Παγκόσμιος συναγερμός για τον νέο κορονοϊό – Σε ποιες χώρες εμφανίζονται κρούσματα

Αυξάνεται η παγκόσμια ανησυχία για την επιδημία του κορονοϊού, που έχει μολύνει περισσότερους από 600 ανθρώπους από τον Δεκέμβριο και έχει προκαλέσει 17 θανάτους στην Κίνα. Ο ιός, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες επεκτάθηκε και σε άλλες χώρες: στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη, την Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ, την Ιαπωνία με το τελευταίο πιθανό κρούσμα να εμφανίζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συγκεκριμένα, δύο Κινέζοι ταξιδιώτες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο στη Σκωτία με συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη. Οι ασθενείς λέγεται ότι ήρθαν από το Ουχάν.  Όπως μεταδίδει η Daily Mail, oι ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Queen Elizabeth της Γλασκόβης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο νέος θανατηφόρος κορονοϊός που προκάλεσε τον θάνατο 17 ανθρώπων στην Κίνα θα μπορούσε να έχει εξαπλωθεί στους ανθρώπους από τη σούπα νυχτερίδας.

Οι επιστήμονες στην Κίνα ισχυρίστηκαν την Τετάρτη ότι το θανάσιμο στέλεχος έχει έναν κοινό πρόγονο με έναν ιό που βρίσκεται μόνο σε φρουτοφάγες νυχτερίδες.

Κίνα

Στην Κίνα ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από τον νέο κορονοϊό έχει φθάσει τα 634, μετέδωσε την Πέμπτη η κινεζική κρατική τηλεόραση.

Η Απαγορευμένη Πόλη, το διασημότερο ιστορικό μνημείο της Κίνας, θα κλείσει μέχρι νεωτέρας εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού που άρχισε να εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο, ανακοινώθηκε από τον θεσμό, ενώ ακυρώθηκαν και οι εορτασμοί για την κινεζική πρωτοχρονιά.

Το παλιό ανάκτορο των αυτοκρατόρων της Κίνας ανακοίνωσε πως θα κλείσει τις πύλες του από το Σάββατο «για να αποφευχθούν μολύνσεις που συνδέονται με τη συγκέντρωση επισκεπτών», αναφέρει το μουσείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Σε καραντίνα η πόλη Ουχάν στην κεντρική Κίνα

Το υπουργείο Μεταφορών της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλονται όλα τα δρομολόγια των λεωφορείων και των φέρι μπόουτ προς την πόλη Ουχάν, επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού. Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 617 κρούσματα του ιού αυτού στην Κίνα και 17 άνθρωποι έχουν πεθάνει, όλοι τους στην Ουχάν ή τα περίχωρά της.Τα λεωφορεία και τα φέρι μπόουτ που βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν προς την Ουχάν θα πρέπει να επιστρέψουν στο σημείο αναχώρησής τους αμέσως, τόνισε το υπουργείο Μεταφορών σε ανακοίνωσή του στον ιστότοπό του.

Επίσης το υπουργείο ζήτησε από τα λεωφορεία που περνούν από την πόλη να αλλάξουν την πορεία τους για να την αποφύγουν, ενώ υπογράμμισε ότι οι επιβάτες δεν θα πρέπει να αποβιβάζονται στην Ουχάν. Η Κίνα λαμβάνει έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπίσει την επιδημία του νέου κοροναϊού καθώς αυτός έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο θέτοντας ουσιαστικά σε καραντίνα από σήμερα την πόλη Ουχάν. Από τις 10:00 το πρωί τοπική ώρα (04:00 ώρα Ελλάδας) κανένα τρένο ή αεροπλάνο δεν μπορεί να αναχωρεί ή να αφικνείται στην πόλη αυτή των 11 εκατομμυρίων κατοίκων στην κεντρική Κίνα.

Όλες οι είσοδοι του σιδηροδρομικού σταθμού της Ουχάν, οι αυτοκινητόδρομοι που οδηγούν στην πόλη και οι σταθμοί του μετρό έχουν κλείσει, ενώ στους δρόμους της δεν κυκλοφορούν ούτε λεωφορεία. «Οι κάτοικοι δεν θα μπορούν να φεύγουν από την Ουχάν χωρίς συγκεκριμένο λόγο», ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές αρμόδιες για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Η απόφαση αυτή ελήφθη «προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η εξάπλωση του ιού», εξήγησαν την ώρα που η Κίνα προετοιμάζεται αύριο για την έναρξη της εορταστικής περιόδου με αφορμή το κινεζικό νέο έτος. Εξάλλου σήμερα το πρωί οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να φύγουν από την πόλη με αυτοκίνητο, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο The Paper.

Η μάσκα θεωρείται αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της μόλυνσης από τον κοροναϊό, σύμφωνα με τους γιατρούς και για τον λόγο αυτό οι αρχές της Ουχάν έχουν ζητήσει από τους κατοίκους να φορούν πάντα μάσκα όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους.

Σιγκαπούρη

Η Σιγκαπούρη επιβεβαίωσε σήμερα το πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού που έχει σκοτώσει 17 ανθρώπους και έχει μολύνει περισσότερους από 600 στην Κίνα, έγινε γνωστό από την εφημερίδα Straits Times.

Ο 66χρονος άνδρας που έχει προσβληθεί από τον ιό είναι κινέζος υπήκοος και κάτοικος της πόλης Ουχάν, όπου εκδηλώθηκε ο ιός, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται το υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι επίσης πιθανό να υπάρχει άλλο ένα κρούσμα.
Τα αεροδρόμια λαμβάνουν μέτρα

Από θερμικές κάμερες θα περνούν στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι οι επιβάτες απευθείας πτήσεων από την Κίνα. Το αεροδρόμιο του Ντουμπάι ανέφερε στο τουίτερ πως ετοιμάζεται να υποδεχθεί «χιλιάδες» Κινέζους ταξιδιώτες για το κινεζικό Νέο Έτος, που γιορτάζεται φέτος στις 25 Ιανουαρίου.

«Όλοι οι επιβάτες που φθάνουν με απευθείας πτήσεις από την Κίνα πρέπει να υποβάλλονται σε θερμικό έλεγχο κατά την άφιξή τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση του αεροδρομίου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η απόφαση αυτή ελήφθη «σε πλήρη συμμόρφωση με την κατευθυντήρια οδηγία που εξέδωσε πρόσφατα η Γενική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στη βάση οδηγιών του υπουργείου Υγείας».

«Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται στις πύλες (άφιξης)» από ιατρικές ομάδες, προστίθεται.

Και άλλα διεθνή αεροδρόμια έχουν λάβει παρόμοια μέτρα, θέτοντας στο στόχαστρο κυρίως επιβάτες προερχόμενους από την Ουχάν, επίκεντρο της επιδημίας, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Ρωσία, στην Αυστραλία, στο Νεπάλ, στη Σιγκαπούρη, στη Μαλαισία, στο Βιετνάμ, στο Μπανγκλαντές, στην Ινδία και στην Ταϊλάνδη.

Η Τουρκία επισης θα υποβάλει σε ελέγχους τους επιβάτες όλων των πτήσεων που καταφθάνουν στη χώρα από την Κίνα, με τη χρήση θερμικών καμερών κατά την άφιξή τους, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Την ίδια ώρα, το διεθνές αεροδρόμιο του Αμπού Ντάμπι, που είναι η βάση της αεροπορικής εταιρίας Etihad Airways, ανακοίνωσε ότι θα ελέγχει τους επιβάτες που φθάνουν από την Κίνα. «Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Αμπού Ντάμπι έχει αρχίσει διαδικασία ελέγχου για τους επιβάτες που φθάνουν από την Κίνα στην προσπάθεια να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια όλων των ταξιδιωτών μας», ανέφερε στο τουίτερ.

ΠΟΥ: Τα μέτρα που ανακοίνωσε το Πεκίνο θα «μειώσουν» τον κίνδυνο διεθνούς εξάπλωσης

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους χαρακτήρισε κατάλληλα και πολύ σημαντικά τα μέτρα που έλαβε το Πεκίνο στην πόλη Ουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κοροναϊός, σημειώνοντας πως αυτά θα «μειώσουν» τους κινδύνους διεθνούς εξάπλωσης του ιού.

Σε ερώτηση που του έγινε για τα μέτρα που ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα η κινεζική μεγαλούπολη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, με την αναστολή λειτουργίας μαζικών μέσων μεταφοράς και αεροπορικών πτήσεων από το πρωί της Πέμπτης, ο Γκεμπρεγιέσους χαιρέτισε τα «πάρα πολύ ισχυρά μέτρα». «Τους τονίσαμε (στους Κινέζους) ότι με τη λήψη ισχυρών μέτρων, όχι μόνο θα ελέγξουν την επιδημία στη χώρα τους, αλλά θα μειώσουν επίσης τον κίνδυνο διεθνούς εξάπλωσής του», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Στη χώρα μας, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) πραγματοποίησε σύσκεψη επιστημόνων με θέμα τα επιδημιολογικά δεδομένα του νέου κοροναϊού (2019-nCoV). Σε αυτήν, έγινε ανασκόπηση των διεθνών δεδομένων σχετικά με τη νόσο καθώς και εκτίμηση κινδύνου για τη χώρα μας. Σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα καθώς και τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC) ο κίνδυνος εισαγωγής κρούσματος κρίνεται χαμηλός.

O ΕΟΔΥ παραμένει σε επαγρύπνηση – όπως τονίζουν οι ειδικοί του φορεά- σχετικά με την νόσο για ενδεχόμενα κρούσματα σε ταξιδιώτες, ενώ έχει ήδη εκδώσει ενημερωτικό υλικό και οδηγίες για τις πύλες εισόδου της χώρας και τα νοσοκομεία. Ο Οργανισμός αναφέρει ότι το επιστημονικό προσωπικό  παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις και συνεργάζεται με τους διεθνείς οργανισμούς για τυχόν περαιτέρω απαραίτητα μέτρα.

 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ