Τι να κάνετε για την καούρα στο γιορτινό τραπέζι – Τρόποι να απαλλαχτείτε

H εορταστική διάθεση φαίνεται ότι δικαιολογεί τις υπερβολές στο φαγητό με την οικογένεια και τους φίλους. Όμως αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κάθε φορά που γεμίζουμε το πιάτο μας. Η δυσπεψία, αλλά περισσότερο η καούρα στο στομάχι, είναι βασικά συμπτώματα των εορτών και κάποιοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται.

Η καούρα και η δυσπεψία έπειτα από ένα “βαρύ” και πλούσιο γεύμα σε συνδυασμό με το κάπνισμα οφείλονται στην παλινδρόμηση του όξινου περιεχόμενου του στομάχου προς τον οισοφάγο εξαιτίας της χαλάρωσης του οισοφαγικού σφιγκτήρα. Οι συχνές καούρες αποτελούν το κύριο σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλιδρόμησης, η οποία ταλαιπωρεί συχνά 4 στους 10 Έλληνες.

 

Τι να κάνετε για την καούρα στο γιορτινό τραπέζι

Πίνετε άφθονο νερό

Μην «φορτώνετε» το στομάχι σας κυρίως τις βραδινές ώρες

Αποφύγετε τα αναψυκτικά μαζί με το φαγητό

Αποφύγετε το κάπνισμα μετά το φαγητό

Μασάτε αργά

Συμπεριλάβετε στα γεύματά σας πράσινες σαλάτες, Προτιμήστε να τις καταναλώνετε πριν από τα άλλα φαγητά, ώστε να περιορίζετε το αίσθημα της πείνας

Αποφύγετε να ξαπλώνετε ή να ασχολείστε με κοπιώδεις δραστηριότητες μετά το φαγητό. Εάν θέλετε να διευκολύνετε την πέψη, να κάνετε έναν ήρεμο περίπατο, με αργό βήμα

Η πρώτη σας επιλογή, αν οι παραπάνω συμβουλές δεν αποδώσουν, θα πρέπει να είναι η χρήση αλγινικών σκευασμάτων που καταστέλλουν την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

 

Τα αλγινικά χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή και το βασικό πλεονέκτημά τους είναι η ταχύτητα της ανακούφισης που προσφέρουν. Τα σκευάσματα αυτά έχουν αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα καθώς δρουν σχηματίζοντας ένα στρώμα που «επιπλέει» πάνω από το περιεχόμενο του στομάχου, δημιουργώντας έτσι ένα φυσικό φραγμό (τείχος) μεταξύ των στομαχικών υγρών (οξέων) και του οισοφάγου, καταστέλλοντας με αυτό τον τρόπο την παλινδρόμηση.

 

Ο τρόπος δράσης τους, τους επιτρέπει να επιφέρουν αποτέλεσμα μέσα σε 3-5 λεπτά από την λήψη, ενώ σημαντικό πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να χορηγούνται παράλληλα με κάθε άλλη θεραπευτική αγωγή, ώστε να επιτυγχάνεται μια συνολική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και ο πάσχων να ανακουφίζεται άμεσα.

 

Εάν τα συμπτώματα παραμένουν, απευθυνθείτε στο γιατρό, ή τον φαρμακοποιό σας.

www.iatropedia.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ