Κοροναϊός – Τσιόδρας : Θα έχουμε κρούσμα και στην Ελλάδα

Μέρα με τη μέρα αυξάνεται η πιθανότητα να έχουμε κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα, δηλώνει ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και επιστημονικός σύμβουλος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας, σε συνέντευξη που παραχωρεί για το θέμα του κοροναϊού στο Πρακτορείο Fm. Παράλληλα εκτιμά ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα κηρύξει μέσα στις επόμενες μέρες κατάσταση έκτακτης ανάγκης παγκόσμια. 

Στο νοσοκομείο μόνο όσοι έχουν ταξιδέψει σε χώρες με συνεχιζόμενη μετάδοση

   Αυτή τη στιγμή νοσοκομείο πάνε μόνο οι άνθρωποι που έχουν ταξιδέψει σε χώρες με συνεχιζόμενη μετάδοση κι έχουν συμβατά συμπτώματα με τον νέο ιό, δηλαδή συμπτώματα γρίπης, αναφέρει ο καθηγητής κι εξηγεί: «Θα ενημερώσουν πρώτα το γιατρό τους ή τον ΕΟΔΥ κι έχουμε αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να τους υποδεχτούμε, να τους διαγνώσουμε, να τους απομονώσουμε για να σταματήσει έγκαιρα η αλυσίδα μετάδοσης. Εάν φτάσουμε στο κακό σενάριο που λέει ότι ο ιός αυτός θα γίνει μία παγκόσμια διασπορά, έχουμε το καλό δεδομένο ότι στην πλειονότητα των περιστατικών είναι ελαφρύς, οι περισσότεροι τον περνάνε σαν κρυολόγημα».

Το 20% των περιστατικών νοσεί σοβαρά. Θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου

 Το 20% των περιστατικών νοσεί σοβαρά. Θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου. Διαπίστωση που συνάδει με χθεσινή δήλωση του Γενικού Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, ο οποίος είπε ότι νοσεί βαριά μόνο το 20% των περιστατικών.

Αυτό ισχύει, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, που συνέχεια αλλάζουν, τονίζει ο κ. Τσιόδρας και προβλέπει ότι στην πάροδο του χρόνου θα μειωθεί κι άλλο αυτό το ποσοστό των βαριά νοσούντων, όπως θα μειωθεί κι άλλο η θνητότητα που αυτή τη στιγμή κυμαίνεται στο 2%. Ποια είναι άραγε η εκτίμηση κινδύνου για την Ελλάδα; Έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής ύποπτα κρούσματα; «Η πιθανότητα αυξάνει, μέρα με τη μέρα, να δούμε κάποιο περιστατικό στην πατρίδα μας. Αυτό που εξακολουθεί να παραμένει χαμηλό σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η περαιτέρω μετάδοση σε μία χώρα, να γίνει τοπική επιδημία. Γι’ αυτό επικεντρωνόμαστε στην έγκυρη διάγνωση. Από την άλλη έχουν υπάρξει λανθασμένοι συναγερμοί και στη χώρα μας μέχρι σήμερα. Άνθρωποι οι οποίοι ήρθαν από περιοχές που απείχαν χιλιάδες χιλιόμετρα από το επίκεντρο του ιού και διαγνώστηκαν με γρίπη ή άλλη κοινή λοίμωξη του αναπνευστικού που κυκλοφορεί αυτή την περίοδο. Δεν θεωρούνται ύποπτα κρούσματα γιατί δεν πληρούσουν επιδημιολογικά κριτήρια». 

«Θεωρώ ότι ο ΠΟΥ θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης παγκόσμια»

 Έχει χαθεί άραγε ο χρόνος για να περιοριστεί το πρόβλημα από τη στιγμή που δεν κηρύχτηκε άμεσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης παγκόσμια; Έκθεση του ΠΟΥ του 2018 αναφέρει ότι στις επιδημίες Έμπολα και Μερς η καθυστέρηση κήρυξης πανδημίας κόστισε ζωές. Βεβαίως αυτό έγινε τότε μετά από μήνες. Τώρα μιλάμε για λίγες ημέρες. «Νομίζω τα αντανακλαστικά έχουν κινηθεί πολύ πιο γρήγορα από προηγούμενες επιδημίες αυτή τη φορά. Ωστόσο η καραντίνα καθυστέρησε και ίσως θα έπρεπε να είχε επιβληθεί και εβδομάδες πριν, αφού ήταν γνωστό το πρόβλημα στις Αρχές από τις 31/12. Λόγω της ραγδαίας αύξησης των περιστατικών θεωρώ ότι τελικά ο ΠΟΥ θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης παγκόσμια για να βρεθεί χρηματοδότηση προκειμένου να υποστηριχθούν τα έκτακτα μέτρα».

Τα κριτήρια για να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης παγκόσμια έχουν να κάνουν, σύμφωνα με τον καθηγητή, με το πόσο θανατηφόρος είναι ο ιός, με το πόσο γρήγορα διασπείρεται, με την γεωγραφική διασπορά σε πολλά μέρη του κόσμου, και με το αν αποτελεί αυτό που ονομάζεται διασυνοριακή απειλή υγείας, δηλαδή αν ξεπερνά τα σύνορα της χώρας που υπάρχει συνεχιζόμενη μετάδοση. «Νομίζω αυτός ο ιός αρχίζει και πληροί τα περισσότερα κριτήρια», τονίζει ο κ. Τσιόδρας. 

Κορύφωση στην Κίνα τις επόμενες μέρες

Τις επόμενες ημέρες περιμένουμε την κορύφωση των περιστατικών στην περιοχή της Κίνας και μία σαφέστερη εικόνα για το αν κινείται σαν μία παγκόσμια πανδημία έναντι τοπικών επιδημιών στις χώρες στις οποίες εξάγεται, λέει ο επιστημονικός σύμβουλος του ΕΟΔΥ .«Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή μεγάλες επιδημίες, αλλά μεμονωμένα σποραδικά κρούσματα».

Νυχτερίδες ή κάποιο ενδιάμεσο ζώο η πιο πιθανή πηγή προέλευσης

  Όσον αφορά τη ρίζα του κακού, που σύμφωνα και με χθεσινές δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους αναζητείται, ο κ. Τσιόδρας δηλώνει ότι βρίσκεται πολύ κοντά είτε σε νυχτερίδες ή σε κάποιο ενδιάμεσο ζώο, επικαλούμενος και την ελληνική μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα 29 Ιανουαρίου. Είναι μία σημαντική πρωτοπορία σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία ήδη συζητιέται στο εξωτερικό κι επικροτείται από όλα τα διεθνή μέσα, λέει ο καθηγητής για την ελληνική μελέτη σχετικά την γενετική ανάλυση πλήρους γονιδιώματος του νέου κοροναϊού, στη συγγραφή της οποίας συμμετείχε. Η μελέτη εκπονήθηκε επίσης από τον αναπληρωτή καθηγητή Δημήτριο Παρασκευή, την Δρ Ευαγγελία-Γεωργία Κωστάκη και τον επίκουρο καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη από το Εργαστήριο Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, τον επίκουρο καθηγητή και αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ Γεώργιο Παναγιωτακόπουλο, και τον καθηγητή Γεώργιο Σουρβίνο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. «Η μελέτη μας δείχνει ότι έχει πάρα πολύ μεγάλη συγγένεια ο ιός που κυκλοφορεί στην περιοχή Ουχάν της Κίνας με έναν ιό νυχτερίδας και σίγουρα δεν προέρχεται από τα ερπετά».

Είναι νωρίς να γνωρίζουμε για μεταλλάξεις

  Υπάρχουν μεταλλάξεις; Και τι κίνδυνοι μπορεί να δημιουργηθούν; Προκύπτουν εύλογα τα ερωτήματα. «Είναι πολύ νωρίς για να το πει κανείς αυτό. Ξέρουμε ότι πρόκειται για έναν νέο ιό. Ξέρουμε επίσης ότι κυκλοφορούσε αρκετό καιρό πριν, στην περιοχή της Κίνας. Δεν είναι ένα πρόσφατο γεγονός με τη δική μας τη μελέτη. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι αυτός ο ιός είτε απόκτησε κάποια άλλη προσαρμογή στο ανθρώπινο αναπνευστικό σύστημα και κολλάει ευκολότερα, ή κατά κάποιο τρόπο απόκτησε κάποιες μεταλλάξεις στις δικές του περιοχές. Δεν το γνωρίζουμε γιατί είναι η πρώτη φορά που τον βρίσκουμε στην ανθρωπότητα». 

Science: Το φάρμακο για το AIDS μπορεί να βοηθήσει στα συμπτώματα το ιού

Τι γίνεται όμως με την θεραπεία που παρέχεται αυτή τη στιγμή στα σοβαρά περιστατικά; Σε εργαστήρια της Κίνας ένα νέο φάρμακο που χορηγείται σε φορείς του ιού HIV δοκιμάζεται ως πιθανή λύση σωτηρίας για την αναχαίτιση της επιδημίας που σπέρνει ο κοροναϊός. 

«Με χθεσινοβραδινή ανακοίνωση από το περιοδικό Science φαίνεται ότι τόσο η ιντερφερόνη, όσο και ο συνδυασμός της με λοπιναβίρη/ ριτοναβίρη μπορούν να βοηθήσουν κάποιους ανθρώπους», απαντά ο κ. Τσιόδρας και επισημαίνει ότι υπάρχει εμπειρία από κάποια φάρμακα τα οποία υπάρχουν και στην Ελλάδα και τα οποία μπορούν να δοθούν σε σοβαρά περιστατικά, σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί. «Όταν πριν λίγα χρόνια είχαμε στην πατρίδα μας αντίστοιχο περιστατικό ενός θανατηφόρου κοροναϊού που κυκλοφορεί στη Σαουδική Αραβία, δώσαμε κι εμείς το κοκτέιλ που περιλαμβάνει το φάρμακο του Έιτζ μαζί με συνδυασμό άλλων δύο φαρμάκων και εξαφανίσαμε τον ιό από τον οργανισμό του».

Σε 4-6 μήνες εμβόλιο

Επιστήμονες σε σημαντικά ιατρικά κέντρα, σε διάφορα σημεία του πλανήτη, έχουν επιδοθεί αυτή τη στιγμή σε έναν αγώνα δρόμου για την ανακάλυψη ενός εμβολίου, που σύμφωνα με τη μέχρι τώρα εμπειρία από παλαιότερες επιδημίες, ο χρόνος παρασκευής του είναι μεγαλύτερος των 9 μηνών. Έχετε απόλυτο δίκιο αναφέρει ο κ. Τσιόδρας κι επισημαίνει ότι «η τεχνολογία των εμβολίων σε μερικά μέρη του κόσμου παραμένει στο σταθερό που είπατε δηλαδή 4-6 μήνες για την παραγωγή και μετά άλλους τρεις με τέσσερις μήνες για τις κλινικές δοκιμές πρώτα σε εθελοντές και μετά σε περιοχές που υπάρχουν κρούσματα. Άρα αρκετά αργά. Παρόλα αυτά σε δύο εργαστήρια του κόσμου στην Κίνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες που ξεκίνησαν ήδη από τις 10 Ιανουαρίου τις προσπάθειες έχουν τη δυνατότητα με νεότερη τεχνολογία να κατασκευάσουν εμβόλιο σε περίπου ένα μήνα. Μετά τον πρώτο μήνα που θα παρασκευαστεί το εμβόλιο με την τεχνική MRNA θα μπει σε πειράματα σε ποντίκια και μετά σε υγιείς εθελοντές. Έτσι μπορεί να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος παραγωγής εμβολίου και να φτάσει στους 4-6 μήνες, όπως ευελπιστούμε».

Έκτακτη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την Πέμπτη

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συγκαλέσει εκ νέου αύριο Πέμπτη, και για τρίτη φορά σε μία εβδομάδα, την Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης για τον νέο κοροναϊό που εμφανίστηκε στην Κίνα, προκειμένου να αποφανθεί εάν η επιδημία αποτελεί ή όχι απειλή διεθνούς ανησυχίας.

«Αποφάσισα να συγκαλέσω εκ νέου αύριο την Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού για τον νέο #κοροναϊό (2019-nCoV) προκειμένου να με ενημερώσει εάν η υφιστάμενη επιδημία συνιστά μια έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας» έγραψε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους σε ένα tweet.

Το πρώτο κρούσμα στη Φινλανδία

Η Φινλανδία επιβεβαίωσε σήμερα το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού, σε έναν Κινέζο ταξιδιώτη από την Ουχάν, έγινε γνωστό από το Ινστιτούτο Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Φινλανδίας.

Ο ασθενής παραμένει σε απομόνωση στο κεντρικό νοσοκομείο της Λαπωνίας, στη βόρεια Φινλανδία, αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου προστίθεται πως 15 ακόμη άνθρωποι ενδέχεται να έχουν εκτεθεί στον ιό.

600 Ευρωπαίοι πολίτες θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους από την Κίνα. Αύριο αναμένεται η επιστροφή 200 Βρετανών

Περίπου 600 Ευρωπαίοι πολίτες θέλουν να επαναπατριστούν από την Κίνα λόγω της επιδημίας του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συστήνει στους υπαλλήλους της να μην ταξιδεύουν στη χώρα αυτή.

«Υπάρχει ένας αριθμός Ευρωπαίων πολιτών που θα ήθελαν να φύγουν από την Κίνα, είναι περίπου 600 και δεν μπορούν προς το παρόν να το κάνουν», εξήγησε ο Γιάνεζ Λέναρτσιτς, ο Επίτροπος που έχει αναλάβει τη διαχείριση της κρίσης.

Οι πολίτες αυτοί κατάγονται από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Λετονία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, διευκρίνισε. Ορισμένες χώρες δεν έχουν ακόμη παράσχει όλες τις πληροφορίες για τους πολίτες τους που βρίσκονται στην Κίνα.

Η Γαλλία ενεργοποίησε σήμερα τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός της διαδικασίας επαναπατρισμού των Ευρωπαίων πολιτών από την Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας.

«Αυτή τη στιγμή, οι γαλλικές αρχές είναι σε στενή επαφή με τις κινεζικές αρχές προκειμένου να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες της επιχείρησης», εξήγησε ο Λέναρτσιτς. Ο Επίτροπος έκανε λόγο για μια «πολύπλοκη επιχείρηση» και ζήτησε από όλους να παραμείνουν ψύχραιμοι και να κάνουν υπομονή.

Η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου από την πλευρά της υπενθύμισε ότι μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί οκτώ κρούσματα στην Ευρώπη, τα τέσσερα στη Γαλλία και άλλα τέσσερα στη Γερμανία.

Από το Λονδίνο, ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αναμένει πως περίπου 200 επιβάτες θα βρίσκονται στην πτήση τσάρτερ που θα αναχωρήσει αύριο από την Κίνα, προκειμένου να επαναπατρίσει τους Βρετανούς πολίτες. Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ, που αργότερα σήμερα θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής διαχείρισης κρίσεων, έχει ήδη δηλώσει ότι όποιος επιστρέψει στη Βρετανία από την Ουχάν θα τεθεί σε καραντίνα 14 ημερών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξάλλου συνέστησε στο προσωπικό της να αναβάλει κάθε μη αναγκαία μετακίνηση στην Κίνα. Η Κροατία, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των υπουργών Υγείας εντός των προσεχών ημερών.

Την απομάκρυνση 90 Γερμανών από την Ουχάν σχεδιάζει η γερμανική κυβέρνηση  

Την επιστροφή των 90 Γερμανών που βρίσκονται στην περιοχή της Ουχάν, όπου εντοπίζεται το επίκεντρο του νέου κινεζικού κοροναϊού, σχεδιάζει για το ερχόμενο Σάββατο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το περιοδικό Der Spiegel.

Σύμφωνα με το περιοδικό, η επιχείρηση αποφασίστηκε ήδη την περασμένη Δευτέρα, κατά την συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσης του υπουργείου Εξωτερικών και επρόκειτο αρχικά να πραγματοποιηθεί σήμερα, με την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων. Μεταξύ των εμποδίων που έχουν συναντήσει οι Γερμανοί αναφέρεται και η στάση της κινεζικής κυβέρνησης, η οποία διαφωνεί με το ενδεχόμενο εκκένωσης της Ουχάν από ξένους πολίτες, καθώς θεωρεί ότι έτσι οι Κινέζοι της περιοχής θα αισθανθούν εγκαταλελειμμένοι. Οι κινεζικές αρχές αρνήθηκαν ακόμη την προσγείωση αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας της Γερμανίας στην Ουχάν, υπό τον φόβο ότι οι εικόνες θα προκαλέσουν πανικό, δημιουργώντας την εντύπωση ότι ο ιός είναι πιο επικίνδυνος από ό,τι πιστεύεται. Για αυτόν τον σκοπό η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με την αεροπορική εταιρία Lufthansa, προκειμένου να ναυλωθεί εμπορικό αεροσκάφος, σε περίπτωση κατά την οποία τελικά δεν δοθεί η άδεια στην Πολεμική Αεροπορία. Σύμφωνα με κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης, οι ΗΠΑ επρόκειτο να κάνουν το ίδιο.

Την ίδια ώρα στην Γερμανία εξελίσσεται ακόμη η συζήτηση σχετικά με το πώς θα διαχειριστεί η κυβέρνηση τους Γερμανούς οι οποίοι θα εγκαταλείψουν την Ουχάν. Κάποια κρατίδια ζητούν να τεθούν προληπτικά σε καραντίνα σε νοσοκομεία, κάτι που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση φέρεται να θεωρεί υπερβολικό, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει αναφερθεί κάποιος ασθενής μεταξύ τους. Ως συμβιβαστική λύση προτάθηκε η παραμονή των συγκεκριμένων ατόμων στο σπίτι και η συχνή επικοινωνία τους με τις κατά τόπους υγειονομικές αρχές. Ούτως ή άλλως, οι 90 Γερμανοί θα υποβληθούν σε «γρήγορο τεστ» για τον κοροναϊό πριν από την επιβίβασή τους στο αεροσκάφος.

Σε καραντίνα οι Γερμανοί που έρχονται από την Κίνα

Οι Γερμανοί που φεύγουν από την Κίνα λόγω του νέου κορωναϊού θα μπαίνουν σε καραντίνα μετά την άφιξή τους στη Γερμανία. «Όλοι όσοι φτάνουν στη Φρανκφούρτη με αεροπλάνο θα φροντίζονται και θα διατρέφονται για τις επόμενες 14 ημέρες, και κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί», δήλωσε η Άνε Γιαντς, υφυπουργός του υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων και Ενσωμάτωσης της Έσσης, την Τετάρτη στη Φραγκφούρτη. Για τις ακριβείς συνθήκες καραντίνας γίνονται εντατικές συζητήσεις με το ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας, την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την κυβέρνηση του κρατιδίου της Έσσης, διότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι κανένας που κινδυνεύει από λοίμωξη δεν θα μπορεί να ταξιδέψει στη Γερμανία ή στο εξωτερικό.

Εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών αναμένει “τις επόμενες ημέρες” μια ειδική πτήση της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας η οποία θα μεταφέρει Γερμανούς από το Ουχάν. Ο επικεφαλής του υγειονομικού τμήματος της Φραγκφούρτης, Ρενέ Γκότσαλκ, δήλωσε ότι όλοι οι επαναπατριζόμενοι από την επαρχία Χουμπέι θα μπορούσαν υποθετικά να είχαν επαφή με τους μολυσμένους. Η περίοδος επώασης είναι κατά μέσο όρο 7 έως το πολύ 14 ημέρες. Σε περίπτωση που κάποιο άτομο νοσήσει κατά την πτήση, θα εισέρχεται αυτόματα στο σταθμό μόλυνσης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Φρανκφούρτης. Ο Γκότσαλκ εκτιμά ότι ενδέχεται να υπάρξουν περαιτέρω κρούσματα μόλυνσης από τον κορωναϊό στη Γερμανία μετά τα τέσσερα επιβεβαιωμένα . Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν αναμένει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για την απομάκρυνση Γερμανών από την Κίνα μπορεί τις επόμενες ώρες.

Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις από και προς την Κίνα

Η γερμανική αεροπορική εταιρία Lufthansa ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι αναστέλλει όλες τις πτήσεις της από και προς τα αεροδρόμια της Κίνας, λόγω του νέου κινεζικού κοροναϊού, σύμφωνα με την εφημερίδα BILD. Προηγουμένως είχε εντοπιστεί ύποπτο περιστατικό σε πτήση της εταιρίας που εκτελούσε την πτήση Φρανκφούρτη – Ναντζίνγκ.

Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά στέλνει χειρουργικές μάσκες και προστατευτικές στολές στην Κίνα

Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (Unicef) ανακοίνωσε σήμερα ότι έστειλε 6 τόνους βοήθειας στην Κίνα, περιλαμβανομένων χειρουργικών μασκών και προστατευτικών στολών για το ιατρικό προσωπικό, προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει την επιδημία του νέου κοροναϊού.

Το φορτίο με τη βοήθεια, που εστάλη από τη Δανία, αφίχθη στη Σανγκάη και κατόπιν μεταφέρθηκε στην Ουχάν, όπου ξεκίνησε η επιδημία, διευκρίνισε η UNICEF σε ένα δελτίο τύπου που εστάλη από τη Νέα Υόρκη. Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες αναμένονται νέες παραδόσεις, συμπληρώνεται.

«Ο κοροναϊός εξαπλώνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα και είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε κάθε αναγκαίο μέσο για να το σταματήσουμε» υπογραμμίζει στο δελτίο τύπου η διευθύντρια της Unicef Ενριέτα Φορ.

«Μπορεί να μην γνωρίζουμε αρκετά σχετικά με τις επιπτώσεις του ιού στα παιδιά ή για το πόσα παιδιά έχουν πιθανόν μολυνθεί, όμως, γνωρίζουμε ότι η στενή παρακολούθηση και η πρόληψη είναι καίριας σημασίας. Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας» σημείωσε η αξιωματούχος.

Ο νέος κοροναϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε 133 ανθρώπους, ενώ έχουν καταγραφεί 5.974 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην ηπειρωτική Κίνα (εκτός του Χονγκ Κονγκ).

Η εταιρεία McDonald’s έκλεισε “εκατοντάδες” φαστ-φουντ στην επαρχία Χουμπέι

Η εταιρεία McDonald’s ανακοίνωσε σήμερα ότι έκλεισε «πολλές εκατοντάδες» εστιατόριά της στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού. Διευκρίνισε όμως ότι περίπου 3.000 φαστ-φουντ παραμένουν ανοιχτά σε όλη τη χώρα.

Η κατάσταση παραμένει «ρευστή και ανησυχητική», ανέφερε εκπρόσωπος του ομίλου σε τηλεφωνική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, με την ευκαιρία της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρίας.

Για να προληφθεί και να ελεγχθεί η επιδημία, η McDonald’s έχει συγκροτήσει μια ομάδα εργασίας. Βασικός στόχος της είναι να εξετάσει τον τρόπο λειτουργίας στις κουζίνες των φαστ-φουντ αλλά και τη διανομή γευμάτων στο ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων.

Ο όμιλος θεωρεί ότι οι οικονομικές επιπτώσεις θα παραμείνουν «αρκετά περιορισμένες», εφόσον η επιδημία δεν επεκταθεί εκτός της Κίνας. Η Κίνα φιλοξενεί το 9% των φαστ-φουντ της εταιρείας, αλλά η αγορά της αντιπροσωπεύει μόνο το 4-5% των παγκόσμιων πωλήσεων.

Την Τρίτη η αμερικανική αλυσίδα Starbucks είχε επίσης ανακοινώσει ότι έκλεισε περισσότερα από τα μισά καταστήματά της στην Κίνα. Η αγορά της Κίνας αντιπροσωπεύει το 10% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών του ομίλου και οι επιπτώσεις «θα εξαρτηθούν από το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα», εξήγησε ο γενικός διευθυντής της, Κέβιν Τζόνσον.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ