Ξηρά και θαμπά μαλλιά: Μάθε πού οφείλονται
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχετε ευαισθησία και ξηροδερμία στο τριχωτό της κεφαλής. προτού προσπαθήσετε να κάνετε τα συμπτώματα να υποχωρήσουν, είναι σημαντικό να μάθετε την αιτία.
Το να πάσχει κάποιος από νευρική ανορεξία
Τα άτομα που υποφέρουν από νευρική ανορεξία, βιώνουν υποχώρηση του τριχωτού, τριχόπτωση, αραίωση και απώλεια ενέργειας, εξ’ αιτίας των ελλείψεων των βιταμινών που προκαλεί η διατροφική διαταραχή. Οι πάσχοντες κάποιες φορές χάνουν τις βλεφαρίδες τους και βλέπουν να ατροφεί το περιονύχιο και τα ούλα. Κάποιες άλλες φορές, οι πάσχοντες βιώνουν τριχοφυΐα στο σώμα τους, καθώς έχει διαταραχτεί η ισορροπία των ορμονών.
Το συχνό στέγνωμα των μαλλιών με το πιστολάκι
Όπως συμβαίνει στις υψηλές θερμοκρασίες, η θερμότητα από το σεσουάρ ή την ισιωτική συσκευή θα μπορούσε να αποτελεί αιτία για τον κνησμό. Αφήνετε τα μαλλιά σας να στεγνώσουν φυσικά ώστε να αποκατασταθεί η υγεία του τριχωτού της κεφαλής ή ισιώνετε μόνο τις άκρες (αφού χρησιμοποιήσετε σπρέι θερμοπροστασίας) και κρατήσετε τις συσκευές styling μακριά από το ευαίσθητο τριχωτό της κεφαλής.
Ερεθιστικοί παράγοντες και αλλεργική αντίδραση
Μπορεί να υποφέρετε από δερματίτιδα (φλεγμονή της επιδερμίδας που μπορεί να ευθύνεται για ερεθισμούς και φολίδωση του δέρματος) ή έκζεμα, πιθανώς ως αποτέλεσμα της χρήσης ενός μεγάλου εύρους χημικών ή ερεθιστικών παραγόντων. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί, επίσης, να έχετε εμφανίσει κόκκινες κηλίδες γύρω από τα φρύδια, το πρόσωπο ή τον λαιμό σας, οι οποίες σας προκαλούν κνησμό. Ο ερεθισμός της επιδερμίδας μπορεί να οφείλεται σε οποιοδήποτε προϊόν, από καλλυντικά και βαφή μαλλιών μέχρι το υγρό απορρυπαντικό που χρησιμοποιείτε για το πλύσιμο των ρούχων. Προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε τη χρήση τέτοιων προϊόντων, ξεκινώντας με το απορρυπαντικό, και βγάλτε από την καθημερινότητά σας τη χρήση των προϊόντων που δεν σας είναι απολύτως απαραίτητα, ώστε να απομονώσετε την αιτία.
Η μη επαρκής διατροφή
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των μαλλιών σας. Τα παρακάτω τρόφιμα βοηθάνε στη θρεπτική υποστήριξη του θύλακα και του σώματος της τρίχας.
Φρούτα και Λαχανικά για αντιοξειδωτικά
Όντας πλούσια σε αντιοξειδωτικά, διάφορες βιταμίνες και μέταλλα, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ένα σημαντικό μέρος της διατροφής μας
Ολικής άλεσης για αδιάλυτες φυτικές ίνες
Τα προϊόντα ολικής αλέσεως αποτελούν μια φυσική πηγή βιταμίνης Β6 και συχνά είναι εμπλουτισμένα με φυλλικό οξύ, συστατικά σημαντικά για να εξασφαλιστεί καλή παροχή αίματος και οξυγόνου – και να θρέψει τον θύλακα και την τρίχα.
Γαλακτοκομικά για Βιταμίνη Α
Η τρίχα αποτελείται κυρίως από την πρωτεΐνη κερατίνη, οπότε επόμενο είναι η πρωτεΐνη του γάλακτος να βοηθά την ανάπτυξη αυτής.
Κρέας για ψευδάργυρο
Το άπαχο κρέας δεν είναι μόνο πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά περιέχει επίσης άφθονες ποσότητες των βιταμινών του Β-συμπλέγματος (π.χ. Β6 και Β12 και βιοτίνη). Το πιο σημαντικό είναι ότι παρέχει σίδηρο και ψευδάργυρο, που απαιτούνται για την πρόληψη της τριχόπτωσης από ελλείψεις σε αυτά τα ανόργανα στοιχεία.
Νερό
Η επαρκής κατανάλωση (μη καφεϊνούχων) υγρών βοηθά τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών και διατηρεί τα μαλλιά ενυδατωμένα και δυνατά.
Η ύπαρξη παραθυρεοειδών αδένων ή θυρεοειδούς, που υπολειτουργούν.
Σύμφωνα με το Βρετανικό Ίδρυμα για τις Παθήσεις του Θυρεοειδούς, ο σοβαρής μορφής, μακρόχρονος υποθυρεοειδισμός ή υπερθυρεοειδισμός μπορεί να ευθύνεται για την τριχόπτωση. Στην περίπτωση αυτή, η αδυναμία και η απώλεια των μαλλιών είναι διάχυτη και δεν εκδηλώνεται σε συγκεκριμένα σημεία του τριχωτού της κεφαλής. Η αποκατάσταση της όψης των μαλλιών επιτυγχάνεται με την επιτυχή θεραπευτική αντιμετώπιση της διαταραχής του θυρεοειδούς. Θα χρειαστούν όμως αρκετοί μήνες θεραπείας έως ότου αποκατασταθεί η φυσιολογική διαδικασία ανάπτυξης των μαλλιών.
Η νόσος Menkes
Είναι μια ,συνήθως, σοβαρή, πολυσυστημική διαταραχή του μεταβολισμού του χαλκού, που χαρακτηρίζεται από προοδευτική νευροεκφύλιση και σημαντικές ανωμαλίες του συνδετικού ιστού καθώς και από χαρακτηριστικά, ανώμαλα, αραιά μαλλιά, με «ατσάλινο» χρώμα.
Η έγκαιρη παρεντερική χορήγηση συμπληρωμάτων χαλκού-ιστιδίνης μπορεί να τροποποιήσει την εξέλιξη της νόσου και κάποια συμπτώματα παρέχοντας επιπλέον χαλκό στους ιστούς και στα χαλκο-εξαρτώμενα ένζυμα. Η από του στόματος χορήγηση χαλκού είναι αναποτελεσματική, δεδομένου ότι αυτός παγιδεύεται στον εντερικό σωλήνα. Η πρόγνωση είναι κακή και οι ασθενείς συνήθως πεθαίνουν στην πρώιμη παιδική ηλικία. Ωστόσο, η προσεκτική ιατρική φροντίδα, και, ενδεχομένως, η χορήγηση του χαλκού, μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής.