Κλειστά κέντρα κράτησης: Αντιδράσεις για την επίταξη χώρων – Προσφεύγουν στο ΣτΕ οι κάτοικοι

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης για επίταξη ακινήτων και εκτάσεων σε Λέσβο, Χίο και Σάμο προκειμένου να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών.

Το Υπουργικό Συμβούλιο προχωρά στην έκδοση της σχετικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη αποφυγής της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης και υγείας, όπως τόνισε χθες Δευτέρα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Την ερχόμενη Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου είχε ανακοινωθεί η πραγματοποίηση σχετικής σύσκεψης στο κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας με τη συμμετοχή της Περιφερειακής αρχής και των πέντε Δήμων των μεγάλων νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Ωστόσο, οι φορείς των νησιών τονίζουν ότι όχι μόνο δεν θα δώσουν το παρών, αλλά θα συμμετάσχουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.

Το σχέδιο της κυβέρνησης που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα ροβλέπει την επίταξη των ακόλουθων χώρων

1. Τοποθεσία Καράβας, Δήμος Δυτικής Λέσβου.
2. Τοποθεσία Κρητικού Λάκος / Ψείρα («17»), Δήμος Χίου.
3. Τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμος Ανατολικής Σάμου.
4. Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμος Κω.
5. Τοποθεσία Λέπιδα, Δήμος Λέρου.

Βόρειο Αιγαίο: Με προσφυγή στο ΣτΕ απαντούν οι νησιώτες στις επιτάξεις

Από την πλευρά τους με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, απαντούν οι νησιώτες μετά την «αιφνιδιαστική» -όπως τονίζουν- Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για επιτάξεις χώρων που θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία κλειστών κέντρων για μετανάστες. Αυτό αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Δυτικής Λέσβου το απόγευμα της Δευτέρας (11.2). Την κατηγορηματική αντίθεση του με τη διαδικασία της επίταξης δημοτικής έκτασης στο «17» εξέφρασε κατά πλειοψηφία αργά το βράδυ της Δευτέρας και το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου.

«Δεν θα πάμε την Πέμπτη να συναντηθούμε με τους αρμόδιους υπουργούς. Θα πάμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου, Γεώργιος Στάντζος, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 λίγο πριν ανακοινώσει ο αρμόδιος υπουργός, Νότης Μηταράκης, μέσω ΑΝΤ1, ότι θα ζητήσει αναβολή της συνάντησης λόγω των αντιδράσεων.

Δήμαρχος Μυτιλήνης: Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη

Για πολύ δύσκολη κατάσταση στο νησί της Λέσβου έκανε ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Ευστράτιος Κυτέλης, τονίζοντας αφενός τις άθλιες συνθήκες για τους μετανάστες και πρόσφυγες στη Μόρια και αφετέρου την απώλεια του αισθήματος ασφάλειας από τους δημότες.

«Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι δεσμευτική. Επιμένουμε για μαζική και άμεση αποσυμφόρηση του νησιού, καλύτερη φύλαξη συνόρων, επιτάχυνση των διαδικασιών για το άσυλο. Θέλουμε να κλείσουν όλες οι υφιστάμενες δομές και λέμε όχι σε νέα δομή στο νησία της Λέσβου» πρόσθεσε ο κ. Κυτέλης.

Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου: Αποσυμφόρηση αντί πάκτωση πληθυσμού

«Για εμάς το νο1 είναι να κλείσει η υπάρχουσα δομή μέσα στο Βαθύ» είπε από την πλευρά του στον ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος.

Δήμαρχος Λέρου: Θα δώσουμε αγώνα να μην μετατραπεί το νησί σε ένα απέραντο hotspot

Για προσβολή των κατοίκων της Λέρου στους αγώνες που έδωσαν από το 2015 και τον ανθρώπινο σεβασμό που έδειξαν στους χιλιάδες μετανάστες που πέρασαν από το νησί έκανε λόγο ο δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλλιας.

Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Να δείξουν όλοι οι δήμαρχοι αλληεγγύη

Τη θέση της ΚΕΔΕ ότι «είναι θέμα αλληλεγγύης όχι μονο προς τους μετανάστες και πρόσφυγες αλλά κα προς τους κατοίκους των νησιών να συμφωνήσουμε και να βοηθήσουμε» μετέφερε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου.

πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ