Παγκόσμιος συναγερμός για τον νέο κοροναϊό: Συνεδριάζει ο ΠΟΥ

Σε συναγερμό βρίσκονται πλέον οι υπηρεσίες υγείας σε όλον τον κόσμο για τον νέο μυστηριώδη κοροναϊό που ξεκίνησε στην Κίνα και πλέον εξαπλώνεται σε πολλές χώρες, αναγκάζοντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να συγκαλέσει την Τετάρτη ειδική επιτροπή, προκειμένου να καθορίσει εάν θα χρειαστεί να κηρύξει «επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εμβέλειας».

Κι ενώ η Κίνα μετράει ήδη τέσσερις νεκρούς από τον νέο κοροναϊό — συγγενή αυτού που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Σύνδρομο του Αναπνευστικού (ΣΟΑΣ) και όπως επιβεβαιώθηκε από τις κινεζικές αρχές μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, σήμερα επιβεβαιώθηκε ότι, μετά την Ιαπωνία, την Ταϋλάνδη και τη Νότια Κορέα εντοπίστηκε κρούσμα το πρώτο ύποπτο κρούσμα και στην Αυστραλία.

Ο άνδρας αυτός, το πρώτο ύποπτο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη χώρα, είχε επισκεφθεί πρόσφατα τη Βουχάν, την πόλη της κεντρικής Κίνας όπου βρίσκεται η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών και όπου πιστεύεται πως άρχισε η αλυσίδα μετάδοσης. Ο άνδρας τέθηκε σε απομόνωση κατ’ οίκον.

Και τα τέσσερα θύματα του κοροναϊού προέρχονται από την πόλη Βουχάν, ενώ τα κρούσματά του ξεπερνούν τα 200. Αρκετοί ασθενείς βρίσκονται σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση.

Ο ασθενής βρίσκεται στο σπίτι του στο Μπρίσμπεϊν (βορειοανατολικά) με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού και οι υγειονομικές αρχές αναμένουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων που θα δείξουν αν πράγματι έχει μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό.

Ο νέος ιός έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην Κίνα αλλά και διεθνώς, καθώς θυμίζει το ξέσπασμα της επιδημίας του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου από το 2002 ως το 2003, όταν ο κοροναϊός που το προκαλούσε είχε εξαπλωθεί από την Κίνα σε 37 χώρες και είχε στοιχίσει τη ζωή σε συνολικά 774 ανθρώπους, ανάμεσά τους 349 στην ηπειρωτική Κίνα και 299 στο Χονγκ Κονγκ, κατά δεδομένα του ΠΟΥ.

«Η χειρότερη στιγμή του χρόνου»

Η χρονική περίοδος εξάπλωσης του νέου μυστηριώδους ιού προκαλεί έναν επιπλέον πονοκέφαλο στις υπηρεσίας υγείας καθώς συμπίπτει με τους εορτασμούς για το κινεζικό νέο έτος, αφού εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι αναμένεται να ταξιδέψουν εντός της χώρας και στο εξωτερικό.

Πέρσι, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας, περίπου επτά εκατομμύρια Κινέζοι τουρίστες ταξίδεψαν στο εξωτερικό για το νέο σεληνιακό έτος.

 

Νέος Κοροναϊός: Τι είναι – Πώς μεταδίδεται σε άνθρωπο

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η επιδημία πνευμονίας που προκαλεί o νέος κοροναϊός με τις υγειονομικές υπηρεσίες της πόλης Βουχάν της κεντρικής Κίνας να ανακοινώνουν πως ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας πνευμονίας αυξήθηκε σε τέσσερις. Οι αρχές είχαν …

Εξαπλώνεται ο νέος κοροναϊός: Και τέταρτος θάνατος

Οι υγειονομικές υπηρεσίες της πόλης Βουχάν της κεντρικής Κίνας ανακοίνωσαν την Τρίτη (21/1) ότι ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί νέος κοροναϊός αυξήθηκε σε τέσσερις. Το τέταρτο θύμα, ένας 89χρονος, άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα …

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ