6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου |17-27 Ιανουαρίου 2020 σε Καλαμάτα και άλλες πόλεις
Tο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου θα διεξαχθεί από τις 17 έως 27 Ιανουαρίου 2020. Περιλαμβάνει 49 ξένα ντοκιμαντέρ από 28 διαφορετικές χώρες και 24 ελληνικά, ενώ η εκπαιδευτική ζώνη αριθμεί 22 ταινίες. Το φετινό φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στο ευρύτερο θέμα “Άνθρωπος και Περιβάλλον”, το οποίο φαίνεται να είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Κατά κύριο λόγο θα φιλοξενηθεί στην Καλαμάτα και ειδικότερα στο Αμφιθέατρο Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, όπου θα γίνονται οι προβολές των ντοκιμαντέρ, ενώ μέρος του προγράμματος θα φιλοξενηθεί σε:
-Πάτρα (19-24/1),
-Τρίπολη (19-22/1),
-Αργος (18-20/1),
-Αμαλιάδα (24-26/1),
-Σπάρτη (22-25/1),
– Δημητσάνα (22-23/1),
-Γύθειο (17-19/1) και
-Ξυλόκαστρο (25-27/1)
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας με την συνδιοργάνωση των Δήμων Καλαμάτας, Πατρέων, Τρίπολης και του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, αλλά και την στήριξη και βοήθεια πολλών συνεργαζόμενων φορέων, όπως η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, η Κινηματογραφική Λέσχη Γυθείου, η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, η Πολιτιστική Αργολική Πρόταση, το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Δαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το Τμήμα Κινηματογράφου. Α.Π.Θ, το Φεστιβάλ αρχαιολογικής ταινίας Αγών, το Ωδείο Καλαμάτας, το CAID.
ΒΡΑΒΕΙΑ
Και φέτος θα υπάρξουν βραβεύσεις. Για την ακρίβεια θα δοθούν
-δύο βραβεία κοινού για το καλύτερο ελληνικό και ξένο ντοκιμαντέρ, και
– ένα βραβείο της Επιτροπής Ισότητας του φεστιβάλ σε ταινία που αναδεικνύει το ζήτημα των έμφυλων σχέσεων.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στο φεστιβάλ θα είναι προσκεκλημένοι ξένοι και Έλληνες σκηνοθέτες, οι οποίοι θα παραβρεθούν για να παρουσιάσουν τα έργα τους, ενώ έχει οργανωθεί μία σειρά παράλληλων εκδηλώσεων και σεμιναρίων ανοικτά για το κοινό, όπως η έκθεση φωτογραφίας με θέμα την κλιματική αλλαγή του Vlad Sokhin.
Το εκπαιδευτικό κομμάτι του φεστιβάλ περιλαμβάνει και φέτος επισκέψεις σε σχολεία της περιφέρειας με μικρή δυνατότητα μετακίνησης, όπου θα προβάλλονται επιλεγμένα ντοκιμαντέρ συνοδεία σκηνοθέτη, ενώ θα δοθούν προκαταρκτικά σεμινάρια παραγωγής στους μαθητές.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
-Για δεύτερη χρονιά φέτος, το Φεστιβάλ συνεργάζεται με την Σχολή Καλών Τεχνών όπου τελειόφοιτοι και μεταπτυχιακοί φοιτητές θα συμμετέχουν στην Καλαμάτα σε σεμινάριο το οποίο θα επιμεληθεί και θα παρουσιάσει Η διεθνώς αναγνωρισμένη σκηνοθέτιδα Iara Lee.
-Επίσης φέτος ξεκινά μια νέα συνεργασία με την Σχολή Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, όπου τεταρτοετείς φοιτητές θα παραβρεθούν στην διάρκεια του φεστιβάλ συμμετέχοντας σε σεμινάριο που θα δοθεί από τον Ολλανδό σκηνοθέτη Robert Rombout, με στόχο την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ σχετικά με την Καλαμάτα και την Μεσσηνία.
-Άλλη μια συνεργασία θα ειναι με το Τμήμα Πολιτιστικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το οποίο θα συμμετέχει ενεργά στις εργασίες διοργάνωσης του φεστιβάλ, με πρωτοετείς φοιτητές να αναλαμβάνουν κατά την διάρκεια του τριμήνου μία σειρά συνεντεύξεων με τους ξένους σκηνοθέτες των ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο φεστιβάλ.
-Μια ακόμα νέα συνεργασία εγκαινιάζεται φέτος και με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με έδρα το Ναύπλιο, του οποίου οι φοιτητές θα αξιολογήσουν και θα απονείμουν βραβείο στο καλύτερο ελληνικό ντοκιμαντέρ.
Αναλυτικά για το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ αλλά και και όλες τις ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ του Φεστιβάλ μπορείτε να μπείτε στην επίσημη σελίδα του www.peloponnisosdocfestival.com