Αποχώρησαν τα ΜΑΤ από τη Μυτιλήνη – Εκτάκτως δρομολογήθηκε το πλοίο «Νήσος Ρόδος»

Στις 09:00 το πρωί της Πέμπτης αναχώρησαν από το λιμάνι της Μυτιλήνης οι άνδρες της Αστυνομίας (διμοιρίες ΜΑΤ – ΥΜΕΤ). Με το ίδιο πλοίο θα μετακινηθούν ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τα οχήματα, αλλά και τα μηχανήματα του Στρατού που είχαν μεταφερθεί στο νησί το βράδυ της περασμένης Δευτέρας προς Τρίτη, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργασίες στην επιταγμένη έκταση στο Καβακλή, όπου σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό της κυβέρνησης θα κατασκευασθεί νέα δομή φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.

Η αναχώρηση έγινε από τη Μυτιλήνη με το πλοίο «Νήσος Ρόδος» το οποίο εκτάκτως δρομολογήθηκε προκειμένου να μεταφέρει από τη Μυτιλήνη τις αστυνομικές δυνάμεις.

Στις 12 το μεσημέρι το ίδιο πλοίο θα παραλάβει από τη Χίο τις αντίστοιχες δυνάμεις, σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Σε δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σχολίασε για την ένταση και τα επεισόδια στα νησιά όπου ξεκίνησε η εφαρμογή του σχεδίου για τη δημιουργία κλειστών δομών:

«Κατ’ αρχάς πρέπει να συγχαρούμε τις αστυνομικές δυνάμεις γιατί είχαν μια δύσκολη αποστολή και έδειξαν πρωτοφανή αυτοσυγκράτηση. Γιατί αυτές οι εικόνες που είδαμε ήταν κι αυτές πρωτοφανείς. Εικόνες βίας απέναντι στις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες έχουν να κάνουν το σκοπό τους. Να εκτελέσουν την αποστολή τους, η οποία ήταν να προχωρήσει η πρώτη φάση για την κατασκευή των κλειστών δομών δηλαδή ενός απ’ τους άξονες του κυβερνητικού σχεδίου.

Η κυβέρνηση προχώρησε με αποφασιστικότητα στο πρώτο βήμα. Η πρώτη φάση ολοκληρώνεται σήμερα μετά από 48 ώρες στη Μυτιλήνη, αύριο θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση στη Χίο. Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν κάποιο λόγο να είναι πλέον εκεί και επιστρέφουν στις βάσεις τους. Κάποιες απ’ αυτές που ήταν ενίσχυση θα επιστρέψουν στην Αθήνα και οι περισσότερες θα μείνουν στην περιοχή».

Τόνισε διευκρινιστικά ότι κάποιες από τις δυνάμεις θα αποσυρθούν και κάποιες θα παραμείνουν, γιατί όπως είπε μ’ αυτή την έξαρση στο Μεταναστευτικό δεν μπορούν να μείνουν τα νησιά χωρίς αστυνομικές δυνάμεις. Στη συνέχεια αναφορικά με το τι αναμένεται να γίνει στη δεύτερη φάση που ακολουθεί άμεσα, ο κ. Πέτσας απάντησε: «Γι αυτό το λόγο έχουμε αναλάβει μια πρωτοβουλία, αύριο έχει κληθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 5 η ώρα το απόγευμα ο περιφερειάρχης μαζί με τους αντιπεριφερειάρχες και τους δημάρχους των τριών νησιών, της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου για να γίνει μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι όπως ζήτησε και ο πρωθυπουργός και να υπάρξει μία αποκλιμάκωση της έντασης…

Φαντάζομαι ότι όλοι όσοι είδαν αυτές τις εικόνες δεν θέλουν να τις ξαναδούν. Ήταν πραγματικά ακραίες εικόνες. Δεν μπορεί κάποιος πολίτης ο οποίος είναι αγανακτισμένος και θέλει να διαμαρτυρηθεί να παίρνει μαζί του μολότοφ. Συνήθως παίρνει την οργή του και όχι μολότοφ».

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ