Συνάντηση Μισέλ-Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη – Ποια θέματα συζητήθηκαν

Τη θέση της ΕΕ σχετικά με τις μη εξουσιοδοτημένες γεωτρήσεις της Τουρκίας, όπου η ΕΕ βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο, υπενθύμισε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνάντηση που είχε μαζί του στην Κωνσταντινούπολη.

 

Βρυέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Το βασικό αντικείμενο της συνάντησης ήταν η κατάσταση στη Λιβύη και οι εξελίξεις σε σχέση με το Ιράν και το Ιράκ, αλλά συζητήθηκαν μεταξύ άλλων το μεταναστευτικό, η κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία, οι ευρωτουρκικές σχέσεις και άλλα θέματα της κοινής ατζέντας. Οι δύο συμφώνησαν να διατηρήσουν άμεση επαφή σε τακτική βάση “προκειμένου να βελτιωθεί η σχέση, προς το συμφέρον και των δύο μερών”.

 

Ειδικότερα σε σχέση με το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ, το Συμβούλιο αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση ότι ο Πρόεδρος Μισέλ “υπενθύμισε τη θέση της ΕΕ σχετικά με τις μη εξουσιοδοτημένες γεωτρήσεις της Τουρκίας, όπου η ΕΕ βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο”.

 

Όπως σημειώνεται στην ίδια γραπτή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, “οι συνομιλίες για διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση ορισμένων από τα ζητήματα που διαιρούν”.

 

“Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το πρόσφατο μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας”, αναφέρεται.

 

Αναλυτικά, “οι δύο πρόεδροι είχαν μια συζήτηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ και η Τουρκία μπορούν να συνεργαστούν για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και στη Λιβύη”, ενώ εξέτασαν επίσης τη σχέση ΕΕ-Τουρκίας”.

 

“Και οι δύο έχουν ένα ενδιαφέρον για την πρόληψη ενός νέου κύκλου βίας στη Μέση Ανατολή μέσω της κλιμάκωσης και του διαλόγου”, σημειώνεται.

 

Όσον αφορά τη Λιβύη, ο Πρόεδρος Μισέλ “χαιρέτισε την εποικοδομητική γλώσσα της κοινής δήλωσης του Προέδρου Ερντογάν με τον Πρόεδρο Πούτιν σχετικά με την κατάπαυση του πυρός και την υποστήριξη της διαδικασίας του Βερολίνου”, τονίζοντας ότι “υπάρχει ανάγκη για διαπραγματευτικές, πολιτικές λύσεις”.

 

“Η ΕΕ κατανοεί ότι η Τουρκία έχει ανησυχίες όσον αφορά την ασφάλεια όσον αφορά τη Βορειοανατολική Συρία, αλλά επιμένει στη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο. Η ΕΕ υποστηρίζει την πολιτική διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ στη Συρία”, αναφέρεται στην ίδια γραπτή ανακοίνωση.

 

Ο Πρόεδρος Μισέλ και ο Πρόεδρος Ερντογάν “είχαν έναν ανοιχτό και χρήσιμο διάλογο σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας”. “Είναι σημαντικό και για τις δύο να συνεργαστούν για θέματα που έχουν κοινά συμφέροντα, αλλά και για να απευθύνονται ανοιχτά σε όσα τους χωρίζουν”, σημειώνεται.

 

“Η μεταναστευτική πίεση που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η Τουρκία είναι τεράστια και η ΕΕ αναγνωρίζει την πίεση που έχει η χώρα με τα τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες”. Στο πλαίσιο της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, η ΕΕ “εξακολουθεί να υποστηρίζει έργα για πρόσφυγες και κοινότητες υποδοχής”. “Σχολεία και νοσοκομεία χτίζονται, οι πρόσφυγες λαμβάνουν βοήθεια σε μετρητά και βοηθάμε στη διαχείριση της μετανάστευσης”, αναφέρεται.

 

“Και οι δύο συμφώνησαν να δημιουργήσουν άμεση επαφή σε τακτική βάση και όποτε το υπαγορεύουν τα γεγονότα, προκειμένου να βελτιωθεί η σχέση, προς το συμφέρον και των δύο μερών”, καταλήγει η γραπτή ανακοίνωση.

www.real.gr

πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ