Βάρη: Η άγνωστη σύλληψη στη Γλυφάδα και πώς συνδέεται με την διπλή εκτέλεση στην ταβέρνα

Οι συλλήψεις δύο Κροατών κι ενός Σέρβου τα ξημερώματα της 6ης Ιανουαρίου στη Γλυφάδα μπαίνει ξανά στο μικροσκόπιο των αρχών με αφορμή της εκτέλεσης των δύο ανδρών σε ταβέρνα στη Βάρη. 

Δημοσίευμα της Καθημερινής, που επικαλείται αστυνομικές πηγές, αναφέρει πως τα ξημερώματα της 6ης Ιανουαρίου προκλήθηκε ένας διαπληκτισμός ανάμεσα σε θαμώνες και υπαλλήλους σε ένα μπαρ στη Γλυφάδα. Οι τρεις άνδρες έφυγαν από το μπαρ, όμως αργότερα συνελήφθησαν από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ. 

Τη στιγμή της σύλληψής του, ο ένας ύποπτος είχε στην κατοχή του ένα όπλο με σβησμένο τον σειριακό αριθμό, ενώ ο δεύτερος πιθανόν μόλις είδε τους αστυνομικούς πρόλαβε να πετάξει το δικό του. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι τρεις συλληφθέντες βρίσκονταν στην Ελλάδα με πλαστά στοιχεία κι έμεναν σε σπίτια που είχαν μισθώσει μέσω Airbnb. Από την έρευνα, διαπιστώθηκε ότι όλοι ήταν Σέρβοι. Αρχικά η αστυνομία θεώρησε την υπόθεση χαμηλού ερευνητικού ενδιαφέροντος, όμως επανεξετάζεται τώρα μετά την εκτέλεση των δύο Μαυροβούνιων για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποια διασύνδεση.

Ερμητικά κλειστά τα στόματα των συζύγων

Οι σύζυγοι των δύο θυμάτων που είδαν τους συντρόφους τους να εκτελούνται μπροστά στα μάτια τους και μπροστά στα μάτια των παιδιών τους δεν έχουν πει απολύτως τίποτα στην αστυνομία. 

Εκτέλεση Βάρη: Πλήρη άγνοια δηλώνουν οι σύζυγοι των θυμάτων

Όχι μόνο δεν έχουν δώσει στοιχεία για το ποιοι υποψιάζονται ότι κρύβονται πίσω από τη δολοφονία, αλλά ισχυρίζονται ότι δε θυμούνται καν πού έμεναν όσο βρίσκονταν στην Ελλάδα. 

Το μόνο που κατέθεσαν είναι ότι είχαν έρθει από τη Σερβία στην Ελλάδα για να περάσουν με τους συζύγους τους τις μέρες των γιορτών και για να δουν τα παιδιά τους γονείς τους. 

Όπως είπαν, όλες οι μετακινήσεις τους γίνονταν με ταξί και μάλιστα διερχόμενα και όχι μέσω κάποια υπηρεσίας. 

Η μία από τις δύο γυναίκες υποστήριξε πως γνώριζε ότι ο σύζυγός της ήταν φυγάς, όμως και οι δύο δήλωσαν πλήρη άγνοια για τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, αλλά και για την εμπλοκή τους σε οργανωμένα κυκλώματα της μαφίας. 

Πάνω στα δύο θύματα, οι αστυνομικοί εντόπισαν μια πιστωτική κάρτα, πολλά κλειδιά και χαρτονομίσματα των 500 ευρώ. 

Η εκτέλεση στην ταβέρνα

Η δολοφονία των δύο ανδρών έγινε το απόγευμα της Κυριακής σε γνωστή ταβέρνα στη Βάρη. Τέσσερις άγνωστοι με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους πλησίασαν το τραπέζι, όπου κάθονταν οι δύο Μαυροβούνιοι με τις οικογένειές τους και τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ μπροστά στα μάτια των δύο παιδιών, ηλικίας εννέα και έξι ετών. 

Είκοσι δύο κάλυκες μάζεψε η αστυνομία, ενώ τραυματίστηκε από τα πυρά η μία γυναίκα στον μηρό. 

Το προφίλ και η εγκληματική δράση των θυμάτων

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε βάρος των Στέφαν Σταμάτοβιτς και Ιγκόρ Ντέντοβιτς εκκρεμούσαν διεθνή εντάλματα σύλληψης της Interpol Μαυροβουνίου. Το ένταλμα για τον Ντέντοβιτς αφορούσε τα αδικήματα της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, της απόπειρας ανθρωποκτονίας και της παράβασης του νόμου περί όπλων και εκρηκτικών. 

Αντίστοιχα το ένταλμα σε βάρος του Σταμάτοβιτς αφορούσε το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και της απόπειρας ανθρωποκτονίας. 

Σερβικά δημοσιεύματα αναφέρουν επίσης από χθες ότι τα θύματα ήταν ηγετικά στελέχη της μαφιόζικης οργάνωσης «Σκάλιαρι» που έδρα την πόλη Κότορ στο Μαυροβούνιο και εισάγει κοκαΐνη στην Ευρώπη από τη Λατινική Αμερική. 

Εκτιμούν επίσης ότι η δολοφονία τους ήταν ένα συμβόλαιο θανάτου με εντολή της αντίπαλης συμμορίας «Καβάτσκι» με την οποία βρίσκεται σε… πόλεμο τα τελευταία πέντε χρόνια. 

Η Καθημερινή αναφέρει ακόμα πως τον περασμένο Νοέμβριο, κι ενώ βρισκόταν στην Ελλάδα, ο Σταμάτοβιτς καταδικάστηκε ερήμην από ανώτατο δικαστήριο της Ποντγκόριτσα σε 12 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Μέλη της οργάνωσης είχαν αποπειραθεί να δολοφονήσουν μέλος της αντίπαλης συμμορίας τοποθετώντας βόμβα στο αυτοκίνητό του, η οποία είχε εντοπιστεί πριν εκραγεί. 

Ο Ντέντοβιτς από την άλλη, φέρεται να ηγείτο της ομάδας «Σκάλιαρι» και το 2016 είχε αποπειραθεί να δολοφονήσει δύο μέλη της αντίπαλης ομάδας σε υπαίθριο πάρκινγκ στη συνοικία Ρακίτε στο Κότορ. 

Τα διεθνή ξεκαθαρίσματα λογαριασμών

Στην ηγεσία της ομάδας «Σκάλιαρι» βρισκόταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια ένας ακόμα παλιός γνώριμος των ελληνικών αρχών, ο Ιγκόρ Βούκοβιτς ή αλλιώς «Ιβάν», ο οποίος στα τέλη του 2017 είχε βρεθεί στο επίκεντρο έρευνας της Δίωξης Ναρκωτικών για διακίνηση μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης. 

Σε επιχείρηση μάλιστα που είχε πραγματοποιηθεί σε διαμέρισμα στη Βάρκιζα, είχε εντοπιστεί κοκαΐνη, βάρους 136 κιλών. Εκεί είχε συλληφθεί ένας 35χρονος Σέρβος με το όνομα Μάρτιν. 

Ο «Ιβάν» όμως που είχε μισθώσει το σπίτι κατάφερε να διαφύγει. Δήλωνε επιχειρηματίας από την Ελβετία, κυκλοφορούσε με ακριβά αυτοκίνητα και σύχναζε σε ακριβά εστιατόρια των νοτίων προαστίων. 

Το διάστημα που ακολούθησε, οι ελληνικές διωκτικές αρχές κατάφεραν να τον ταυτοποιήσουν και εξέδωσαν εις βάρος του διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 ο «Ιβάν» ή «Εσκομπάρ των Βαλκανίων» ή κατά κόσμον Ιγκόρ Βούκοτιτς συνελήφθη στην Αττάλλεια της Τουρκίας δυνάμει του ελληνικού εντάλματος και εκδόθηκε από τις τουρκικές αρχές όχι στην Ελλάδα, αλλά απευθείας στη Σερβία, όπου παραμένει μέχρι σήμερα κρατούμενος. 

Τον Ιούνιο του 2017, ο Βέλγος Λουίτζι Βαντσέρι είχε βρεθεί νεκρός στον Νέο Κόσμο με διαμπερές τραύματα από όπλο στο κεφάλι. 

Από την έρευνα που είχε διεξάγει το τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας είχε προκύψει ότι ο Βαντσέρι είχε ανάμειξη σε υποθέσεις εισαγωγής κοκαΐνης και υπήρξε στόχος του κολομβιανού καρτέλ, το οποίο επέλεξε την Αθήνα ως το ιδανικό σκηνικό για την εξόντωσή του. 

Τον Μάρτιο του 2019, στόχος βομβιστικής επίθεσης είχε γίνει 57χρονος Αυστραλός, μέλος μιας από τις πιο σκληρές εγκληματικές ομάδες της χώρας του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο της Αυστραλίας ο 57χρονος ήταν για χρόνια αρχηγός των «Comancheros», μιας σκληρής συμμορίας μηχανόβιων κακοποιών, που λειτουργούσαν στα πρότυπα των Αμερικανών «Hell Angels».

Είχε εμπλακεί σε σοβαρές υποθέσεις ναρκωτικών και μετά το 2010 ήρθε σε ρήξη με τον μετέπειτα αρχηγό της εν λόγω συμμορίας. Το 2013 εγκατέλειψε την Αυστραλία μαζί με τη γυναίκα και τα δύο παιδιά του και εγκαταστάθηκε στο Ντουμπάι, ενώ πριν από τρία χρόνια, κι ενώ ο «εμφύλιος» στους κόλπους των «Commancheros» βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη φέρεται να βρήκε καταφύγιο στην Ελλάδα. 

Η έκρηξη είχε σημειωθεί σε υπαίθριο πάρκινγκ τη στιγμή που επιχείρησε να βάλει μπροστά τη μηχανή του αυτοκινήτου του. Τραυματίστηκε σοβαρά στα κάτω άκρα, ωστόσο διέφυγε τον κίνδυνο. Η επίθεση εναντίον του θεωρείται μέχρι σήμερα ένα διεθνές ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ