Η αρμόδια επιτροπή της γερουσίας εκφράσθηκε υπέρ της παραπομπής σε δίκη του Σαλβίνι

Η αρμόδια επιτροπή της ιταλικής γερουσίας εκφράσθηκε υπέρ της παραπομπής σε δίκη του γραμματέα της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι, για στέρηση της ατομικής ελευθερίας σε 130 μετανάστες και πρόσφυγες που μετέβαιναν στο ιταλικό στρατιωτικό πλοίο Γκρεγκορέτι, τον περασμένο Ιούλιο.

Υπέρ της παραπομπής, ψήφισαν τα μέλη της Λέγκα, διότι ο Σαλβίνι έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να δικαστεί. Οι γερουσιαστές των Πέντε Αστέρων και της κεντροαριστεράς δεν μετείχαν στη συνεδρίαση της επιτροπής, ενώ τα μέλη του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια και των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας, εκφράσθηκαν αρνητικά.

Η τελική απόφαση για το αν ο επικεφαλής της Λέγκα και πρώην υπουργός Εσωτερικών θα πρέπει δικαστεί, θα ληφθεί από την ολομέλεια της ιταλικής γερουσίας, πιθανώς στα μέσα Φεβρουαρίου.

Η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε να μην δώσει το «παρών» στην σημερινή συνεδρίαση, διότι θεωρεί ότι ο Σαλβίνι θέλει να εκμεταλλευθεί τυχόν παραπομπή του σε δίκη, για να παρουσιαστεί ως «θύμα πολιτικής σκευωρίας», στην ιταλική κοινή γνώμη. Ιδίως ενόψει των κρίσιμων περιφερειακών εκλογών στην ευρύτερη περιοχή της Μπολόνια και στην Καλαβρία, στις 26 Ιανουαρίου.

Ο γραμματέας της Λέγκα, από την μεριά του, επιμένει ότι «θέλησε μόνον να υπερασπιστεί τα σύνορα της Ιταλίας» και ότι «η απόφαση να καθυστερήσει η αποβίβαση των μεταναστών, είχε ληφθεί από όλη την πρώτη κυβέρνηση Κόντε, την οποία στήριζαν η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια». Κάλεσε, δε, τους δικαστικούς, «να πάψουν να ασχολούνται με τον ίδιο, και να τιμωρούν, όπως πρέπει, βιαστές και μαφιόζους».

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ