Κορονοϊός: Επιστήμονες ετοίμασαν το εμβόλιο σε χρόνο ρεκόρ

Και ενώ ο κορονοϊός εξαπλώνεται με ραγδαία ταχύτητα, οι επιστήμονες ετοίμασαν επίσης σε χρόνο ρεκόρ το εμβόλιο που ελπίζουν ότι θα βάλει τέλος στην φονική επιδημία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του scmp.com, ήδη επιστήμονες του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ και των ΗΠΑ έχουν βρει το εμβόλιο. Ωστόσο, θα πάρει μήνες για να κάνουν δοκιμές σε ζώα και τουλάχιστον έναν χρόνο για να μπορεί να βγει σε κυκλοφορία.

Οι επιστήμονες σε Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται ξεχωριστά για την ανάπτυξη εμβολίου για τον ιό που μέχρι στιγμής έχει οδηγήσει στον θάνατο περισσότερους από 100 ανθρώπους και έχει μολύνει χιλιάδες.

Ο Yuen, καθηγητής λοιμώξεων στο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ αποκάλυψε πως ο ίδιος και η ομάδα του δουλεύουν στην ανάπτυξη εμβολίου για τον κοροναϊό, αφού απομόνωσαν στελέχη του από το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό στην πόλη. «Έχουμε ήδη αναπτύξει το εμβόλιο, ωστόσο θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να το δοκιμάσουμε σε ζώα», δήλωσε ο καθηγητής χαρακτηριστικά, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Κοροναϊός: Στους 106 έφτασαν οι νεκροί στην Κίνα

Ο απολογισμός της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί νέος κοροναϊός στην Κίνα έγινε ακόμη πιο βαρύς, με 106 νεκρούς και σχεδόν 1.300 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανακοίνωσαν οι αρχές σήμερα.

Οι υγειονομικές αρχές της επαρχίας Χουμπέι (κεντρική Κίνα), όπου ξέσπασε η επιδημία, έκαναν λόγο για 24 νέους θανάτους και 1.291 κρούσματα, γεγονός που σημαίνει ότι ο αριθμός των ασθενών που έχει επιβεβαιωθεί πως έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό ανέρχεται σε πάνω από 4.000 σε όλη την κινεζική επικράτεια.

Χειρουργική μάσκα, ένα αμφιλεγόμενο μέτρο προστασίας κατά του κοροναϊού

Την ώρα που η παγκόσμια ανησυχία για τον νέο κοροναϊό εξαπλώνεται, οι πανικόβλητοι πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο εξαρτώνται από μια αβέβαιη πρώτη γραμμή άμυνας: την πολυπόθητη χειρουργική μάσκα που όμως είναι σε έλλειψη και για περιορισμένη χρήση.

Οι Ασιάτες που χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς καλύπτουν τη μύτη και το στόμα τους με τη χαρακτηριστική υποπράσινη μάσκα. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρίθουν από emojis με μάσκα και από φήμες περί ελλείψεων και αποθεμάτων.

Την ίδια ώρα, η ταπεινή χειρουργική μάσκα έχει γίνει ένα απαραίτητο όπλο στη μάχη εναντίον ενός αόρατου εχθρού. Είναι φθηνή, μαζικής παραγωγής και συνήθως εύκολα διαθέσιμη στα φαρμακεία, όμως οι ειδικοί αμφισβητούν τη χρησιμότητά της ως ένα εργαλείο παρεμπόδισης της μετάδοσης του νέου ιού.

Ενώ η κλασική, χαλαρής εφαρμογής, μάσκα μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό της εξάπλωσης των σταγονιδίων του βήχα από τους μολυσμένους πολίτες, εντούτοις είναι μια «μονόδρομη» άμυνα και δεν συνιστά ένα αποτελεσματικό εμπόδιο απέναντι στην εισπνοή επικίνδυνων αερομεταφερόμενων μικροβίων.

«Δεν είναι ένα από τα συνιστώμενα εμπόδια» (μετάδοσης του ιού) για όσους δεν έχουν μολυνθεί, δήλωσε η υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ανιές Μπουζίν.

Ο Σατόσι Χιρόι, ένας ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Οσάκα, δήλωσε στο AFP ότι αποτελεσματικές μπορεί να είναι οι ανώτερης ποιότητας χειρουργικές μάσκες – αναφερόμενος στις ακριβότερες μάσκες που μοιάζουν με αναπνευστήρες και έχουν στενή εφαρμογή, ενώ χρησιμοποιούνται για να φιλτράρουν τα λεπτά σωματίδια σκόνης και ρύπανσης

«Αλλά, όπως πάντα, δεν υπάρχει εγγύηση 100%», δήλωσε ο ίδιος αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα της μάσκας.

Πάντως στους δρόμους της Μπανγκόγκ πολλοί ήταν οι πολίτες εκείνοι που δήλωσαν σήμερα ότι εμπιστεύονται τη χειρουργική μάσκα ως μέτρο προστασίας κατά του ιού.

«Ανησυχώ πολύ για τον ιό», δήλωσε στο AFP η 28χρονη Τανιαμόν Τζαμοφάστ, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Όπου πηγαίνω, εκτός από τη μάσκα, κουβαλάω απολυμαντικό ζελέ για τα χέρια και αποφεύγω περιοχές με κινέζους τουρίστες».

Άλλοι είναι ‘βαρύτερα» -και αποτελεσματικότερα- εξοπλισμένοι με μάσκες-αναπνευστήρες N95 σε μια πόλη που επί εβδομάδες πλήττεται από υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής μόλυνσης.

Στην Ταϊλάνδη, στην παρούσα περίοδο αιχμής για τα τουριστικά γκρουπ από την ενδοχώρα, έχουν σημειωθεί 14 κρούσματα του νέου κοροναϊού και μόνο το ένα αφορούσε επισκέπτη από την Κίνα.

Για τον χημικό Σουφάκ Σαφακούλ η παρούσα κρίση χαρακτηρίζεται από τον μεγαλύτερο πανικό καταναλωτών για την αγορά τέτοιων ειδών που έχει δει ο ίδιος μετά την επιδημία του SARS το 2002/3.

«Όλοι οι προμηθευτές μας μασκών έχουν ξεμείνει από αποθέματα. Αυτές οι μάσκες κατασκευάζονται στην Κίνα και η ίδια η χώρα δεν έχει αποθέματα», λέει ο ίδιος. «Γνωρίζουμε ότι δεν παρέχει 100% προστασία αλλά είναι καλύτερα από το τίποτα…και μπορεί επίσης να καθησυχάσει το κοινό».

Ακόμη όμως και για εκείνους που διαθέτουν μάσκα υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος που πρέπει να τη φοράνε.

Τη Δευτέρα ο δήμαρχος της Ουχάν, του επίκεντρου της επιδημίας, δέχτηκε διαδικτυακά «πυρά» επειδή φόρεσε τη μάσκα το μέσα-έξω.

«Μπορείς να εισπνεύσεις τον ιό αν υπάρχει κενό ανάμεσα στη μάσκα και στο πρόσωπο», πρόσθεσε ο Σατόσι Χιρόι του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Οσάκα.

Στο μεταξύ, ο κυβερνήτης της επαρχίας Χουμπέι δέχτηκε επικρίσεις επειδή δεν φορούσε μάσκα στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, παραβιάζοντας έτσι τη διαταγή που επέβαλε μάσκα σε δημόσιους χώρους.

Το τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, το τρίψιμό τους με αιθυλική αλκοόλη, η αποφυγή να πιάνουμε το πρόσωπό μας και να πηγαίνουμε σε μέρη με πολύ κόσμο προτείνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως τα ενδεδειγμένα ατομικά μέτρα προστασίας

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ