Ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη του Βερολίνου – Τι λέει το τελικό ανακοινωθέν για τη Λιβύη

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στην Καγκελαρία στο Βερολίνο η Διάσκεψη για την ειρήνευση στην Λιβύη.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η κοινή συνέντευξη Τύπου της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, του ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γασάν Σαλαμέ και του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μαας για τα αποτέλεσματα της συνάντησης.

Δείτε live

 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το αραβικό δίκτυο Al Arabiya, το οποίο διέρρευσε μέρος από το τελικό ανακοινωθέν της διάσκεψης, oι ηγέτες συμφώνησαν να δεσμευτούν ως προς τη συγκρότηση μιας πολυμερούς επιτροπής, ώστε να συνεχιστεί ο συντονισμός των δράσεων στη στη Λιβύη.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, επικαλούμενη πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη του Βερολίνου, δεσμεύτηκαν εξάλλουν να μην αναμειχθούν στα εσωτερικά ζητήματα της Λιβύης. 

Το τελικό ενημερωτικό σημείωμα ανέφερε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι η κατάσταση στην Λιβύη απειλεί την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα κι ότι η χωρα έχει καταστεί «γόνιμο έδαφος για ένοπλες και τρομοκρατικές ομάδες».

Στη Διάσκεψη του Βερολίνου έχουν δώσει το «παρών» -μεταξύ άλλων- ηγέτες και αξιωματούχοι της Ρωσίας, της Αλγερίας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ιταλίας, της Βρετανίας, της Κίνας και των ΗΠΑ.

Στο Βερολίνο είχαν φθάσει, επίσης, ο πρωθυπουργός της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης Φαγιέζ αλ Σάρατζ αλλά και ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ).

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ