Σημάδια που δείχνουν οτι το παράκανες στο γιορτινό τσιμπούσι
Οι γιορτές πέρα από ανταλλαγή δώρων, οικογενειακές επισκέψεις και χριστουγεννιάτικες ταινίες περιλαμβάνουν και γενναίες ποσότητες φαγητού.
Είναι η περίοδος που είθισται να τρώμε λίγο παραπάνω ή και πολύ, αναλόγως τις αντοχές μας. Κάποιες φορές όμως το παρακάνουμε και τα παρακάτω σημάδια το κάνουν σαφές.
Το «μπέτωμα»
Ή και «κώμα», από το πολύ φαγητό. Είναι εκείνη το αίσθημα που νιώθεις όταν έχεις φάει τόσο και δεν μπορείς να κινηθείς. Όμως υπάρχει επιστημονική εξήγηση γιατί συμβαίνει αυτό. Όταν καταναλώνεις ένα πλούσιο σε θερμίδες γεύμα, το σώμα παράγει ινσουλίνη, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τη μελατονίνη και τη σεροτονίνη. Αυτές οι ορμόνες σε κάνουν να νιώθεις χαρούμενος, αλλά και να νυστάζεις. Επίσης αν το γεύμα σου είναι υψηλό σε λίπη, ζάχαρη και υδατάνθρακες, τότε το σώμα παράγει περισσότερη γλυκόζη, η οποία αναστέλλει τη λειτουργία των ορμονών που σε κρατούν ξύπνιο. Εν ολίγοις, όλα τα παραπάνω είναι ένας τρόπος να σου πει το σώμα σου «μη φας ΚΑΙ γλυκό, ρε φίλε».
Οι καούρες
Για να κάνει την πέψη, το στομάχι σου παράγει υδροχλωρικό οξύ. Όσο πιο πολύ τρως, τόσο περισσότερο οξύ παράγει για να διασπάσει την τροφή. Κάποιες φορές, το οξύ διαβρώνει τα τοιχώματα του στομάχου ή ανεβαίνει στον οισοφάγο, προκαλώντας αυτό το αίσθημα της καούρας. Η καούρα μπορεί επίσης να προκληθεί από πολύ λιπαρά γεύματα, τα οποία χρειάζονται αρκετό χρόνο για να διασπαστούν και μένουν στο στομάχι για αρκετή ώρα.
Διαστολή στομάχου (κατά κάποιον τρόπο)
Ευτυχώς, αυτό δεν είναι μόνιμο. Το στομάχι έχει χωρητικότητα περίπου 1 λίτρο, όμως μπορεί να μεγαλώσει για να χωρέσει τρία λίτρα τροφής ή υγρών. Αν το παρακάνεις με το φαγητό, το στομάχι μεγαλώνει και πιέζει τα γύρω του όργανα κάνοντάς σε να νιώθεις έντονη δυσφορία. Αν συνεχίσεις να τρως, τότε ο εμετός είναι θέμα χρόνου.
Φούσκωμα
Κάθε μπουκιά που τρως, βάζει και μια ποσότητα αέρα μέσα στο στομάχι σου. Συν τοις άλλοις, αν μαζί με το γεύμα πιεις και ανθρακούχο ρόφημα, τότε όλος αυτός ο αέρας στο στομάχι θα σου προκαλέσει αίσθημα πρηξίματος. Το ίδιο αίσθημα θα έχεις και αν τρως πολύ γρήγορα ή αν επιλέγεις τρόφιμα τα οποία χρειάζονται αρκετή ώρα για να διασπαστούν. Η καλύτερη λύση είναι να μασάς σωστά και να μην βιάζεσαι να καταναλώσεις όλο το πιάτο με τη γαλοπούλα σε 5 λεπτά.
Και τώρα;
Έστω ότι κατάφερες να συμβούν κάποια ή κάποιο από τα παραπάνω. Τι μπορείς να κάνεις; Ένας περίπατος θα σε βοηθήσει με την πέψη και θα εξισορροπήσει τα επίπεδα ζαχάρου, ενώ ένα ποτήρι νερό θα συμβάλλει στην ταχύτερη αποβολή από το σώμα του περιττού νατρίου. Σε καμία περίπτωση μην ξαπλώσεις κατευθείαν, μιας και κάτι τέτοιο θα ενθαρρύνει την παλινδρόμηση και θα εμποδίσει την πέψη.
πηγη in2life.gr