BBC: Βίντεο «γροθιά στο στομάχι» από την κόλαση στα Μόρια – Πολλά παιδιά λένε πως θέλουν να πεθάνουν

Ένα (ακόμα) video «γροθιά στο στομάχι» για τις συνθήκες στις οποίες ζουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες και κυρίως πολλά ανήλικα παιδιά στη Μόρια. Αυτή τη φορά στον καταυλισμό – κόλαση στη Λέσβο βρέθηκε το BBC.

Παιδιά που δεν θέλουν άλλο να ζήσουν. Που αυτοτραυματίζονται ή επιχειρούν να βάλουν τέλος στη ζωή τους. Ψυχολόγοι που δουλεύουν στη Μόρια λένε στο BBC πως όλο και περισσότερα παιδιά κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας.

Πρόκειται για παιδιά που προέρχονται, είτε μόνα είτε με τις οικογένειές τους, από εμπόλεμες ζώνες. Στη Μόρια, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το BBC, ζουν σχεδόν 18.000 άνθρωποι, αν και ο καταυλισμός «χωρά» μόλις 2.000!

«Το να ακούς παιδιά επτά ή οκτώ ετών να λένε “θέλω να πεθάνω”, είναι κάτι που δεν πίστευα ποτέ ότι θα μπορούσα να ακούσω» λέει μια από τις ψυχολόγους που εργάζονται στη Μόρια μιλώντας στο BBC.

Στο video του BBC καταγράφεται κι ένα έκτακτο περιστατικό στην παιδιατρική κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Μόρια. Ένα 17χρονο αγόρι, ένα ασυνόδευτο προσφυγόπουλο, είχε μόλις αυτοτραυματιστεί. Από την ημέρα που είχε φτάσει στη Μόρια, δεν μπορούσε να κοιμηθεί καλά.

Περιγράφοντας την κατάστασή του, η Άντζελα, ψυχολόγος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα λέει: «Δεν είναι καλά. Μιλάει μόνο για το πόσο περιμένει να το ξανακάνει». Μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες, η Άντζελα έχει έρθει αντιμέτωπη με 20 περιπτώσεις αυτοτραυματισμών και δυο απόπειρες αυτοκτονίας

«Πρώτα απ’ όλα, οι συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια έχουν ισχυρό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των παιδιών. Συνήθως ένα παιδί, όταν βιώνει μια τραυματική εμπειρία, χρειάζεται χρόνο και χώρο για να συνέλθει. Η Μόρια δεν επιτρέπει στα παιδιά αυτά να συνέλθουν. Σε ένα παιδί στην προσχολική ηλικία… βλέπεις παιδιά να χτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο για παράδειγμα ή να ξεριζώνουν τα μαλλιά τους. Και στις ηλικίες μεταξύ 12 και 17 ετών, βλέπουμε παιδιά να αρχίζουν να κόβονται ή να μιλούν έντονα για την επιθυμία να πεθάνουν».

Ο χειμώνας κάνει ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα. Πολλά από τα παιδιά στη Μόρια δεν έχουν τα κατάλληλα ρούχα ή παπούτσια για να αντέξουν στο κρύο. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να χτίσουμε έναν ασφαλή χώρο, εμπιστοσύνης και να τους δώσουμε το χώρο να μας πουν τις ιστορίες τους. Προσπαθούμε να δουλέψουμε μαζί τους για να ενισχύσουμε τα κομμάτια του εαυτού τους που είναι ακόμα πολύ υγιή. Για να τα κάνουμε να καταλάβουν ότι δεν ευθύνονται για όσα τους συμβαίνουν».

Ο Ζέκρια και το σχολείο στη Μόρια

Για τα παιδιά που ζουν στη Μόρια, το αυτοσχέδιο σχολείο που έχει δημιουργήσει ο Ζέκρια Φαρζάντ, πρόσφυγας κι ο ίδιος. Τα παιδιά μαθαίνουν αγγλικά και κάνουν μαθήματα μουσικής.

«Κανείς δεν θέλει να φύγει από τη χώρα του. Έχω δει πολλά παιδιά εδώ. Ζουν σε πολύ κακές συνθήκες και επίσης δεν έχουμε καλή περίθαλψη. Δεν έχουμε αρκετούς γιατρούς ή νοσοκόμους, δεν έχουμε αρκετό φαγητό», λέει.

Από το μηδέν έστησε το σχολείο και πλέον έχει 1.000 μαθητές και 20 δασκάλους. Όπως λέει, τα παιδιά πάνε εκεί 2 ή τρεις ώρες τη μέρα, παίζουν, ζωγραφίζουν και ξεφεύγουν από την άγρια καθημερινότητά τους.

 

newsit

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ