Νέα ψυχρή εισβολή από το απόγευμα – Ποιες περιοχές θα επηρεάσει – Πού θα χιονίσει

Για σήμερα Τετάρτη από το μεσημέρι και μετά και από τα βόρεια προς τα νότια ξεκινάει η νέα μεταβολή του καιρού με συννεφιές και χιονοπτώσεις ή χιονόνερο στα πεδινά.

Καλύτερος ο καιρός στην δυτική ηπειρωτική χώρα.

Δείτε αναλυτική πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ώρες από την πρωινή εκπομπή του Open.

 

Μετά την Ζηνοβία, νέο κύμα κακοκαιρίας θα πλήξει τη χώρα

Εμφανώς βελτιωμένος θα είναι ο καιρός την Πρωτοχρονιά σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα, μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Ζηνοβία» που δημιούργησε αρκετά προβλήματα λόγω των έντονων χιονοπτώσεων και τους ψύχους.

Ωστόσο, σύμφωνα με προβλέψεις των μετεωρολόγων το βελτιωμένο σκηνικό από το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς θα ξεκινήσει να μετατρέπεται σε ένα νέο κύμα κακοκαιρίας που θα φέρει τοπικές βροχές βαθμιαία στα ανατολικά και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Μάλιστα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Γιάννη Καλλιάνο, τα χιόνια αναμένονται στις ίδιες περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία Ζηνοβία.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, την Πρωτοχρονιά ο καιρός θα είναι αρχικά βελτιωμένος στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Βαθμιαία στα ανατολικά τοπικές βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, από το απόγευμα στα πελάγη 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Ειδικότερα, στην Αττική αναμένονται νεφώσεις, που γρήγορα θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και το βράδυ στα ορεινά χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4-5, από το απόγευμα βορειοανατολικοί 6-7 και στα ανατολικά βαθμιαία 8 μποφόρ.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 11 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αναλυτικά ο καιρός την Πρωτοχρονιά σε όλη την Ελλάδα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Παροδικές νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά και βαθμιαία βελτίωση.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και γρήγορα 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 09 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Παροδικές νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά κυρίως της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, που από το απόγευμα θα σταματήσουν.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και γρήγορα τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Παροδικές νεφώσεις.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο 5 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 5 με 6 και τη νύχτα στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 03 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα από τα βόρεια θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και στα ημιορεινά της ανατολικής Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς.

Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 6 και από το απόγευμα βορειοανατολικοί στα ανατολικά και νότια 7 βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές αρχικά στην Κρήτη και από το απόγευμα και στις Κυκλάδες. Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, από το απόγευμα 6 με 7 και από το βράδυ τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές από το απόγευμα.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και από το απόγευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου 7 τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Καλλιάνος: Κακοκαιρία εξπρές με πιο αδύναμα χαρακτηριστικά

Ο γνωστός μετεωρολόγος σε ανάρτησή του στο Facebook επισημαίνει ότι η νέα κακοκαιρία θα διαρκέσει μόλις μια ημέρα. Θα φέρει και χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και ισχυρούς ανέμους ως 9 μποφόρ στα πελάγη, με αποτέλεσμα να υπάρξουν εκ νέου απαγορευτικά απόπλου για τα πλοία.

Για 24 ώρες, από το απόγευμα – βράδυ της Πρωτοχρονιάς έως και το απόγευμα – βράδυ της 2ας Ιανουαρίου, μια νέα κακοκαιρία θα μας επισκεφτεί και θα δώσει τοπικές χιονοπτώσεις σχεδόν στις ίδιες περιοχές που έδωσε και η «Ζηνοβία»

Οι θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν είναι σχεδόν οι ίδιες, οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι επίσης ενισχυμένοι και στο Αιγαίο θα πνέουν έως και 8-9 μποφόρ (βοριάδες) με αποτέλεσμα να υπάρξουν πάλι απαγορευτικά.

Υπάρχουν τρεις (3) μεγάλες διαφορές μεταξύ της «Ζηνοβίας» που μας επηρέασε και της νέας κακοκαιρίας που έρχεται από το απόγευμα της 1ης Ιανουαρίου (δεν έχει βαπτιστεί ακόμη)

Η «Ζηνοβία» είχε μεγαλύτερη διάρκεια,

Η «Ζηνοβία» ήταν “εμπλουτισμένη” με περισσότερη υγρασία

Το βαρομετρικό χαμηλό στο ΝΑ Αιγαίο της «Ζηνοβίας» ήταν πολύ πιο ισχυρό

Όλα τα παραπάνω αποτελούν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία για να κατανοήσουμε ότι η νέα κακοκαιρία που θα μας επηρεάσει θα αποδειχθεί πολύ πιο εξασθενημένη από την προηγούμενη.

Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν από τις τοπικές χιονοπτώσεις αυτή τη φορά θα είναι κατά βάση οι ίδιες διότι για άλλη μια φορά θα επικρατήσει Καιρός Βορείου Ρεύματος (ΚΒΡ). Άρα θα πρέπει να τοπικές χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά, στη συνέχεια στα ημιορεινά και τοπικά και χαμηλότερα στις εξής ακόλουθες περιοχές :

(α) ΝΑ Θεσσαλία – Κυρίως Πήλιο

(β) Κεντρο-ανατολική Στερεά (Ευρυτανία, Φωκίδα, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Αττική)

(γ) Εύβοια – Σποράδες

(δ) Κεντρο-ανατολική Πελοπόννησος

(ε) Τοπικά σε νησιά του ΒΑ Αιγαίου

Πρέπει σε αυτό το σημείο να σας πω ότι κυρίως θα επηρεαστούν οι ορεινές και ημιορεινές περιοχές και τοπικά τμήματα με χαμηλότερο υψόμετρο. Επίσης δεν θα χιονίζει γενικά σε όλους τους νομούς ή στα διαμερίσματα που σας προανέφερα, απλά σε περιοχές αυτών). Επίσης, κατά τη διάρκεια της 2ης μέρας του νέου έτους, θα εκδηλώνονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο αλλά και χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης.

ΑΤΤΙΚΗ

Σύμφωνα με τα νεότερα Μετεωρολογικά στοιχεία, δεν φαίνεται ότι όλος ο νομός της Αττικής θα επηρεαστεί από φαινόμενα. Πιστεύω ότι η εξέλιξη του καιρού στο παραπάνω 24ωρο θα είναι η ακόλουθη :

Μετά το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς (και πηγαίνοντας προς το απόγευμα) θα ξεκινήσει να βρέχει σε διάφορες περιοχές του νομού Αττικής με φαινόμενα ασθενούς έως και μέτριας έντασης. Από το απόγευμα και έπειτα θα ξεκινήσει να χιονίζει τοπικά στην Αττική πάνω από τα 750 μέτρα περίπου.

Προς τα μεσάνυχτα οι τοπικές χιονοπτώσεις θα απασχολούν περιοχές άνω των 450 μέτρων ενδεικτικά, άρα θα χιονίζει κατά τόπους και στα ημιορεινά.

Μετά τα μεσάνυχτα της Πρωτοχρονιάς και προς το ξημέρωμα της 2ης μέρας του νέου έτους, φαίνεται ότι τα φαινόμενα (βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά και χιόνι σε υψηλότερα επίπεδα) θα αποκτήσουν ακόμη πιο τοπικό χαρακτήρα (δεν θα είναι γενικευμένα δηλαδή). Μέσα στην ημέρα της 2ας Ιανουαρίου οι τοπικές χιονοπτώσεις θα είναι κατά κανόνα ασθενείς και θα απασχολούν κατά διαστήματα περιοχές έως και τα 300-350 μέτρα υψόμετρο (τοπικά ίσως και λίγο χαμηλότερα).

Πάντως σε γενικές γραμμές μην αναμένετε σφοδρές χιονοπτώσεις στην Αττική, (πυκνά χιόνια μπορεί κατά τόπους να εκδηλωθούν στην Φθιώτιδα, Φωκίδα και Βοιωτία), το αντίθετο θα έλεγα. Και γενικά πρέπει να ξέρετε ότι ο ουρανός δεν θα είναι συνεχώς συννεφιασμένος, φαίνεται δηλαδή ότι θα υπάρχουν και “σπασίματα” κατά τη διάρκεια αυτού του 24ώρου.

Επειδή δεν θα υπάρχουν τεράστια ποσά υγρασίας στα ανώτερα επίπεδα της ατμόσφαιρας πάνω από την Αττική, ελοχεύει η πιθανότητα να δούμε από τοπικές χιονοπτώσεις στα υψόμετρα που σας έδωσα μέχρι και …πολύ λιγοστά πράγματα (άνευ σημασίας δηλαδή)

Μακάρι να αλλάξουν λίγο τα δεδομένα και να δούμε κάτι πιο εναρμονισμένο με το πνεύμα των εορτών στην Αττική!

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ