Κοροναϊός: Κινέζοι από το εξωτερικό επαναπατρίζονται στην Ουχάν

Με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μα έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό για την επιδημία του νέου κοροναϊού, πολλές χώρες απομακρύνουν τους πολίτες τους από την πόλη Ουχάν της Κίνας, η οποία είναι αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο εδώ και μέρες, ταυτόχρονα όμως το Πεκίνο αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να επαναπατριστούν κάτοικοι της Ουχάν από το εξωτερικό.

Η κυβέρνηση της Κίνας θα στείλει πολιτικά αεροσκάφη σε άλλα κράτη για να παραλάβουν κατοίκους της πόλης Ουχάν ώστε να επιστρέψουν «όσο πιο γρήγορα είναι δυνατόν» αυτό, όπως ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Πεκίνο πήρε την απόφαση να παρέμβει στο ζήτημα εξαιτίας «των πρακτικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στο εξωτερικό κάτοικοι της επαρχίας Χουμπέι και ειδικά αυτοί της Ουχάν», της μεγαλούπολης των 11 εκατομμυρίων κατοίκων που μετατράπηκε σε επίκεντρο της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χουά Τσουνγίνγκ.

Η Ουχάν και η επαρχία Χουμπέι έχουν πρακτικά αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο, με την επιβολή αυστηρών περιορισμών στις μετακινήσεις εδώ και μία εβδομάδα, στο πλαίσιο των δραστικών μέτρων που έχουν λάβει οι αρχές για να ανακόψουν την εξάπλωση της επιδημίας.

Επαναπατρίζονται Βρετανοί και Γάλλοι

Απογειώθηκε στις 07:07 τοπική ώρα μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας της Γαλλίας αφού παρέλαβε περίπου 200 Γάλλους υπηκόους από την Ουχάν — τη μεγαλούπολη της κεντρικής Κίνας που αποτελεί εστία της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός — για να επαναπατριστούν, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που επιβαίνουν σε αυτό.

Το μεταγωγικό, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, αναμένεται να προσγειωθεί έπειτα από περίπου δωδεκάμισι ώρες στην Ιστρ (νοτιοανατολική Γαλλία), διευκρίνισε στους ανθρώπους που επιβιβάστηκαν σε αυτό μέλη επίσημης γαλλικής αντιπροσωπείας. Θα τεθούν κατόπιν σε περιορισμό για 14 ημέρες σε κέντρο διακοπών στο Καρί λε Ρουέ, κοντά στη Μασσαλία.

Αεροσκάφος το οποίο θα επαναπατρίσει πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου απογειώθηκε από την πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας περί τις 04:00 ώρα Ελλάδας σήμερα, όπως ενημέρωσε η βρετανική πρεσβεία με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Κατά νεότερο επίσημο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα από το κινεζικό υπουργείο Υγείας, 213 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Κίνα εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ουχάν. Σχεδόν 10.000 άνθρωποι έχει επιβεβαιωθεί πως προσβλήκαν, ενώ άλλοι 102.000 έχουν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προτρέπει τους Αμερικανούς να «μην πηγαίνουν» στη χώρα της Ασίας

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνιστά στους Αμερικανούς πολίτες να «μην πηγαίνουν» στην Κίνα, εξαιτίας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί νέος κοροναϊός, καθώς οι νεκροί στη χώρα της Ασίας αυξήθηκαν σήμερα σε 213, ενώ αύξησε κατά μία βαθμίδα το επίπεδο συναγερμού.

«Οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για την επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις χωρίς προειδοποίηση ή πολύ γρήγορα», τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που υπενθυμίζει επίσης ότι έχουν μειωθεί οι συνδέσεις προς και από την Κίνα από εταιρείες του τομέα των μεταφορών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συμπληρώνεται, έκρινε ότι «η ταχεία εξάπλωση της επιδημίας αποτελεί κρίση δημόσιας υγείας παγκόσμιου ενδιαφέροντος».

Οι Αμερικανοί που «βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Κίνα πρέπει να εξετάσουν την πιθανότητα να εγκαταλείψουν τη χώρα χρησιμοποιώντας εμπορικά μέσα. Το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από όλο το μη απολύτως απαραίτητο προσωπικό της αμερικανικής κυβέρνησης να αναβάλλει τα ταξίδια προς την Κίνα εξαιτίας του νέου κοροναϊού», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το επίπεδο συναγερμού αυξήθηκε εξάλλου στη βαθμίδα 4 της κλίμακας, το υψηλότερο, όπου κατατάσσονται χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Ιράν. Η Ουάσινγκτον είχε ήδη αυξήσει το επίπεδο συναγερμού τη Δευτέρα, καλώντας τους Αμερικανούς να αποφεύγουν να πηγαίνουν στην Κίνα.

Σύμφωνα με επίσημες κινεζικές στατιστικές, σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες προερχόμενοι από τις ΗΠΑ εισήλθαν στην Κίνα το 2018. Την ίδια χρονιά, καταγράφηκαν 3 εκατομμύρια αφίξεις στις ΗΠΑ από την Κίνα, κατά τον αμερικανικό εθνικό οργανισμό τουρισμού.

Το Ελ Σαλβαδόρ απαγορεύει την είσοδο στην επικράτεια ταξιδιωτών από την Κίνα

Οι αρχές του Ελ Σαλβαδόρ αναστέλλουν προσωρινά την είσοδο στην επικράτεια της χώρας της κεντρικής Αμερικής όλων των ταξιδιωτών από την Κίνα, μετά την ανακήρυξη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κατάστασης δημοσιονομικής εκτάκτου ανάγκης παγκοσμίου ενδιαφέροντος εξαιτίας του νέου κοροναϊού που προκαλεί επιδημία ιογενούς πνευμονίας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε.

«Αναστείλαμε την είσοδο στη χώρα επιβατών προερχόμενων από την Κίνα. Ελπίζουμε πως θα είναι προσωρινό μέτρο», τόνισε ο Μπουκέλε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Σαν Σαλβαδόρ.

Ο Μπουκέλε θύμισε ότι εξαιτίας της κατάστασης που προκαλεί η επιδημία, στο Σαλβαδόρ έχει τεθεί σε ισχύ προληπτικά υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι σαλβαδοριανές υγειονομικές αρχές έχουν εντείνει την επαγρύπνησή τους στα χερσαία σύνορα και στα αεροδρόμια. Έτσι, χρησιμοποιούν θερμικές κάμερες για να εντοπίζουν ανθρώπους που έχουν υψηλό πυρετό, ένα από τα συμπτώματα του ιού.

Ο Μπουκέλε υπογράμμισε ότι προς το παρόν οι αρχές του Σαλβαδόρ δεν έχουν καταγράψει κανένα επιβεβαιωμένο ή ύποπτο κρούσμα του κοροναϊού.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό, που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα από το κινεζικό υπουργείο Υγείας, 213 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Κίνα, σχεδόν 10.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί, ενώ άλλοι 102.000 τελούν υπό ιατρική παρακολούθηση.

«Λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για να τεθεί σε καραντίνα οποιοδήποτε ύποπτο κρούσμα» αν παρουσιαστεί, δήλωσε ο Φρανσίσκο Αλάμπι, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Υγείας του Σαλβαδόρ. Η κυβέρνηση αποφάσισε να διατεθεί κονδύλι 8,6 εκατ. δολαρίων για την «αντιμετώπιση κάθε απρόοπτου» που μπορεί να προκαλέσει ο νέος κοροναϊός, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος Μπουκέλε σημείωσε εξάλλου ότι οι αρχές παρακολουθούν την κατάσταση περίπου πενήντα νέων Σαλβαδοριανών οι οποίοι σπουδάζουν σε κινεζικά πανεπιστήμια. Προς το παρόν, τα πράγματα «πάνε καλά» και δεν προβλέπεται εσπευσμένος επαναπατρισμός τους, διαβεβαίωσε.

 

 

newsbeast

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ