Ποια είναι η επίλεκτη ομάδα ΕΚΑΜ και γιατί δεν είχε καμία δουλειά στο Κουκάκι

Η επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης στην οδό Ματρώζου στο Κουκάκι δεν ήταν από τις πιο δύσκολες που έχει οργανώσει η ΕΛΑΣ, ειδικά το τελευταίο διάστημα, όπου έχει εισέλθει σε δεκάδες άλλες καταλήψεις απομακρύνοντας είτε συλλαμβάνοντας ενοίκους τους, όπως μετανάστες, γυναικόπαιδα ή σε κάποιες περιπτώσεις αντιεξουσιαστές οι οποίοι δεν προέβαλαν ιδιαίτερη αντίσταση.

Στην περίπτωση του Κουκακίου, κάποια άτομα που βρίσκονταν εντός του κατειλημμένου κτιρίου αντέδρασαν και έριξαν -κατά την αστυνομία- πέτρες, μπουκάλια και έπιπλα.

Έτσι λοιπόν προκύπτει το εύλογο ερώτημα πώς είναι δυνατόν σε μια τέτοια επιχείρηση η ΕΛΑΣ να χρησιμοποιεί μεγάλο αριθμό αστυνομικών από την πιο σκληρά εκπαιδευμένη και επίλεκτη μονάδα της, την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα γνωστή και ως ΕΚΑΜ.

Η επίλεκτη αυτή ομάδα επεμβαίνει σε ιδιαιτέρα επικίνδυνες καταστάσεις όπως είναι απαγωγές, ομηρίες, τρομοκρατικές επιθέσεις, αεροπειρατείες κλπ. και γι αυτό φέρει βαρύ οπλισμό.

Η αστυνομία, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, το μόνο που βρήκε στην κατάληψη ήταν …σημειώσεις και γουοίκι τόκι, φορητούς ασυρμάτους δηλαδή.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν η χρήση της επίλεκτης ομάδας από το υπουργείο κρίνεται υπερβολική και επιχειρησιακά λάθος, κάτι το οποίο επεσήμανε και ο πρώην υπουργός προστασίας του Πολίτη επί ΣΥΡΙΖΑ και στρατηγός εν αποστρατεία Νίκος Τόσκας.

«Η αποστολή των ΕΚΑΜ είναι η αντιμετώπιση αεροπειρατιών, η αντιμετώπιση τρομοκρατίας και έχουν τα βαριά για αυτό το σκοπό, όπλα. Οι μονάδες αυτές έχουν εκπαιδευτεί για σκληρές καταστάσεις, με βαρύ οπλισμό, τη στιγμή που στις καταλήψεις δεν βρέθηκε ούτε μολότοφ.¨Η περίπτωση Ρούπα ή οι περιπτώσεις με τρομοδέματα εξουδετερώθηκαν από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και στις καταλήψεις -γιατί και εμείς κάναμε άρση καταλήψεων- στείλαμε κανονική Αστυνομία. Δεν στείλαμε τα ΕΚΑΜ που είναι εκπαιδευμένα για ειδικές καταστάσεις. Όλα αυτά γίνονται με πολιτική έγκριση» ανέφερε.

 Επίσης, τα κανάλια ήταν πριν από τα ΜΑΤ στο χώρο, και οι αστυνομικοί χτύπησαν το… κουδούνι της οικίας Ινδαρέ.

Τι είναι η ΕΚΑΜ και πού υποτίθεται ότι χρησιμοποιείται

Η ΕΚΑΜ ανήκει στην Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων (Δ.Ε.Α.Δ.) και εποπτεύεται απο τον Υπαρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με το astynomia.gr. Στη ίδια Διεύθυνση υπάγονται η Υπηρεσία Εναερίων Μέσων Ελληνικής Αστυνομίας και η Υπηρεσία Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων.  

Η Ε.Κ.Α.Μ. έχει ως αποστολή την αποτελεσματική αντιμετώπιση σοβαρών και εξαιρετικά επικίνδυνων καταστάσεων. Ποιες είναι αυτές κατά την ΕΛΑΣ;

– τρομοκρατικές ενέργειες,

– πειρατείες σε μέσα μεταφοράς,

– απαγωγές ομήρων,

– συλλήψεις επικίνδυνων κακοποιών,

– προστασία σε πρόσωπα υψηλής επικινδυνότητας κ.λπ.,

– επέμβαση σε επικίνδυνες περιοχές που έχουν σκόπιμα μολυνθεί από χημικούς ή βιολογικούς παράγοντες ή έχουν ρυπανθεί από ραδιολογικές ή πυρηνικές ουσίες.

– υποστηρίζει και συμμετέχει όταν κληθεί στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε δύσβατες ή επικίνδυνες περιοχές, καθώς και στον απεγκλωβισμό θυμάτων σε μεγάλες φυσικές ή τεχνολογικές καταστροφές ή μεγάλα ατυχήματα. 

 

Η ενεργοποίηση της ΕΚΑΜ και η διαταγή επέμβασης ανήκει αποκλειστικά στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Είναι όντως αξιοπερίεργο γιατί σε μια τέτοια επιχείρηση έστειλαν ΕΚΑΜίτες με βαρύ οπλισμό και την απραίτητη… τραχύτητα των μελών της.

 

Πού έχουν χρησιμοποιηθεί

Για να πάρουμε μια γεύση των “συνηθισμένων” αποστολών της ΕΚΑΜ, αρκεί να θυμηθούμε τα εξής:

Χρησιμοποιήθηκαν κατά την επίσκεψη στη χώρα μας του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπινγκ, τον περασμένο Νοέμβριο.

Άνδρες της ΕΚΑΜ έλαβαν μέρος στην επιχείρηση σύλληψης των δύο φερόμενων ως μελών της Επαναστατικής Αυτοάμυνας.

Πολύ συχνά χρησιμοποιούνται σε επχειρήσεις αποκατάστασης της τάξης εντός φυλακών, όπως π.χ. στις Φυλακές Κορυδαλλού.

Άνδρες της ΕΚΑΜ χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά των δολοφόνων του δικηγόρου Ζαφειρόπουλου.

Ωστόσο, ΕΚΑΜ έχουν χρησιμοποιηθεί και σε άλλες περιπτώσεις που θυμίζουν την υπόθεση στο Κουκάκι. Όπως για παράδειγμα σε πρόσφατη επιχείρηση στον καταυλισμό προσφύγων στον Ελαιώνα Αττικής.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ