Επιβάτης του αεροπλάνου που επαναπάτρισε Γάλλους από την Ουχάν έχει συμπτώματα κοροναϊού

Ένας επιβάτης που επέβαινε στο αεροσκάφος το οποίο είχε αναχωρήσει από την πόλη Ουχάν της Κίνας «παρουσιάζει συμπτώματα» του κοροναϊού και διακομίσθηκε σε νοσοκομείο της Μασσαλίας, στη νοτιοανατολική Γαλλία, αμέσως μετά την προσγείωση του αεροσκάφους στη Γαλλία, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Υγείας.

«Το πρόσωπο αυτό διακομίσθηκε απευθείας στο νοσοκομείο της Τιμόν και ασφαλώς θα εξετασθεί», διευκρίνισε η υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζέν κατά την ενημέρωση του Τύπου στο αεροδρόμιο Μαρινιάν (νοτιοανατολική Γαλλία).

Νωρίς το απόγευμα, η υπουργός υποδέχτηκε στη γαλλική στρατιωτική βάση της Ιστρ τους 180 επιβάτες που είχαν φθάσει από την Ουχάν, που είναι το επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού.

«Οι συμπολίτες μας έφθασαν στο γαλλικό έδαφος, αυτό είναι ανακουφιστικό για εμάς και για εκείνους. Είναι ευτυχείς που βρίσκονται στο γαλλικό έδαφος, νιώθουν ασφαλείς, πιστεύω», πρόσθεσε.

Η Μπιζέν εξήγησε ότι οι επιβάτες, οι οποίοι θα απομονωθούν μέσα ένα τουριστικό συγκρότημα στο παραθαλάσσιο θέρετρο Καρί-λε-Ρουέ, υπέγραψαν «μια συμφωνία που τους ορίζει ότι δεν έχουν δικαίωμα να φύγουν από το κέντρο για 14 ημέρες”.

«Δεκαπέντε ημέρες είναι η μέγιστη περίοδος επώασης της ασθένειας», πρόσθεσε. «Ήρθα εδώ να τους εξηγήσω πώς θα παρακολουθούνται, ότι θα πρέπει να φορούν μάσκα όταν βγαίνουν από το δωμάτιό τους», πρόσθεσε η υπουργός, διευκρινίζοντας ότι θα παρακολουθούνται «δύο φορές την ημέρα κλινικά με τη λήψη της θερμοκρασίας τους».

Ένα δεύτερο αεροσκάφος, ένα A380, αναμένεται να επαναπατρίσει από την Ουχάν και άλλους Γάλλους «και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και πέραν αυτής», δήλωσε η Μπιζέν.

Στο Καρί-λε-Ρουέ, μια ενημερωτική συνάντηση θα γίνει για όλους τους κατοίκους που θέλουν διευκρινιστικά στοιχεία. «Οι κάτοικοι δεν έχουν τίποτε να φοβούνται προφανώς», είπε η υπουργός προσθέτοντας ότι ο ιός «μεταδίδεται από το σάλιο σε μικρή απόσταση, από δύο έως τρία μέτρα».

Επί του παρόντος, σχεδόν 8.900 κρούσματα της λοίμωξης με τον νέο ιό καταγράφηκαν στην ηπειρωτική Κίνα (εκτός του Χονγκ Κονγκ), που ήταν θανατηφόρα για 213 ασθενείς. Περίπου 100 ασθενείς έχουν καταγραφεί σχεδόν σε άλλες 20 χώρες, εκ των οποίων έξι στη Γαλλία, αλλά κανένας ασθενής δεν έχει καταλήξει εκτός της Κίνας.

 

newsbeast

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ