Γερμανική κυβέρνηση: Είμαστε καλά προετοιμασμένοι για την περίπτωση πανδημίας

«Η Γερμανία είναι καλά προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο πανδημίας» του νέου κοροναϊού, διαβεβαιώνει το γερμανικό υπουργείο Υγείας, ενώ ταυτόχρονα το υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Γερμανούς να αποφεύγουν τα «μη απαραίτητα» ταξίδια στην Κίνα και προετοιμάζεται ακόμη και για επιχείρηση απομάκρυνσης Γερμανών από την περιοχή.

Χθες μια γυναίκα, η οποία είχε μόλις επιστρέψει από την Κίνα, παρουσιάστηκε σε νοσοκομείο του Βερολίνου με αναπνευστικό πρόβλημα, όπου και τέθηκε άμεσα σε καραντίνα. Όπως διαπιστώθηκε ωστόσο αργότερα, δεν νοσεί από τον κοροναϊό. Την ίδια ώρα το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» προειδοποιεί στην ιστοσελίδα του ότι «μπορεί κανείς να περιμένει ότι η Γερμανία θα έχει κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις εισαγόμενων περιστατικών».

«Υπάρχουν σαφή σχέδια για την περίπτωση πανδημίας, τακτικές ασκήσεις καθώς και πόροι προκειμένου να αντιδράσουμε άμεσα και βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με όλους τους σχετικούς εθνικούς και διεθνείς φορείς», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, εξηγώντας ότι «ο κίνδυνος για την υγεία του πληθυσμού στην Γερμανία είναι σχετικά χαμηλός». Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν είχε προ ημερών επισημάνει ότι η εποχιακή γρίπη αποτελεί σημαντικότερο κίνδυνο από τον νέο κοροναϊό, καθώς τον χειμώνα 2017-2018 έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 25.000 άνθρωποι.

«Θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα έχουμε περιστατικά και στην Γερμανία και θα πρέπει να προετοιμαστούμε κατάλληλα, σε όλο το εύρος του συστήματος υγείας», δήλωσε στην Γερμανική Ραδιοφωνία ο μικροβιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Βερολίνου «Charité» έχει ενημερώσει όλα του τα συστήματα εξετάσεων, προκειμένου να είναι σε θέση να διαπιστώσει άμεσα ενδεχόμενη μόλυνση από κοροναϊό. «Οι υγειονομικές υπηρεσίες πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπ’όψιν αυτόν τον ιό», προειδοποίησε ο γερμανός επιστήμονας.

Χθες τέθηκαν σε εφαρμογή μέτρα ενημέρωσης των ταξιδιωτών, με καμπάνιες στα αεροδρόμια Τέγκελ και Σένεφελντ, ενώ ανάλογα μέτρα λαμβάνονται σε όλη την χώρα, με αφίσες και φυλλάδια στα γερμανικά, τα κινεζικά και τα αγγλικά. Επισημαίνεται πάντως ότι δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από την Γουχάν προς γερμανικά αεροδρόμια.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε σήμερα ότι εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο να υπάρξει οργανωμένη απομάκρυνση Γερμανών από την Κίνα και όχι μόνο από την Oυχάν, όπου διαμένουν περίπου 90 Γερμανοί, εκ των οποίων κανένας δεν έχει προσβληθεί από τον ιό. Στο υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη συσταθεί ομάδα διαχείρισης κρίσης, η οποία βρίσκεται σε διαρκή συντονισμό τόσο με τις κινεζικές αρχές και την γερμανική αντιπροσωπεία στην Κίνα όσο και με τους διεθνείς υγειονομικούς φορείς.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ