“Ο Γενικός Γραμματεύς” | Η νέα παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας για τον φετινό χειμώνα επέλεξε να παρουσιάσει ένα έργο ιδιαίτερο με πολλά μηνύματα . Πρόκειται για το ” ο Γενικός Γραμματεύς” του Ηλία Καπετανάκη, ένα κλασικό έργο του ελληνικού θεάτρου στο κλείσιμο του 19ου αιώνα.

Γραμμένο ένα χρόνο μετά το “δυστυχώς επτωχεύσαμεν” του Χαριλάου Τρικούπη, τέσσερα χρόνια πριν το “Μαύρο ’97” του ελληνοτουρκικού πολέμου, το “μιούζικαλ” του Καπετανάκη, που ο ίδιος διετέλεσε υπουργικός γραμματέας, μας διασκεδάζει και μας προβληματίζει για την εικόνα μιας νεαρής κρατικής οντότητας, της Ελλάδας, που πασχίζει να γίνει σύγχρονο κράτος.
Είναι η δεύτερη φορά που το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας ανεβάζει το συγκεκριμένο έργο. Το 1987 έγινε η πρώτη παρουσίαση. Σήμερα, 32 χρόνια μετά, το έργο του συγγραφέα που αυτοπροσδιορίστηκε Καλαματιανός, αν και Μανιάτης στην καταγωγή, θα ζωντανέψει ξανά στην ίδια σκηνή, μεταφέροντας ξανά τα ίδια μηνύματα με τον ίδιο σατυρικό και καυστικό τρόπο. Η βερσιόν που θα δούμε εμείς αποτελεί μια διασκευή του καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας κυρίου Γιάννη Μαργαρίτη, που υπογράφει και την σκηνοθεσία, ο πυρήνας όμως παραμένει ο ίδιος. Η σκηνογραφία αλλά και τα κοστούμια, μεταφέρουν μνήμες από την τόσο παραστατική γελοιογράφηση της εποχής και η μουσική με 18 τραγούδια, που γράφτηκαν ειδικά για την παράσταση, έχει συνεχείς αναφορές σε πολύ γνωστές μελωδίες από την ελληνική και παγκόσμια δημιουργία.

 

Όπως δήλωσε ο κύριος Μαργαρίτης  «…στο πέρασμα της Ελλάδας από τον 19ο στον 20ό αιώνα, ο συγγραφέας γράφει ένα κωμικό μιούζικαλ, που στηλιτεύει με καυστικό τρόπο την κακή νοοτροπία, η οποία δυστυχώς συνοδεύει την νεότερη ιστορία του τόπου. Κομματοκρατία, ρουσφέτια, εναγκαλισμός με το κράτος, επαρχιωτισμός, άμετρη προβολή του ατομικού συμφέροντος έναντι του συλλογικού, μιμητισμός, εισαγωγή κακοχωνεμένων ευρωπαϊκών προτύπων και πολλά ακόμα. Απόλυτη, δηλαδή, έλλειψη αρχών και αξιών του Διαφωτισμού, ο οποίος δυστυχώς δεν επηρέασε ουσιαστικά την πορεία της χώρας μας»
Συντελεστές της παράστασης
Σκηνοθεσία, διασκευή, φωτισμοί: Γιάννης Μαργαρίτης
Μουσική: Δημήτρης Οικονομάκης
Χορογραφία: Έντυ Λάμε
Σκηνικό: Μάρκος Καμπάνης
Κοστούμια: Δημήτρης Κακριδάς
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Γιώργος Αλεβυζάκης,
Κλεάνθης Βαρσαμούλης,
Χρυσάνθη Δούζη,
Σοφία Κουλέρα,
Μάρα Μπαρόλα,
Μαριάμ Ρουχάτζε,
Δημήτρης Σταμούλης,
Γιώργος Τσαπόγας.
Οι παραστάσεις θα δίνονται κάθε Παρασκευή, Σάββατο στις 20.00  και κάθε Κυριακή στις 19.00 
Τιμές εισιτηρίων: 12 και 8 ευρώ.

 

 


- Διαφήμιση -

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ