Το άγνωστο χωριό Κοξαρέ στην Κρήτη όπου οι άνδρες «απαγορεύονται» αυστηρά

Το άβατο του Αγίου Όρους που απαγορεύει αυστηρά την είσοδο των γυναικών στην Αθωνική Πολιτεία είναι, πανελλαδικά αλλά και διεθνώς, πασίγνωστο. Ποιος γνωρίζει ωστόσο ότι άβατο υπάρχει και στην Κρήτη, το οποίο μάλιστα αφορά άνδρες;

Το τελευταίο πράγμα που θα περίμενε να συναντήσει κανείς σε ένα Ρεθυμνιώτικο χωριό, όπως το Κοξαρέ Δήμου Αγίου Βασιλείου, είναι ένα άβατο. Ανηφορίζοντας ωστόσο το δρόμο πάνω από το Γυμνάσιο του χωριού που έχει γύρω στους 400 κατοίκους, αντικρίζει κανείς την περίφραξη μιας Μονής, όπου άνδρες δεν επιτρέπεται να περάσουν στα ενδότερα, ούτε κερί να ανάψουν αλλά ούτε και να προσκυνήσουν!

Η πινακίδα που έχει αναρτηθεί στα δεξιά της κεντρικής εισόδου είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρη αφού αναφέρει με κεφαλαία γράμματα πως η Ιερά Κοινοβιακή Μονή Άξιον Εστί είναι «ΑΒΑΤΟΣ ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΑΣ».

Οι δημοσιογράφοι που έφαγαν… πόρτα

Οι άρρενες δημοσιογράφοι του apopsilive έφτασαν μέχρι την περίφραξη του άβατου, με την σιδερένια καγκελόπορτα, κοσμημένη με δικέφαλους αετούς, βαμμένους χρυσούς, σύμβολο «βυζαντινής μεγαλοπρέπειας», αλλά… «έφαγαν πόρτα». Παρά το γεγονός, ωστόσο, ότι η Μονή, η οποία ανήκει στην Εκκλησία των αυτοαποκαλούμενων «Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών της Ελλάδος» (Γ.Ο.Χ.) οι οποίοι ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο, «δεν δέχεται» άνδρες, η πινακίδα αναφέρει το ωράριο λειτουργίας της «δια τους προσκυνητάς» (και όχι για τις «προσκυνήτριες»), ενώ συμπληρώνει πως «παρακαλείσθε όπως εισέρχεσθε στον Ιερό χώρο, ευπρεπώς ενδεδυμένοι» (και όχι «ενδεδυμένες»). Η κυριαρχία του αρσενικού γένους στο γραπτό και προφορικό λόγο είναι, βλέπετε, τόσο συντριπτική που «τρύπωσε» και εδώ, παρακάμπτοντας κοτζάμ άβατο!

Πότε παρακάμπτεται το άβατο

Το άβατο, πάντως, που μας εντυπωσίασε τόσο, φαίνεται να… «παρακάμπτεται» ενίοτε, αφού σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων του χωριού, άνδρες εργάτες έχουν θεαθεί κατά καιρούς να βρίσκονται στο χώρο της Μονής εκτελώντας διάφορες εργασίες. Εδώ που τα λέμε, το να βρεις γυναίκα… υδραυλικό, ηλεκτρολόγο ή χτίστη να σου φτιάξει ένα τοιχίο δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο, οπότε οι καλόγριες τι να κάνουν, ίσως αποδέχονται το… «αναγκαίο κακό».

«Δεν έχουμε σχέση…»

Το apopsilive μίλησε για το θέμα της συγκεκριμένης «Μονής» με τον ιερέα του χωριού πατέρα Ιωάννη Παπαδογιάννη, ενώ απευθύνθηκε και στη Μητρόπολη Λάμπης, Συβρίτου & Σφακίων. Ο μεν πρώτος ανέφερε πως «Υπάρχουν δύο τέτοιοι χώροι των αυτοαποκαλούμενων “Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών” στην περιοχή, αφού εδώ βρίσκεται και η Ανδρώα Μονή του Προδρόμου. Δεν ασχολούμαστε με αυτούς τους ανθρώπους, δεν έχουμε σχέση καθόλου. Μας προβληματίζει ωστόσο το γεγονός ότι υπάρχουν εύπιστοι ενορίτες μας οι οποίοι τους δέχονται μέσα στα σπίτια τους. Όπως και να χει, αν βάλουμε ένα ζιζάνιο μέσα στο χώρο μας κάποια στιγμή θα δημιουργήσει προβλήματα…». Από τη Μητρόπολη τόνισαν πως: «Δεν έχουμε καμία επαφή, καμία κοινωνία, καμία σχέση με το συγκεκριμένο χώρο. Από τη στιγμή που κάποιος έχει νόμιμη άδεια πολεοδομίας για να ανεγείρει ένα κτίριο, το πώς θα το χρησιμοποιήσει ή τι θα κάνει, δεν μπορούμε εμείς να παρέμβουμε σε αυτό το θέμα»

 

newsbeast

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ