Ανακούφιση από το κρυολόγημα αξίας 165 εκατ. ευρώ

Περίοδο έξαρσης ιώσεων που σχετίζονται με τις χαμηλές θερμοκρασίες διανύουμε εδώ και μερικές εβδομάδας, με τους περισσότερους από εμάς να ταλαιπωρούμαστε από ενοχλητικά συμπτώματα, όπως καταρροή, βήχα, πονόλαιμο, μυαλγίες και πονοκέφαλο. Η πρώτη μας κίνηση είναι πάρουμε κάποιο από τα δεκάδες χάπια, σιρόπια, αποσυμφορητικά τα οποία και αποτελούν βασικά σκευάσματα ενός οικιακού φαρμακείου αλλά και μια σημαντική πηγή εσόδων για πολλές φαρμακευτικές εταιρείες. Μάλιστα τα σκευάσματα αυτά που ανήκουν στη λεγόμενη κατηγορία των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), αυξάνουν σημαντικά τις πωλήσεις τους το τελευταίο διάστημα ενώ το 2019 έκλεισαν με συνολικό τζίρο της τάξης των 287 εκατ. ευρώ. Τα δε σκευάσματα που σχετίζονται με το κρυολόγημα φτάνουν στα 165 εκατ. ευρώ.

 

Ειδικότερα σύμφωνα με την εταιρεία Pharmacy Insights Hellas που συλλέγει στοιχεία πωλήσεων από συμβεβλημένα ιδιωτικά φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα, ο τζίρος των ΜΗΣΥΦΑ συνολικά, έφτασε πέρυσι στα 287 εκατ. ευρώ σε τιμές λιανικής σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 8,7%. Οι δε προηγούμενοι δύο μήνες, Νοέμβριος και Δεκέμβριος 2019, ήταν και από τους πλέον κερδοφόρους, με τη συγκεκριμένη κατηγορία να κινείται ανοδικά κατά 15% και 10% αντίστοιχα.

 

Κορυφαίες κατηγορίες των σκευασμάτων αυτών αποτελούν τα φάρμακα για το αναπνευστικό, το μυοσκελετικό και το νευρικό σύστημα. Είναι οι κατηγορίες που καλύπτουν το 58% των συνολικών πωλήσεων το οποίο εκτιμάται όπως είπαμε στα 165 εκατ. ευρώ. Μιλάμε για πωλήσεις οι οποίες φέρνουν άμεση ρευστότητα για τα φαρμακεία αλλά και τις προμηθεύτριες εταιρείες, αφού ο καταναλωτής τα αγοράζει από την τσέπη του οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς να χρειάζεται συνταγή γιατρού.

 

Ειδικότερα ο κλάδος για το αναπνευστικό σύστημα που αφορά κυρίως σε σκευάσματα ρινικά, δηλαδή τα κλασικά αποσυμφορητικά αλλά και χάπια για το κρυολόγημα πραγματοποίησε πέρυσι τζίρο της τάξης των 66,2 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 3,2%. Ιδιαίτερα ισχυρό από πλευράς πωλήσεων είναι γνωστό σκεύασμα και συγκεκριμένα παστίλιες για το λαιμό.

 

Η δεύτερη σημαντική κατηγορία είναι τα σκευάσματα για το μυοσκελετικό σύστημα με συνολικό τζίρο να διαμορφώνεται στα περίπου 49 εκατ. ευρώ για το 2019 εμφανίζοντας σημαντική άνοδο σε σχέση με το 2018 της τάξης του 17,1%. Εδώ περιλαμβάνονται σκευάσματα τα οποία επίσης ανακουφίζουν και από τον πονοκέφαλο με πιο «ισχυρή» σε πωλήσεις της δραστική ουσία ιβουπροφαίνη.

 

Μεγάλες οι πωλήσεις για τα ΜΗΣΥΦΑ του νευρικού συστήματος όπου κατά βάση μιλάμε για αναλγητικά και αντιπυρετικά, τα οποία πραγματοποίησαν τζίρο 48,2 εκατ. ευρώ κινούμενα ανοδικά κατά 11,6. Εδώ τα σκευάσματα με παρακεταμόλη κυριαρχούν με το πολύ γνωστό επώνυμο χαπάκι να κυριαρχεί αποσπώντας σχεδόν το 50% του τζίρου.

 

Αγορά ΜΗΣΥΦΑ

Τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα φαίνεται να αποτελούν και τη διέξοδο φαρμακευτικών εταιρειών και φαρμακείων προκειμένου να εξασφαλίζουν άμεση ρευστότητα. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία μελέτης της Pharmacy Insights, το 2019 τα συγκεκριμένα σκευάσματα παρουσίασαν μέση αύξηση τιμής της τάξης του 8,4%. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε αύξηση του τζίρου της κατηγορίας από πλευράς αξίας παρά την οριακή άνοδο των ποσοτήτων. Πέρυσι τα διακινηθέντα τεμάχια υποχώρησαν στα 68,7 εκατομμύρια έναντι 68,4 εκατομμύρια στο 2018.

www.news247.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ