Οργή Τσαβούσογλου για την απέλαση του Λίβυου πρέσβη – Καταδικάζουμε αυτή την απόφαση

Η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Ωστόσο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος σχολιάζοντας την διορία που δόθηκε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στο πρέσβη της Λιβύης να εγκαταλείψει τη χώρα σημειώνοντας πως «δεν είναι σωστό για την Ελλάδα να απελάσει τον πρεσβευτή. Καταδικάζουμε αυτή την αποφαση».

¨Οπως είπε «η Λιβύη είναι ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος. Αυτό δείχνει το αληθινό πρόσωπο της Ελλάδας. Εάν ήθελε η Ελλάδα το μνημόνιο συμφωνίας, θα το μοιραζόμασταν. Αλλά να καλείτε τη Λιβύη και να λέτε “στείλτε μου το κείμενο της συμφωνίας αμέσως”, δεν ήταν μια ευγενική προσέγγιση. Η Λιβύη δεν υποβάλλεται σε μια τέτοια απειλή. Μπορούμε να κάνουμε διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες με όλες τις χώρες της περιοχής εκτός από την ελληνοκυπριακή πλευρά».

Στο μεταξύ, μόλις χθες τέθηκε υπόψην της Κομισιόν το κείμενο της συμφωνίας. Αυτό αποκάλυψε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο. «Είδαμε το κείμενο μόλις χθες, πρέπει να το εξετάσουμε προσεκτικά. Και μετά θα διατυπώσουμε πιο συγκεκριμένη θέση», τόνισε.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι ο Ύπατος Αρμοστής της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Γιουζέπ Μπορέλ συναντήθηκε χθες με τον Τούρκο ΥΠΕΞ στην Μπρατισλάβα, με τον οποίο συζήτησαν και αυτό το θέμα. «Το ζήτημα έχει συζητηθεί και με τον Έλληνα ΥΠΕΞ και θα τεθεί και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα», διευκρίνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για την κυβέρνηση Σαράζ στη Λιβύη, ο ίδιος εκπρόσωπος είπε ότι «η κυβέρνηση αναγνωρίστηκε από την ΕΕ και ο κ. Σαράζ είναι συνεργάτης μας και έχουμε επαφή μαζί του. Αλλά είναι πολύ σημαντικό το κείμενο και το τι συμπεριλαμβάνει. Πάντως είναι πάγια θέση μας ότι όταν έχει πρόβλημα πρέπει να το συζητάς με τον γείτονά σου στο πλαίσιο του σεβασμού του διεθνούς Δικαίου».

Επιπλέον ο τόυρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως αν η Ελλάδα ήθελε το μνημόνιο θα μπορούσε να το ζήσει από την Τουρκία.

«Εάν ήθελε το μνημόνιο συμφωνίας, θα το μοιραστήκαμε με την Ελλάδα. Αλλά στη Λιβύη για να τηλεφωνήσετε και το “Στείλτε μου το κείμενο συμφωνίας αμέσως” φυσικά δεν έχετε μια ευγενική προσέγγιση. Η Λιβύη δεν υποβάλλεται σε μια τέτοια απειλή. Μπορούμε να κάνουμε διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες με όλες τις χώρες της περιοχής εκτός από την ελληνοκυπριακή πλευρά της Μεσογείου.

 

thetoc

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ