Μυστηριώδης πνευμονία στην Κίνα εγείρει φόβους για πανδημία – Τι πρέπει να ξέρετε

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ 59 άτομα στην επαρχία Wuhan της Κίνας έχουν μολυνθεί από μια άγνωστη ιογενή πνευμονία. Επτά από αυτούς τους ανθρώπους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι τοπικές υγειονομικές Αρχές εξακολουθούν να μην γνωρίζουν πώς μεταδόθηκε η μυστηριώδης πνευμονία, αν και έχουν εντοπίσει την έξαρση σε μια αγορά όπου γίνεται εμπόριο και ζωντανών ζώων.

Από τις 3 Ιανουαρίου 2020, συνολικά 44 ασθενείς με αυτή την πνευμονία άγνωστης αιτιολογίας έχουν επιβεβαιωθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) από τις κινεζικές αρχές. Από τα 44 κρούσματα που αναφέρθηκαν, τα 11 είναι σοβαρά, ενώ οι υπόλοιποι 33 ασθενείς βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ, η εν λόγω αγορά στο Wuhan έκλεισε την 1η Ιανουαρίου 2020 για απολύμανση.

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι από την πνευμονία αυτή, οι πολίτες της κινεζικής επαρχίας Wuhan και των γειτονικών περιοχών αρχίζουν να πανικοβάλλονται.

“Κινεζική” πνευμονία: Τι συμπτώματα έχουν διαπιστωθεί

Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πυρετό, δυσκολία στην αναπνοή και βλάβες και στους δύο πνεύμονες.

Όλοι οι μολυσμένοι ασθενείς βρίσκονται σε καραντίνα και 163 άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με τους ασθενείς βρίσκονται τώρα υπό ιατρική παρακολούθηση.

Οι κάτοικοι αρχικά φοβούνταν ότι ο εξαιρετικά μεταδοτικός ιός του SARS επέστρεψε μετά από χρόνια. Το 2003 ο SARS σάρωσε την Κίνα, σκοτώνοντας εκατοντάδες άτομα, προτού εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ασία. Αλλά καθώς οι φήμες για επανεμφάνιση του SARS άρχισαν να φουντώνουν, οι Κινέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι τον απέκλεισαν ως αιτία της νέας αυτής πνευμονίας. Έχουν επίσης αποκλείσει τη γρίπη των πτηνών και το αναπνευστικό σύνδρομο MERS.

Πνευμονία στην Κίνα: Πώς μπορεί να ξεκίνησε

Κινέζοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το ξέσπασμα πνευμονίας ξεκίνησε κάποια στιγμή μεταξύ 12 και 19 Δεκεμβρίου, σε μια ψαραγορά στην κεντρική πόλη της επαρχίας Wuhan.

Οι κάτοικοι ανησυχούν ότι ο ιός μπορεί να έχει μεταδοθεί από ζώα σε ανθρώπους, δεδομένου ότι στην συγκεκριμένη ψαραγορά γινόταν και εμπόριο ζωντανών κουνελιών, φιδιών και άλλων ζώων.

Ο ιός SARS είχε εντοπιστεί αρχικά σε γάτες του είδους civet, που θεωρούνται… γαστρονομική λιχουδιά σε μέρη της νότιας Κίνας. Είναι πιθανό ότι αυτός ο πιο πρόσφατος ιός πνευμονίας μπορεί να έχει μεταδοθεί από ένα από τα ζωντανά ζώα που πωλούνταν στην αγορά.

Το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας βρίσκεται σε εγρήγορση. Η αμερικανική πρεσβεία εξέδωσε μια προειδοποίηση προς τους Αμερικανούς στην Κίνα, ώστε να «αποφύγουν την επαφή με άρρωστους ανθρώπους». Αντίστοιχες προειδοποιήσεις εκδόθηκαν σε Χονγκ Κονγκ και Σιγκαπούρη. Η Ταϊβάν ενίσχυσε τους ελέγχους καραντίνας στα αεροδρόμια.

“Είναι εξαιρετικά απίθανο ότι αυτό θα οδηγήσει σε μια μεγάλη επιδημία που να μοιάζει με το 2003”, δήλωσε ο μικροβιολόγος Yuen Kwok-Yung στο Time, “αν και δεν μπορούμε να είμαστε εφησυχασμένοι”.

 

Πηγές: https://www.insider.com, https://www.who.int

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ