Πώς να βοηθήσετε κάποιον που παθαίνει κρίση πανικού
Κρίση πανικού, σύμφωνα με τη Mayo Clinic, είναι ένα επεισόδιο έντονου φόβου που έρχεται ξαφνικά την ώρα που υπάρχει απουσία αληθινού κινδύνου. Οι κρίσεις πανικού είναι παρόμοιες μ′ αυτό που οι άνθρωποι αναφέρονται ως επιθέσεις άγχους αλλά έχουν περισσότερο έντονα συμπτώματα.
«Μια κρίση πανικού ισοδυναμεί με μια σωματική εμπειρία στην οποία παίρνει μέρος όλο το σώμα», αναφέρει η Κάτλι Γκόρντον, σύμβουλος ψυχικής υγείας με έδρα την Καλιφόρνια. «Στην κυριολεξία το σώμα προετοιμάζεται για δράση…»
Μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια μιας κρίσης πανικού
«Συνήθως, κάποιος που βιώνει κρίση πανικού θα το περιέγραφε ως μια υπερβολικά τραυματική εμπειρία που τον εμποδίζει από το να λειτουργήσει φυσιολογικά». λέει η Γκόρντον. Μπορεί ακόμα να μιλήσει για καρδιά που χτυπά να σπάσει και πίεση αίματος που ανεβαίνει στα ουράνια. «Δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο αυτός που το βιώνει να νομίζει ότι έχει πάθει έμφραγμα». Αν στην πραγματικότητα δεν ξέρετε τι είναι αυτό που σας συμβαίνει, τότε θα πρέπει να συμβουλευθείτε γιατρό.
Δώστε στο άτομο που βιώνει κρίση πανικού να καταλάβει ότι δεν είναι μόνος/η
Οι κρίσεις πανικού μπορεί να σας κάνουν να αισθανθείτε απίστευτα μόνος, ακόμα κι αν είστε περιτριγυρισμένοι από πολύ κόσμο. Για την ακρίβεια αυτό μπορεί να τους σας τρομάξει πιο πολύ. «Αν κάποιος που γνωρίζετε βιώνει κρίση πανικού, το πρώτο πράγμα που θα κάνετε είναι να έρθετε σε οπτική επαφή μαζί τους», λέει η Γκόρντον. Πείτε τους να σας κοιτάξουν στα μάτια και διαβεβαιώστε τους ότι είστε εκεί μαζί τους. Κρατήστε του το χέρι, πιάστε τον από τον ώμο και διαβεβαιώστε τους ότι είστε εκεί μαζί τους.
Εστιάστε τους την προσοχή στο παρόν
Δεδομένου του ότι η κρίση πανικύ συνήθως έχει να κάνει με το μέλλον, καλό είναι να εστιάσετε την προσοχή εκείνου που τη βιώνει στο παρόν. Ξεκινήστε παίρνοντας βαιθές ανάσες μαζί τους με εισπνοή και εκπνοή να διαρκεί δυο «μετρήματα». Συνεχίστε να τους κοιτάτε στα μάτια και να τους διαβεβαιώνετε: «Βρίσκομαι εδώ μαζί σου». Στη συνέχεια ενθαρρύνετέ τους να ασκήσουν και τις πέντε αισθήσεις τους. Για παράδειγμα, ζητήστε τους να ανακαλύψουν 20 πράγματα στο δωμάτιο. Ρωτήστε τους αν μπορούν να ακούσουν τη φωνή σας. Χτυπήστε ελαφρά τον αριστερό τους μηρό, μετά τον δεξί και ξανά πάλι το ίδιο με ρυθμό, κάτι που παραπέμπει στη διέγερση του δεξιού κι αριστερού τμήματος του εγκεφάλου στη φάση του REM ύπνου. Σύμφωνα με την Γκόρντον, αυτή η προσέγγιση είναι ένα είδος ψυχοθεραπείας που μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους να αντιμετωπίσουν και να συνέλθουν από τραυματική εμπειρία.
Ζητήστε τους να εστιάσουν σ′ ένα μέρος του σώματός τους που το αισθάνονται ουδέτερο
Οταν κάποιος βιώνει κρίση πανικού εστιάζει στην καρδιά του που χτυπά σαν τρελή, κι αυτό δημιουργεί περισσότερο πανικό. Ζητήστε στον ασθενή να εστιάσει σε ουδέτερο σημείο του σώματός του, όπως το πόδι ή το χέρι, λέει η Γκόρντον.
Ζητήστε τους να «μεταφερθούν» σ′ ένα σημείο που αισθάνονται ασφαλείς
¨Οταν νιώσετε ότι έχετε βοηθήσει αρκετά στο να αντιμετωπιστεί αρχικά η κρίση πανικού, εστιάστε την προσοχή εκείνου που την έχει βιώσει σε ένα μέρος που αισθάνεται ασφαλής κι ήρεμος. Ζητήστε του να μεταφερθεί νοερά εκεί και ρωτήστε τον πως θα σιαθανόταν αν βρισκόταν εκεί, ποιος θα ήθελε ιδανικά να ήταν μαζί του και ποιο το προφίλ του ανθρώπου που θα ήλεθε να του κάνει παρέα εκεί.
Αν, ωστόσο, ο άνθρωπος που έχει πάθει κρίση πανικού τη βιώνει σε συστηματική βάση, θα πρέπει να αναζητήσει την κατάλληλη θεραπεία, καθώς επίσης και φαρμακευτική αγωγή. Κι εσείς θα πρέπει να το προτείνετε δείχνοντας ενσυναίσθηση. «Σε είδα να υποφέρεις και σε καταλαβαίνω» θα πρέπει να πείτε και στη συνέχεια να ρωτήσετε αν κάνει κάτι γι′ αυτό. «Μπορούμε να κάνουμε πολλά για το άγχος προτού γίνει κρίση πανικού», λέει η Γκόρντον.
Πηγή: Huffingtonpost.gr