Πέντε μήνες στον Βαξεβάνη για εξύβριση του Αντώνη Σαμαρά

«Δεν είχα σκοπό να προσβάλω την τιμή και την υπόληψη του κ. Σαμαρά αφού επρόκειτο για μία γελοιογραφία»

Ποινή φυλάκισης 5 μηνών, με τριετή αναστολή, επέβαλε το  Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας στον εκδότη και δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη για το αδίκημα της εξύβρισης σε βάρος του πρώην Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.

Η υπόθεση αφορά μήνυση του Αντώνη Σαμαρά για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος του Κώστα Βαξεβάνη με αφορμή μια φωτογραφία τύπου meme που ανήρτησε ο εκδότης τον Φεβρουάριο του 2018 στον προσωπικό του λογαριασμό η οποία εμφάνιζε τον πρώην πρωθυπουργό και συνοδευόταν από τη φράση «όποιος ανοίγει το στοματάκι του θα έχει τη τύχη του Μαυρίκου…το αισθάνομαι». Ο εκδότης πάνω από τη φωτογραφία έγραφε το σχόλιο «λες;».

Ο Κώστας Βαξεβάνης στην απολογία του μίλησε για σάτιρα, «μία γελοιογραφία με μία σύγχρονη ψηφιακή απόδοση» η οποία σε κάθε περίπτωση δεν αποτελούσε κριτική. «Δεν είχα σκοπό να προσβάλω την τιμή και την υπόληψη του κ. Σαμαρά αφού επρόκειτο για μία γελοιογραφία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι δικηγόρων του Αντώνη Σαμαρά υποστήριξαν, από την πλευρά τους πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για σάτιρα καθώς η επίμαχη ανάρτηση συνδέει τον πρώην πρωθυπουργό με ένα θανατηφόρο ατύχημα ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η υπόθεση της Novartis και υπήρχαν προστατευόμενοι μάρτυρες.

Τελικά, το δικαστήριο υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα προχώρησε στην μετατροπή της κατηγορίας από συκοφαντική δυσφήμιση σε εξύβριση κρίνοντας πως η φωτογραφία αναφερόταν σε μη πραγματικό γεγονός.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ