Νέος κοροναϊός: Σε επιφυλακή η Αθήνα – Οδηγίες του ΕΟΔΥ
Ο νέος κοροναϊός έχει προκαλέσει παγκόσμια κινητοποίηση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη προκειμένου να αποφανθεί κατά πόσο κρίνεται απαραίτητη η κήρυξη «επείγουσας κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εμβέλειας». Παράλληλα, ο ελληνικός Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), εξέδωσε οδηγίες προστασίας για όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν στην Κίνα το επόμενο διάστημα.
Η μυστηριώδης νόσος ξεκίνησε από την Κίνα, αλλά σύντομα πέρασε τα σύνορα, προκαλώντας κινητοποίηση των ειδικών.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας επιβεβαίωσε, επίσημα, ότι ο κοροναϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Όπως συμβαίνει και με άλλους τύπους κοροναϊών, προήλθε από ζώα ή και θαλασσινά, αναφέρει η βρετανική Guardian. Πολλοί εκ των ασθενών είτε εργάζονταν είτε σύχναζαν κοντά στην αγορά θαλασσινών της πόλης Βουχάν.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, προς το παρόν, δεν υπάρχουν περιορισμοί σε σχέση με ταξίδια ή συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου.
Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ
«Το επιστημονικό προσωπικό του ΕΟΔΥ παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις και συνεργάζεται με τους διεθνείς οργανισμούς για τυχόν περαιτέρω απαραίτητα μέτρα», ανακοίνωσε ο Οργανισμός, μετά από σύσκεψη επιστημόνων με θέμα τα επιδημιολογικά δεδομένα του νέου κοροναϊού (2019-nCoV), που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, υπό τον πρόεδρο του Οργανισμού Παναγιώτη Αρκουμανέα.
Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, «ο νέος ιός ανήκει στη κατηγορία των κοροναϊών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα αλλά και σοβαρότερες λοιμώξεις. Ο ιός έχει περιορισμένη μεταδοτικότητα από άνθρωπο σε άνθρωπο και χαρακτηρίζεται από χαμηλότερη θνητότητα από άλλους κοροναϊούς όπως ο ιός MERS-CoV».
Στη σύσκεψη έγινε ανασκόπηση των διεθνών δεδομένων σχετικά με τη νόσο καθώς και εκτίμηση κινδύνου για τη χώρα μας. Σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα καθώς και τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC) ο κίνδυνος εισαγωγής κρούσματος κρίνεται χαμηλός.
Ωστόσο, Ο ΕΟΔΥ, με ανακοίνωσή του, δίνει συμβουλές προς όσους ταξιδέψουν προς και από την εν λόγω πόλη της Κίνας.
Αναλυτικά:
Αν ταξιδεύετε προς την πόλη Βουχάν συνιστάται:
Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).
Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.
Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.
Αν επιστρέφετε από την πόλη Βουχάν και εμφανίζετε συμπτώματα συνιστάται:
Να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.
Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα.
Να αποφύγετε να ταξιδέψετε ενώ έχετε συμπτώματα.
Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
Σημαντικά ερωτήματα
Ποια άλλα είδη κοροναϊών έχουμε συναντήσει στο παρελθόν;
Το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο, γνωστό και ως Sars, αλλά και το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής, γνωστό ως Mers, προκλήθηκαν από κοροναϊούς που προήλθαν από ζώα.
Παρότι το Mers θεωρείται ότι μεταδόθηκε στον άνθρωπο από καμήλες, η πιθανότητερη πηγή του κοροναϊού και στις δύο περιπτώσεις ήταν νυχτερίδες.
Τα πρώτα κρούσματα Sars είχαν διαπιστωθεί στην Κίνα στα τέλη του 2002 και η ασθένεια είχε εξαπλωθεί σε συνολικά 37 χώρα, κάτι που είχε ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις κατά των κινεζικών αρχών, καθώς δεν είχαν αντιδράσει άμεσα. Περισσότερα από 8.000 άτομα είχαν ασθενήσει εκείνη την περίοδο και περισσότεροι από 750 εξ αυτών είχαν αφήσει την τελευταία τους πνοή.
Το Mers, από την άλλη, μεταδίδεται πιο δύσκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά έχει μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας. Όπως αναφέρει το βρετανικό μέσο, το 35% των συνολικά 2.500 ατόμων που νόσησαν, έχασαν τη ζωή τους.
Ποια είναι τα συμπτώματα του κοροναϊού;
Ο ιός προκαλεί πνευμονία. Όσοι έχουν αρρωστήσει εμφανίζουν βήχα, πυρετό και δύσπνοια. Η περίοδος ανάρρωσης ποικίλει από το ανοσοποιητικό σύστημα του εκάστοτε ασθενή. Όσοι έχουν πεθάνει, αντιμετώπιζαν ήδη προβλήματα υγείας.
Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο;
Δεν αποτελεί πλέον ερώτημα, καθώς επιβεβαιώθηκε επισήμως ότι ο νέος κοροναϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ωστόσο, δεν είναι πολύ απλή η μετάδοση. Σήμερα, 21 Ιανουαρίου, οι Αρχές της Κίνας έκαναν λόγο για 291 κρούσματα και έξι θανάτους. Ωστόσο, ειδικοί του Imperial College εκτιμούν ότι οι ασθενείς είναι περισσότεροι από 1.700.
Πόσο ανήσυχοι είναι οι ειδικοί;
Εκφράζονται φόβοι πως ο κοροναϊός μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα, καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι αναμένεται να ταξιδέψουν εντός της χώρας και στο εξωτερικό στο πλαίσιο των εορτασμών για το κινεζικό νέο έτος, που ξεκινούν αυτήν την εβδομάδα.
Όσοι αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα υγείας, κινδυνεύουν περισσότερο, όπως άλλωστε συμβαίνει και στις περιπτώσεις της γρίπης.