Όμηρος ναυτικός στο Τόγκο: Ζούσαμε σε δέντρα και τρώγαμε ωμό κρέας

Τις πολύ δύσκολες στιγμές που πέρασε κατά τη διάρκεια της ομηρίας του στο Τόγκο περιέγραψε ο Έλληνας ναυτικός Δημήτρης Γκιάτης. 

Υπενθυμίζεται πως ο 21χρονος δόκιμος ναυτικός, επέστρεψε πρόσφατα στην πατρίδα του, αφού αφέθηκε ελεύθερος από τους πειρατές, που τον είχαν απαγάγει μαζί με άλλα δύο άτομα από το δεξαμενόπλοιο στο οποίο βρισκόταν ανοιχτά της δυτικής Αφρικής.

Περιέγραψε. μέσω των δικηγόρων του, στην εφημερίδα Real News τα όσα έζησε κατά τη διάρκεια της ομηρίας του.

«Θέλω να βγάλω από το μυαλό μου όσα έζησα εκείνες τις ημέρες. Είμαι ταραγμένος, εξουθενωμένος και τρομαγμένος», είπε αρχικά, ενώ στη συνέχεια ανέφερε πως ζούσαν πάνω σε δέντρα και κοιμόντουσαν πάνω σε ξύλινες τάβλες, ώστε να προστατεύονται από τα άγρια ζώα που βρίσκονται στην περιοχή.

Ο δόκιμος ναυτικός είπε ακόμη πως είχε καλή αντιμετώπιση από τους πειρατές, καθώς δεν τον είχαν δεμένο. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, ήταν συνεχώς περικυκλωμένοι από οπλισμένους άνδρες, οι οποίοι πάντως δεν τους κακοποίησαν. Παράλληλα, μετακινούνταν συνεχώς καθώς οι πειρατές δεν ήθελαν να τους εντοπίσουν.

Ιδιαίτερα δύσκολη ήταν η κατάσταση όσον αφορά τη διατροφή τους. Υπήρχαν στιγμές που έπιναν νερό μέσα από πλαστικές σακούλες τις οποίες προηγουμένως είχαν βυθίσει στο ποτάμι, ενώ έτρωγαν μόνο ρύζι και μερικές φορές ωμό κρέας, πιθανότατα από άγρια ζώα που σκότωναν στη περιοχή οι πειρατές.

Συγχρόνως ήταν εκτεθειμένοι σε θανατηφόρες ασθένειες, όπως η μαλάρια, από την οποία κατέληξε ένας Φιλιππινέζος όμηρος.

Στις 11 Δεκέμβρη οι πειρατές τους άφησαν ελεύθερους, μεταφέροντας τους σε ένα σημείο όπου δεν ήξεραν που βρίσκονταν, αλλά τελικά κατάφεραν να επιστρέψουν στα σπίτια τους εξουθενωμένοι, αλλά ανακουφισμένοι.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ