Σάλος στους γιατρούς για πρόστιμο 850.000 ευρώ σε συνάδελφό τους για ιατρικό λάθος
Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στον ιατρικό κλάδο μετά τη δημοσιοποίηση της περίπτωσης νοσοκομειακού γιατρού από τη Λάρισα που καλείται να καταβάλει αποζημίωση για ιατρική επιπλοκή σε ασθενή ύψους 850.000 ευρώ. Η υπόθεση αφορά το 2002. Ο γιατρός είχε καταδικαστεί για αμέλεια και το Ελεγκτικό Συνέδριο του ζητά να καταβάλει ο ίδιος τα χρήματα στην οικογένεια του ασθενούς που έχασε τη ζωή του.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν να αποσυρθεί άμεσα από τη νυν ηγεσία του Υπουργείου Υγείας η σχετική εγκύκλιος, η οποία, όπως λένε, θα οδηγήσει σε παραίτηση νοσοκομειακών γιατρών και στην υποβάθμιση του συστήματος υγείας.
Με τον φόβο μιας καταγγελίας και την απειλή μιας καταδικαστικής απόφασης προσφέρουν πλέον τις υπηρεσίες τους οι νοσοκομειακοί γιατροί και στο Ηράκλειο.
Κάνουν εξαντλητικές εξετάσεις στους ασθενείς, ακόμη κι αν αυτές δεν χρειάζονται για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο, ενώ δείχνουν απροθυμία να αναλάβουν τα βαριά περιστατικά.
Η περυσινή εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει ότι οι γιατροί θα πληρώνουν τις επιδικαζόμενες αποζημιώσεις για ιατρικά λάθη τούς έχει κάνει να φοβούνται να ασκήσουν την ιατρική.
Για τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν με την ενεργοποίηση του νόμου περί αστικής ευθύνης των υπηρετούντων γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία είχε μιλήσει στο patris.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ηρακλείου Γιώργος Κωστάκης επισημαίνοντας τα εξής:
“Εκτός της σημαντικής οικονομικής επιβάρυνσης των νοσοκομειακών ιατρών, λόγω της αναγκαιότητας σύναψης συμβολαίων ασφαλιστικής κάλυψης με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, προβλήματα θα υπάρξουν και σε επίπεδο νοσοκομείων με σημαντικές επιβαρύνσεις των οικονομικών τους, λόγω της διαφαινόμενης προκλητής ζήτησης εξετάσεων και ελέγχων στους ασθενείς, απόρροια της άσκησης εκ μέρους των ιατρών αμυντικής ιατρικής.
Άλλο σημαντικό ζήτημα η δημιουργία κλίματος απροθυμίας για ανάληψη και διεκπεραίωση των λεγόμενων βαρέων περιστατικών εκ μέρους των ιατρών ειδικά από τμήματα πρώτης γραμμής υπό τη συνεχή απειλή μιας δικαστικής –καταδικαστικής απόφασης.
Θα έχει λοιπόν ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασθενών με όλες τις χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες που απορρέουν από τα παραπάνω με τελικό αντίκτυπο, φθίνουσα πορεία της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες κι αυτό είναι το χειρότερο”.
Συμφέροντα με ασφαλιστικές
Η ΟΕΝΓΕ θεωρεί υπεύθυνους τους πρώην υπουργούς Υγείας, Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ενώ βλέπει και συμφέροντα ασφαλιστικών εταιρειών πίσω από την όλη υπόθεση.
“Είχαμε προειδοποιήσει ότι αυτό οδηγεί κατευθείαν σε ραγδαία και πλήρη διάλυση της δημόσιας περίθαλψης, καθώς από τη μία τα ποσά που επιδικάζονται είναι κολοσσιαία. Για μια μόνο περίπτωση μπορεί η αποζημίωση να είναι μεγαλύτερη από τις συνολικές αποδοχές ενός γιατρού ΕΣΥ στα συνολικά 25 χρόνια της υπηρεσίας του.
Από την άλλη ο μαζικός εξαναγκασμός των νοσοκομειακών γιατρών σε ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια αστικής ευθύνης, θα οδηγήσει άμεσα την εκτόξευση των ασφαλίστρων σε ύψος τουλάχιστον 15.000 έως 20.000 ευρώ ετησίως. Πράγμα που νομοτελειακά θα οδηγήσει τους νοσοκομειακούς γιατρούς σε ομαδική μαζική παραίτηση» σημειώνει ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου. Η ΟΕΝΓΕ απαιτεί:
Άμεσα να ακυρωθεί από το ελεγκτικό συνέδριο ο καταλογισμός της συγκεκριμένης αποζημίωσης στον γιατρό της Λάρισας.
Να γίνει νομοθετική ρύθμιση για ακύρωση της εγκυκλίου.
Να πάρουν άμεσα δημόσια θέση Ξανθός Πολάκης, και να παραδεχτούν πως έσφαλαν και παραπλάνησαν τους νοσοκομειακούς γιατρούς.
Να πάρουν άμεσα δημόσια θέση οι νυν υπουργοί Κικίλιας Κοντοζαμάνης”.
Πηγή patris.gr