύρω στο 30% του συνόλου των  εκκρεμών αιτήσεων, τελευταία έχουν πέσει στο 15%. 

 

Αυτό σημαίνει πως οι έγκυρες αιτήσεις για νέες συντάξεις  έχουν αποκτήσει μία δυναμική τέτοια ώστε να αντιστοιχήσουν  στο 85% του συνόλου έναντι του 70% που ήταν. 

 

Σημειώνεται πως όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι άκυρες αιτήσεις συνταξιοδότησης (πχ λόγω ελλιπών δικαιολογητικών), καθώς έφταναν στο 30% του συνόλου των εκκρεμών αιτήσεων,  αποτελούσαν ένα αντικειμενικό “ανάχωμα” στην αύξηση της δαπάνης για νέες συντάξεις.

 

Αυτό το “ανάχωμα” φαίνεται πως παύει πλέον να υπάρχει στο σημαντικό  βαθμό που υπήρχε προηγούμενα, καθώς μειώνεται το πλήθος των άκυρων αιτήσεων ως ποσοστό επί του συνόλου.

 

Οι ίδιες πηγές, επισημαίνουν πως κάτι  τέτοιο αποτελεί παράγοντα  προς τα πάνω αναθεώρησης των προβλέψεων για τη μελλοντική δαπάνη για τις νέες συντάξεις, καθώς οι έως τώρα προβλέψεις δεν βασίζονταν μόνο στο “απόθεμα” των εκκρεμών συντάξεων και στο ρυθμό εκκαθάρισης –καταβολής τους, αλλά και στο ότι σχεδόν στο 1/3 των σχετικών αιτήσεων δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις και έτσι δεν οδηγούσε στην αύξηση εκείνη της δαπάνης στην οποία θα οδηγούσε το ενδεχόμενο τα 3/3 ή λίγο λιγότερο των αιτήσεων να ήταν έγκυρες και, έτσι, να οδηγούσαν σε καταβολή νέων συντάξεων.

 

Η αύξηση των  έγκυρων έναντι των ακύρων αιτήσεων έρχεται σε μία στιγμή που που έχει αυξηθεί το “απόθεμα” των αιτήσεων συνταξιοδότησης στο τέλος του 2019 σε σχέση με το τέλος του 2018 σχεδόν κατά 50%.

 

Πλέον στον ΕΦΚΑ έχουν  συσσωρευτεί κοντά στις 150.000 εκκρεμείς αιτήσεις για νέες κύριες συντάξεις έναντι 100.000 περίπου πέρσι τον ίδιο καιρό. Η τάση αυτή κάθε άλλο παρά φαίνεται να μειώνεται, καθώς με βάση τα τελευταία στοιχεία, κάθε μήνα, αυξάνεται κατά 4000-5000 οι νέες αιτήσεις.

 

Παράλληλα, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο έχει φέρει στη δημόσια διαβούλευση ο Υπ. Εργασίας, κος. Γιάννης Βρούτσης  προβλέπει αυξήσεις στις κύριες συντάξεις όσων έχουν πάνω  από 30 έτη ασφάλισης.

 

Μάλιστα, αρμόδια στελέχη του Υπ. Εργασίας αναφέρουν πως η τάση δείχνει πως ολοένα και περισσότερο οι εκκρεμείς αιτήσεις αφορούν έτη ασφάλισης άνω των 30 ετών, λόγω της ολοένα και μεγαλύτερης “ωρίμανσης” του μέτρου της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης από το 2015 και έπειτα.

 

Αυτό σημαίνει πως ολοένα και περισσότερο οι νέες συντάξεις θα καταβάλλονται προσαυξημένες (σε σχέση με το επίπεδο που θα είχαν με βάση το ν. Κατρούγκαλου), με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει το ν/σ Βρούτση.

 

Οι τρεις αυτοί παράγοντες (αύξηση αιτήσεων, μείωση των άκυρων  και αύξηση ποσοστών αναπλήρωσης), οδηγούν σε μεγαλύτερη από την αρχικά προβλεπόμενη αύξηση στη δαπάνη για νέες συντάξεις, τονίζουν οι ίδιες πηγές. 

https://www.capital.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ