Η Κοπεγχάγη ειδοποιήθηκε έξι ώρες πριν από την ιρανική επίθεση σε βάσεις στο Ιράκ

Η Δανία ειδοποιήθηκε έξι ώρες προτού το Ιράν εκτοξεύσει πυραύλους εναντίον δύο στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ αυτή την εβδομάδα, και ήταν σε θέση να προετοιμάσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις που σταθμεύουν μαζί με τις αμερικανικές δυνάμεις σε μια από τις βάσεις, μετέδωσε σήμερα το δανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο TV2.

Περίπου 130 μέλη του στρατιωτικού προσωπικού στάθμευαν στην αεροπορική βάση ‘Αιν αλ-‘Ασαντ ως δύναμη του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος. Ήταν η μια από τις δύο βάσεις στο Ιράκ που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές δυνάμεις, εκεί όπου επιτέθηκε το Ιράν την Τετάρτη.

Το υπουργείο Άμυνας της Δανίας αρνήθηκε να σχολιάσει την αναφορά αυτή, για την οποία το TV2 επικαλέστηκε πηγές που δεν κατονόμασε.

Δεν κατέστη σαφές ποιός ειδοποίησε ή εάν η ειδοποίηση διαδόθηκε.

Ο υπουργός Άμυνας Μπιορν Μπίσερουπ δήλωσε την Τετάρτη στο τηλεοπτικό δίκτυο ότι είχε ληφθεί ειδοποίηση λέγοντας: “Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες σε σχέση με το πώς ειδοποιηθήκαμε. Ωστόσο λάβαμε μια ειδοποίηση που μας επέτρεψε να προετοιμαστούμε το καλύτερο δυνατό υπό αυτές τις συνθήκες”.

Κανείς δεν τραυματίστηκε στην επίθεση, την οποία το Ιράν είπε ότι έκανε ως αντίποινα για την αμερικανική επιδρομή με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην οποία σκοτώθηκε ο ισχυρός Ιρανός διοικητής Κασέμ Σουλεϊμανί στις 3 Ιανουαρίου.

Το στρατιωτικό προσωπικό της Δανίας έχει μεταφερθεί τώρα από τη βάση ‘Αιν αλ-Ασαντ στο Κουβέιτ.

 

 

topontiki

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ